Navrat na hlavni stranu

Kam vecer?
Malokdy se stane, ze nevime, co s nacatym vecerem. Vetsinou mame rozvrh na pul roku dopredu naplanovany. Jenze problem muze byt v tom, ze kvalitni kulturni zazitek muzeme nahradit jeste kvalitnejsim a pak sahame po ruznych casopisech ci novinach a hledame, kde vlastne neco hraji, pokud to hraji nezname telefonni cislo, jestli maji listky a nevime, kdy to hraji a tak pro milovniky divadel jiste prijde vhod maly informativni casopis Evening Out. Malokdo vi, ze jeho vydavatelkou je Ceska Petra Brownova. Jelikoz Nove divadlo je jen nekolikrat do roka, bude dobre, kdyz se priznivci divadelni tvorby seznami s timto casopisem. Polozili jsme proto Petre nekolik otazek.
ABE: Petro, jste vydavatelkou casopisu Evening Out, ktery se zabyva divadelni scenou v jiznim Ontariu. Jak dlouho tento casopis vychazi?
PB:
Evening Out vysel poprve v tomto roce v kvetnu. Mame za sebou zatim dve cisla, letni a podzim/zima. I za tento kratky cas se zaciname dostavat do sirsiho povedomi a zajem pomalu, ale jiste stoupa. Jak od divadel, tak od ctenaru. Je to jediny existujici zdroj informaci, ktery prinasi kompletni prehled divadel a divadelnich predstaveni, ktera se hraji v Toronte a okoli. Vetsina divadelnich informaci, ktere muzete najit v novinach ci casopisech se omezuje na 1-2 tydny dopredu a hlavne nikdy neposkytuje kompletni prehled. Vetsinou jen par vybranych divadel, povetsine velkych produkci. Je pravda, ze v mistnich lokalnich novinach, jako napriklad North York Mirror muzete najit informace i o mensich divadlech v mistni komunite, ale kompletni prehled chybi. Lide v Kanade jsou zvykli cestovat velke vzdalenosti a nikdo se nepozastavi nad tim, ze by mel jet do divadla 30, 50 i vice kilometru. Tudiz Evening Out vam umozni najit divadla i v jinych castech Toronta a okoli. Zahrnuty jsou i zname festivaly Shaw a Stratford, a i mene zname festivaly probihajici v rekreacnich oblastech mimo Toronto, zejmena v letnich mesicich.
ABE: Jakym nakladem?
PB:
Kazde cislo Evening Out vychazi v nakladu 30 000 vytisku a obsahuje zhruba 100 divadel a 180 predstaveni na dobu ctyr mesicu.
ABE: Casopis je velmi prehledny; na jake casti je rozdelen?
PB:
Publikace je rozdelena na ctyri casti, ktere obsahuji seznam vsech divadel s adresou, strucnym popisem divadla, cenovym rozsahem vstupenek, informaci s telefonnim cislem a webovou adresou, vcetne seznamu vsech her v danem divadle. Druhou cast tvori mapy, v kterych lze najit polohu vsech divadel. Nasledujici strucna synopse kazde hry a oznaceni zanru vcetne autora pomohou pri vyberu hry. V tabulce obsahujici jmena her s datem kazdeho predstaveni si lze vybrat den i presny cas navstevy divadla. Kazda cast publikace ma podrobne odkazy na ostatni casti, takze je velmi rychle a jednoduche se v prirucce orientovat.
ABE: Uvital bych, kdyby se objevila take mapa TTC, popripade strucny popis, jak se do divadlo clovek dostane metrem nebo autobusem, kde ma vystoupit atd.?
PB:
Myslim, ze je to dobry napad, a budeme se snazit tuto informaci v budoucnu pridat. Rozhodne vitame napady, jak Evening Out vylepsit, aby se ctenarum libil a byl uzitecny po vsech strankach.
ABE: Zajimave jsou rovnez ruzne sluzby, ktere muze divak pouzit. Jedna se o placenou reklamu nebo tyto obchody vybira redakce?
PB:
Jedna se o placenou reklamu podniku, ktere maji zajem propagovat sve sluzby ci vyrobky na trhu 'affluent ' spotrebitelu, kterym bezpochyby lide, kteri chodi pravidelne do divadla jsou. Vetsina inzerentu jsou restaurace, jelikoz k divadelnimu veceru patri i dobra vecere a drink pred ci po predstaveni. Dalsimi inzerenty jsou hotely, ci resorty jako napriklad Briars Resort na jezeru Simcoe, ktery ma na svem pozemku letni divadlo Red Barn Theatre. Sluzby take propaguji obchody (Optic Zone on Front a Jarvis St) a dokonce mame i lazne pro muze 'Mens Power Spa', kde se muzete zrelaxovat pred prijemnym vecerem. Podniky, ktere chteji predstavit sve sluzby spotrebitelum s vyssim prijmem se mohou v nasi publikaci zviditelnit a samozrejme inzeruji i divadla, ktera se chteji zviditelnit a prilakat vice divaku.
ABE: Kde je mozne tento casopis dostat?
PB: Evening Out
distribuuje v Toronte zdarma, zejmena v downtown, ale i v nekterych jinych castech Toronta. Muzete jej najit v mnoha divadlech, restauracich, hotelich, vybranych obchodech a nakupnich strediscich s vysokou navstevnosti.. Dodavame ho take do galerii a muzei. Pravidelne doplnujeme rozebrane vytisky, ale Evening Out se dlouho na miste neohreje a je velmi popularni. Nemuzeme tedy zarucit, ze ho vzdy najdete na vsech mistech. Nejjistejsi, jak si zajistit, ze vam zadne cislo neunikne, je si Evening Out predplatit. Celorocni predplatne je pouhych 16 dolaru vcetne dane a kazde cislo vam dorucime postou hned po vydani.
ABE: Posledni cislo je datovano od 1. rijna do 31. ledna, proc takto neobvykly casovy usek nebo pristi cislo bude od 1. ledna do 30. dubna, s tim, ze se bude vzdy jeden mesic opakovat?
PB:
Informace v dalsim cisle se opakovat nebude. Dalsi cislo vyjde v druhe polovine ledna a bude zahrnovat casovy usek od 1. unora do konce kvetna. Vydavame tedy kazde ctyri m*esice, s tim, ze cislo vychazi v poslednim mesici predchoziho obdobi, aby jste meli moznost planovat vas 'evening out' dopredu.
ABE: Objevi se v Evening Out take recenze na jednotliva predstaveni ci rozhovory s rezisery a herci nebo chcete zustat neutralni a pouze informativni?
PB:
Chceme, aby Evening Out zustal jako referencni prirucka, nikoliv jako casopis. V kazdem cisle vychazi clanek, ktery poskytuje nazory ci zamysleni z oblasti kanadskeho divadelniho zazemi. V prvnim cisle se hovorilo o nove iniciative mlade skupiny 'ScriptLab' pracujici na vyvoji kanadskych muzik*alu. V soucasnem cisle je zamysleni mladeho rezisera nad propasti mezi mladou a starsi generaci hercu a generacnim postojem ovlivnujici navstevnost a vnimani divadla u starsich a mladych divaku. Pracujeme take na vyvoji 'blogu' na nasich webovych strankach www.eveningout.ca , kde si lide budou moci cist divacke recenze, ci poskytnout svuj nazor na shlednuta predstaveni. Uvitame take napady a navrhy na vas idealni 'evening out'. Jiz ted muzete na nasich webovych strankach najit odkazy na vice nez 164 divadel.
ABE: Je zajem o to, publikovat take produkce etnickych divadel napr. francouzskych, italskych ci ceskeho Noveho divadla?
PB:
Co se tyce etnickych divadel, radi je zahrneme do prehledu, ovsem podminkou je, ze predstaveni musi byt v anglictine ci francouzstine, aby 'oslovovalo' sirsi verejnost. Jeden z moznych zajimavych nametu na nektere z dalsich zamysleni by mohlo byt o vyvoji etnickych divadel.
ABE: Blizi se vanoce, kdybych mel koupit nekomu listky jako darek, co byste poradila?
PB:
Zalezi na zajmu obdarovaneho. V Evening Out si muzete vybrat ze vsech moznych zanru a i cenove sirokeho rozsahu (obe informace jsou v prehledu uvedeny), vyber je opravdu pestry. Doporucila bych zakoupit rocni predplatne a darovat predplatne jako darek. At si obdarovany vybere predstaveni dle sveho vkusu. Jedinecna prilezitost vanocniho darku pro pratele ci osoby, pro ktere neni snadne najit darek. Vsichni milovnici kultury urcite Evening Out uvitaji s otevrenou naruci.
ENJOY YOUR EVENING OUT - PLANNING ONE HAS NEVER BEEN EASIER!
S Petrou Brown udelal rozhovor pres e-mail Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu