Navrat na hlavni stranu

Vanoce jsou daleko - neberu to nalehko
O Vanocich se ma mluvit az po Dusickach. Vcera mi kdosi poslal novinovou zpravu, ze gumovi a nafukovaci snehulaci jsou v Makro naraficeni k zakoupeni uz od pulky rijna.
Prestoze Marketa S., mluvci spolecnosti Makro, se ve zprave o marketingu nafukovacich snehulaku nezminuje o Vanocich ani slovem, citim nutkavou potrebu vyslovit par odstavcu k mluvkyni Makro, k tem co si nafukovaciho snehulaka mini koupit i k tem, kteri budou kolem nafouknutych snehulaku chodit a musi se na to divat s rozmanitymi pocity.
K mluvkyni Makro musim pronest osobni prohlaseni:
"Vy jedna kravo nebeska!"
Toto cinim s plnou odpovednosti za sve stanovisko, dale s nostalgickou vzpominkou a pietou na slavny serial Nemocnice a mistra Milose Kopeckeho, ktery takto nazval pani zelinarovou (Zazvorkovou), kdyz ztratil trpelivost a vyslovil, co mel prave na srdci.
Ulevilo se mi timto bezmocnym vykrikem na adresu prodejce Makro?
Neznam jmenovite 400 zpustliku, kteri vykoupili 400 nafukovacich snehulaku minuly rok; sotva mohu oslovit tisice debilu, kteri takovy nakup zamysleji ted.
Problem s diagnozou debila spociva v tom, ze 'debil je debilem v prve rade proto, ze nevi, ze je debil', a kdo debil neni, si nafukovaciho snehulaka nekoupi.
Moje putka s debilnosti je zhusta ztracena pred zapocetim a mel bych uz mlcet. Marketa S. z Makra je necuda provadejici svou praci reklamni prostitutky a dobre vime, ze zadna devka se neuzivi bez klientu chtivych dotycne sluzby. Popravde ona i oni jsou mimo muj zajem - nejsem samaritan uz davno. Ceho je mi vsak lito, jsou ti mali, vkusu a taktu zatim neznali, kterym debilove tuto debilitu prinesou domu a zkazi, co jeste nevyrostlo - vkus, takt a rozum.
Kde neni vkus ani takt, kde chybi selsky rozum, lze jeste apelovat na technicke komplikace souvisejici s vyuzitim nafukovaciho snehulaka:
1. Jakym zpusobem, ptam se, lze upevnit nafouknuteho snehulaka ve vertikalni poloze? Nebot zajisteni gumoveho snehulaka ve svisle poloze se mi jevi nemozne; v zime casto fouka vitr, prsi mrznouci dest, je namraza a je nabiledni, ze moje otazka polozena pred zakoupenim muze probudit i debila?
2. Jakym zpusobem se bude snehulak v zime a slote dofukovat?
Ze zkusenosti s nafukovaci matraci, clunem i polstarkem vime, ze tesnici kolicek a objimka netesni pri vykyvech teploty, a vime. ze jsou vykyvy mezi teplotou denni a nocni velike, tedy jak bude ochably snehulak, s hlavou upadlou na prsa jako drimajici opilec, dofukavan, aby se zas pysne naprimil? Pokud otazka prvni uz nakup snehulaka nepovalila, pak se snehulak povali sam.
3. Nebude-li snih, a odpovedi na otazky prvni a druhou jeste pripadneho kupce neodradily od nakupu, pak se ptam, jak bude snehulak vypadat bez snehu kolem? Nebude pak majitel zahanben timto svym podvodem s iluzi zimni pohadky?
Mohl bych klasti otazky dalsi; napriklad jak se takovy snehulak po zimni sezone ocisti od zimni spiny a jak se slozi, a kde se ulozi pro pristi zimni sezonu?
Co si pamatuji, kdyz jsem byl kluk, a kdyz jsem sam mel male kluky, ze se snehulak nestavi, ale dela: je to ritual oslavovani snehu a valeni velkych kouli, promrzlych rukou a nakonec zasazovani knofliku a oci z kousku uhli, zastrceni mrkve namisto nosu. Nafukovaci snehulak je vysmechem sobe i jinym v okoli, absolutni parodie vkusu, taktu a zdraveho rozumu.
Da se rict, ze v modernim blahobytu je spousta tradic a ritualu pouha parodie? Jako ten poloslepy staroch, ktery se v lete dobelhal na zaplnenou plaz u jezera, tam rozbalil gumovou nafukovaci pannu a zacal ji nafukovat.
Zakratko ho oslovil pohorseny otec deti: "Co to tu provadite na verejnosti?"
"Copak nevidite,", odseknul staroch, "ze nafukuji gumovy clun!"
"Gumovy clun? Vy blazne," zakricel muz, "vy nafukujete erotickou pannu!"
"To jsem tedy celou zimu soulozil s kajakem" zakvilel staroch.
Rad se vsadim, ze se zadny nafukovaci snehulak neproda, ze obchodnici splacou nad vysledkem a mista pred domy nebudou pokalena nevkusem.
Ale v pripade, ze ano, tak staci vzduchovka nebo prak, strefit se! Ohavnost, stejne jako plisen, lisej a ekzem, se daji zastavit jen ocistnym zasahem!
Zdravim a preji klidny den a pietu v dusi pri tradicni navsteve hrbitova a vzpominkach na nase drahe zesnule.
Ross Firla, Sudbury

Navrat na hlavni stranu