Navrat na hlavni stranu

1956 - Rok krizi: Madarsko a Suez
A co my v roce 2008?

Ve dnech 27 - 30. zari 2006 probihala v Centru pro evropska, ruska a evropsko-asijska studia (Munk Centre for International Studies) na Torontske univerzite konference o dvou udalostech, ktere dominovaly roku 1956 a ovlivnily pristi desetileti. Konference, ktere predsedali madarsky velvyslanec v Kanade, Denes Tomaj a kanadsky velvyslanec v Madarsku, Robert Hage, zaroven se zucastnili historikove z univerzit v Kanade, Madarsku, USA, Izraeli, Francii, Anglii, Alziru a Jizni Africe. S konferenci byla spojena vystava dokumentujici povstani i zivot a uspechy 38 000 madarskych uprchliku, kteri se v Kanade usadili po uteku z Madarska.
Profesor Robert E. Johnson, ktery presedal panelu "The View from Moscow, Warsaw and Washington", pouzil pri popisovani prace historiku metaforu jedouciho vlaku: "Cestujeme-li vlakem, vidime jednu krajinu, kdyz ji mijime a jinou krajinu, kdyz se na tutez krajinu divame pozpatku. Jak se nase perspektiva meni, misto hor vidime krtiny a misto vysokych stromu drobne skvrny. Tuto metaforu muzeme rozsirit, kdyz si predstavime, ze okna vlaku jsou zakryta okenicemi, nebo ze kolem cesty jsou prekazky, ktere nam brani videt nektere veci, kolem nichz jedeme. Znacna cast historie, kterou zijeme, je mimo nas zorny okruh, zvlast v oblasti valky a diplomacie, ktera prekypuje tajnostmi. Ale v urcitem bodu okenice jsou - alespon castecne - odstraneny. Po 25, 30 nebo 50 letech archivy otevrou dvere. A nekdy, jako ve Vychodni a Stredni Evrope koncem osmdesatych let, se zmeni rezim a tajnosti stareho systemu jsou odhaleny." Jako treti faktor, omezujici nase videni historie, profesor Johnson citoval pochybnosti polskeho autora Czeslava Milosze o lidech, kteri jsou stoprocentne presvedceni o sve pravde a poukazal na Studenou valku, behem ktere Washington i Moskva tuto valku videly v terminech boje mezi absolutnim dobrem a absolutnim zlem. Proste "soucasnou historii vidime jinymi cockami, vcetne nasich predsudku... Kdyz se zahledime do vzdalenejsi minulosti, musime nekdy vymenit cocky, abychom videli jasneji."
Profesor Scott Eddie nadhodil otazku, spis filosofickou nez historickou, kdo a co vytvari historicke udalosti. Sam se vyhlasil za stoupence filosofie nahod a jako ukazku uvedl vznik Prvni svetove valky. Podle Eddiho tuto valku roznitila nahoda, bez niz by byvalo nedoslo k zavrazdeni rakouskeho naslednika trunu Ferdinanda d'Este; a tedy ani k Prvni svetove valce a tedy ani k Velke rijnove revoluce v Rusku a k nastupu nacismu v Nemecku; pravdepodobne ani k Druhe svetove valce, a tedy ani k unorovemu puci a tedy ani... A ona nahoda? Sofer, ktery vezl naslednika trunu, si spletl cestu a misto do prava (nebo do leva) namiril do leva (nebo obracene). A tam, kde zastavil, se naskytl divoky student s nejakym kverem a kdyz uzrel naslednika, namiril a vystrelil. A strefil se...
Konference, jejimz hlavnim organizatorem byl Dr. Robert Austin, byla mimoradnou udalosti nejen svym rozsahem, ale take svou akademickou urovni, jak dosvedcuji i nazvy nekolika prednasek (v prekladu): Sovetsky svaz a Madarsko v padesatych letech; Socio-psychologicke koreny nespokojenosti; Zajate mysle a hrdinove. Madarska revoluce roku 1956 v madarske a evropske intelektualni historii; Zapadni vyzvedne sluzby a madarska revoluce 1956; Sovetsky svaz a krize v Madarsku a Polsku, 1956; Chruscov a madarska revoluce; Madarsko: Eisenhower a politika nezasahovani; Zpusobila americka zahranicni politika krveproliti v roce 1956; 1956 - 1989: Madarska revoluce a pad komunistickych satelitu; Konfrontace naroda se s sebou: 1956 a Haza museum teroru; 'Nesobecky zajem?' Kanada a madarska revoluce.
V programu o Suezu mne zvlast zaujaly: Velka Britanie: Suezska krize a britsky ustup z Jordanu, 1955-1957; Francie: Puvod "collusion" - Strategicke pozadi francouzsko-izraelskeho spojenectvi 1956; Egypt: Dopad krize 1956 na Alzirskou osvobozovaci valku; Kanada a Suez: Diplomacie udrzovani miru.

Dve drobne poznamky na okraj: V prednasce "Nesobecky zajem" Greg Donaghy s odzbrojujici otevrenosti konstatoval, ze rozhodnuti prijmout velky pocet madarskych uprchliku byl diktovan vice taktikou v nadchazejicich volbach a nedostatkem pracovnich sil, nez humanitnimi ohledy. Analyza tim pozoruhodnejsi, ze Greg Donaghy pracuje pro kanadske ministerstvo zahranicich veci... A v prednaskach o suezske krizi jsem se dozvedel, ze Ceskoslovensko hralo ne nevyznamnou roli v suezske krizi: dodalo totiz - na prikaz Moskvy - desitky tanku Egyptu a tim rozkyvalo rovnovahu sil.
Putovni vystava, o niz je zminka v prvnim paragrafu, z Toronta poputuje do Ottawy a dalsich kanadskych mest.
A co my v roce 2008? Ceskoslovenska historie je posedla cislici "8": 1918 (zalozeni republiky); 1938 {Mnichov]; 1948 (komunisticky puc;1968 (invaze armad varsavskeho paktu). A samozrejme nas styk s Kanadou zacal davno predtim: princem Rupertem... Myslim, ze bychom dokazali dat dohromady vynikajici konferenci i vystavu. Domnivam se, ze Torontska univerzita by mela zajem a myslim i nektere instituce v Ceske republice. Mohli bychom konferenci nazvat treba: From Prince Rupert to the Velvet Revolution, ci bychom treba koncept Muzea hanby komunismu rozsirit na Muzeum hanby nacismu a komunismu - konec koncu naciste popravili vice nasich lidi nez komuniste a kdo zil v dobe po zavrazdeni Heydricha vi, ze krvavejsi teror je tezko si predstavit. A svym zpusobem tyto systemy na sebe - s triletou prestavkou - navazuji. Meli bychom na to dva roky, ale je to prace na tri i vic. Chceme-li se o to pokusit, musime zacit vcera.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu