Navrat na hlavni stranu

ZE SVETA KULTURY
BONI PUERI opet v Torontu
V pondeli 6. listopadu vystoupi v Torontu slavny cesky chlapecky sbor BONI PUERI, a to v 19:30, v Metropolitan United Church na 56 Queen Street East
.
Soubor pusobi od r. 1982. Postupne se zaradil mezi vyznamna evropska hudebni telesa, a absolvoval vice nez 2500 samostatnych koncertu po cele Evrope, Americe a Asii, vydal osm vlastnich nahravek a na dalsich devatenacti se podilel. Boni pueri ucinkovali po boku vyznacnych umelcu jako napr. Jose Carreras, nataci pro televizi a rozhlas a spolupracuji s vyznacnymi soubory a orchestry po celem svete. Absolvuji pravidelna profesionalni koncertni turne po Japonsku, Jizni Koreji po Evrope. Loni slavili velky uspech zde v Torontu.
Sbor, ktery ma dnes ma 350 clenu, je take zvan na svetove hudebni festivaly a v cervenci 2004 se stal historicky prvnim evropskym hostitelem svetoveho festivalu chlapeckych a muzskych sboru "World Festival of Singing for Men and Boys". Clenove Boni pueri ucinkuji i jako soliste v opernich predstavenich.
Cesky chlapecky sbor Boni pueri - se sbormistry Pavlem Horakem a Jakubem Martincem - je kulturnim velvyslancem sborove federace pri Evropske unii "European Federation of Choirs of the Union".
Nenechte si ujit tento kulturni zazitek!
***
Film o Sametove revoluci nominovan na cenu Gemini
Dokumentarni film kanadske producentky Fern Levittove Velvet Revolution, ktery mel televizni premieru loni v unoru, byl nominovan na prestizni cenu Gemini Awards. Film, jak uz naznacuje jmeno, pojednava o sametove revoluci a udalostech v Ceskoslovensku v roce 1989. Udileni cen se bude konat v rijnu.
B. Sherriffova, CSSK, Odb. Toronto
***
ORATORIUM TEREZIN
Za druhe svetove valky temer veskere zidovske obyvatelstvo "Protektoratu Cech a Moravy" bylo uvezneno v terezinskem ghetu (a pozdeji zavrazdeno v Osvetimi). Tam jsem stravil svuj dvanacty a trinacty rok veku. Jako deti jsme byli ubytovany ve skolach a na pudach.
Snili jsme, psali basne a malovali. Sice mladi basnici valku neprezili, jejich basne (a malby) byly zachranene. Jak je znamo z patnacti tisic deti ktere prosly Terezinem, jen asi stovka valku prezila.
Mezi basnemi, snad nejznamejsi je Motyla jsem zde nevidel.
Mezi nejsmutnejsimi je Zahrada, napsana trinactiletym Frantiskem Bassem:
Zahrada
Zahrada mala
plna ruzi, voni
cesticka je uzka
chlapecek prochazi se po ni.

Chlapecek maly, hezoucky
jak poupe rozkvetajici
az poupe rozkvete
chlapecek uz nebude.

Ruth Fazal je kanadska hudebni skladatelka. V roce 1999 ji nekdo dal knizku Motyla jsem tu nevidel (anglicky I Never Saw Another Butterfly). Pani Fazal se pokusila reflektovat umeni mezi lidskym trapenim. Vzeslo velke klasicke dilo pro symfonicky orchester a chorus dospelych a deti.
Toto dilo bylo predvedeno v roce 2003 v Toronte, v pristich letech v Praze, Brne, Bratislave, Jeruzaleme, a v Tel Avivu.
Dve predstaveni budou predvedene v Torontu, 11. a 12. Listopadu v Toronto Center for the Arts, George Weston Recital Hall, 5040 Yonge Street, North York.
Jako jedno z tech sto deti, ktere valku prezilo, jsem dojaty hudebni skladbou a humanismem pani Ruth Fazal a na koncert se tesim.
www.oratorioterezin.com <http://www.oratorioterezin.com>
John Freund - Toronto

Navrat na hlavni stranu