Navrat na hlavni stranu

Svaty Vaclav a historie
Vyrustal jsem ve Vrsovicich, v Edenu. Kdysi, snad za Prvni republiky, zde byl obrovsky Lunapark, neco jako Prater ve Vidni nebo Tivoli v Kodani. Kdyz jsme se tam pristehovali tak tam byl jen rybnik, na kterem se prohanely husy, pobliz byly houpacky a snad kolotoc.
Pak se tam zvedly tribuny stadionu, ktery se stal mym osudem. To byla prvni atrakce v mem detstvi. Zabradli, ktere vedlo k pokladnam slouzilo jako hrazda, na ktere jsme cvicili, obcas si zlomili ruku ci zebra. Na skvare treninkoveho hriste jsme upevnovali zdravi. Domu jsme chodili cerni jako hornici z ostravskych dolu. Kdyz bylo sucho, tak od prachu, ktery se zvedal od kecek, ktere slouzily jako kopacky. Kdyz prselo, vraceli jsme se pro zmenu zablaceni jako krtci. Vetsinou jsme vsak skvarove hriste vymenili za beton pred garazemi a zelezna roleta druha zleva (patrila Lavickovym) slouzila k radosti majitelu garaze a obyvatel prizemi jako branka. Pokud padl gol, tak se ozvalo temne zaduneni. Toto zvukove zarizeni, kdy dosazena branka byla nezpochybnitelna, az koncem dvacateho stoleti nahradil v NHL videozaznam. FIFA by se od nas mohla ucit.
Druhou velkou atrakci byly houpacky a kolotoce, ktere prijizdely zacatkem zari. Ani jsme to moc nedavali do souvislosti s nedalekym kostelem svateho Vaclava na Cechove namesti. Zkratka kazde zari nam kysely zacatek skoly osladila strelba nikoliv micem na roletu garaze, ale vzduchovkou na papirove ruze. Na fotoaparat Pionyr nebo na poplasnak jsme si nedovolili namirit, protoze spejle byly vodorovne. Pravda, vystrelili jsme si za cely podzim pouze dvakrat nebo trikrat, ale pout nebyla k tomu, abychom zde vyhazovali penize rodicu, ale proto, abychom pozorovali marnotratnost druhych, obzvlaste vyrostku, kteri presnou strelbou ziskavali srdce panen a divek.
Teprve v sedme tride jsme se od pani ucitelky Zemkove pri dejepisu dovedeli, kdo to vlastne svaty Vaclav byl. Nebylo toho moc dobreho. Knize Vaclav byl poplatny Nemcum, dodaval jim rocne 300 volu a tak ho vlastenec, pozdejsi knize Boleslav I., revolucne zlikvidoval. Nasledovali pak Boleslav II. a Boleslav III. Kolem roku 1004 se mi opet historie rozplynula do mlhy a zacal jsem ji sledovat az za Premysla Otakara I.
Od te doby si o knizeti Vaclavovi koriguji nazor. Pani ucitelka tehdy tvrdila, ze byl zavrazden v roce 929. My vlastne vime celkem presne den umrti 28. zari, ale nevime rok. Zrovna tak to mohlo byt v roce 935. Objevily se i nazory, ze to bylo nekdy jindy v tomto obdobi. Knize Vaclav nebyl popularni u komunistu, nikoliv pro nedostatek vlastenectvi, ale spise proto, ze se zaslouzil o proniknuti krestanstvi do Cech. Jednalo se o souboj dvou kultur a jiz jeho babicka, ktera ho vychovala, krestanska knezna Ludmila byla zavrazdena svou pohanskou snachou Drahomirou.
Slo tedy o pronikani neceho noveho, diametralne odlisneho. Je ironii, ze svaty Vaclav, ktery zemrel u dveri staroboleslavskeho kostela symbolizuje socha bojovneho jezdce na koni v centru Prahy. Podobnou premenu muzeme sledovat jako cervenou nit v celem krestanstvi, ktere vyzdvihlo ze stareho zakona jako zakladni prvek nenasilne nasledovani Krista, ci hledani pravdy. Jiz Pilat se pta "Co jest pravda?" Pravda totiz neni v nejake staticke doktrine, ale je dynamicka, je prave v tom hledani, v te ceste.
Svaty Vaclav neni velky jen tim, co hlasal, ale hlavne jakym zpusobem to hlasal a proto mel respekt i v dalsim historickem obdobi. Vzdyt posledni Premyslovci na ceskem trunu byli Vaclav II. a Vaclav III. a Lucemburk cisar Karel IV. se puvodne take jmenoval Vaclav. Je zajimave, ze od smrti jeho syna Vaclava IV. az po novodobe dejiny, kdy jsou zvoleni dva posledni Vaclavove jako presidenti, se zadny Vaclav na ceskem trunu neobjevil.
Presto misto sv. Vaclava v ceskych dejinach zhodnotil snad nejlepe dnes nedoceneny ucenec a jeden z nejvetsich duchu dvacateho stoleti Angelo Guiseppe Roncalli, ktery byl v roce 1958 zvolen papezem Janem XXIII. Kdyz za nim prisli cesti duchovni, tak je privital slovy: "Vitam vas ze zeme svateho Vaclava, Husa a Komenskeho!"
V dobe, kdy je popularni nazor, ze na hruby pytel hruba zaplata, se od techto tri ceskych velikanu ma svet stale co ucit, prave proto, ze ani jeden z nich neprosazoval pravdu nasilim, ale zpusobem zivota. Prvni dva zemreli nasilnou smrti, treti jako vyhnanec v exilu.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu