Navrat na hlavni stranu

Sesta sezona Nokturen na Masaryktownu zahajuje 24. zari 2006!
Ano, sesta sezona Nokturen, poradanych Masarykovym ustavem, zahajuje v nedeli 24. zari v 17 hodin. Na zahajovacim koncertu vystoupi Cenek Vrba, prvni houslista Calgarskeho symfonickeho orchestru. Cenek Vrba se narodil v Brne a prisel s rodici do Kanady v roce 1968. Udelal konkurs do Torontskeho symfonickeho orchestru v dobe, kdy byl umeleckym reditelem a dirigentem Karel Ancerl. Pod jeho taktovkou hral nekolik sezon vcetne absolvovani Evropskeho turne orchestru v roce 1974. Kdyz vyhral konkurs do Calgarskeho orchestru, odstehoval se do Alberty. Krome vedouciho smyccove sekce ma take spoustu solovych vystoupeni po celem svete. Pri koncertu na Masaryktownu ho na klavir bude doprovazet Yukiko Watanabe, s kterou jiz dlouhodobe spolupracuje.
Pri dalsim koncertu - v rijnu - se predstavi Panochovo smyccove kvarteto. Tento prazsky soubor patri k nejlepsim kvartetum na svete a v Torontu nehral snad pres dvacet let. Behem sveho turne po Severni Americe vcetne New Yorku, budou koncertovat v Edmontonu pri oslavach vzniku Ceskoslovenske republiky 28. rijna a den potom v Torontu. Protoze se na koncertu podileji krome MMI i ostatni krajanske organizace (Sokol, Ceske a Slovenske sdruzeni) a nove vznikly konzulat Ceske republiky, poradatele ocekavaji velkou ucast nasich krajanu. Z tohoto duvodu se bude koncert konat v kostele Sv. Vaclava. Predplatitele Nokturen budou mit pristup v ramci predplatneho zdarma. Na programu budou skladby nasich velikanu: Antonina Dvoraka a Bedricha Smetany, dale dila Wolfganga Amadea Mozarta a dalsich.
V listopadu privitame Duo Moravia - pianistu Pavla Kaspara s cellistou Jirim Hanouskem. Oba uz koncertovali v Torontu a jsou jak vyjimecni soliste, tak i vynikajicimi komornimi hraci.
Vzapeti pocatkem prosince muzeme slyset vynikajiciho kytaristu z Calgary, Milose Kratkeho. Pochazi z Karlovych Varu, studoval Akademii muzickych umeni v Praze a v Calgary je profesorem hry na kytaru. Bude to jedinecna prilezitost slyset klasickou kytaru v ruznych zanrech.
V lednu 2007 pro nas zahraje opet nas dobre znamy Jirka Grosman s jeho tradicni jazzovou skupinou a nekolika hosty. Jeho vystoupeni se stala jakousi tradici, protoze s nami spolupracuje od prvniho rocniku Nokturen a jeho koncerty jsou vzdy vyprodane.
Nasledujici mesic, v unoru 2007, vystoupi nas vynikajici pianista Antonin Kubalek, ktery obetave a narychlo zaskocil lonskeho roku za zraneneho houslistu Ivana Zenateho. V druhe puli koncertu uslysite jeho velmi nadanou dceru Karolinu, ktera vloni pridavala po tatinkove koncertu Beethovenovu sonatu pro klavir. Tentokrat bude hrat na housle, kterym dava prednost pred klavirem a tatinek ji bude doprovazet na piano.
V breznu vystoupi opet houslista Ivan Zenaty se svou zenou Katarinou. Vloni byl koncert odlozen kvuli zraneni, ktere utrpel pri autonehode, ale jeho vynikajici hra na housle tim nijak neutrpela.
A konecne v dubnu se nam opet predstavi mandolinista (a fletnista) Radim Zenkl, ktery tak oslnil pri predchozich dvou zastavenich v Torontu. Tentokrat je to po delsim cekani, protoze Radim ma strasne mnozstvi koncertu po celem svete a bylo od neho mile, ze si nasel datum i pro nas. Tohoto vynikajiciho umelce neni treba predstavovat a vetsina predplatitelu si neda ujit jeho dalsi vystoupeni.
Nasi sestou sezonu ukonci jazzova skupina Drew Jurecky, ktery zde poprve vystoupil lonskeho roku. Vy, kteri jste byli svedky jeho vynikajiciho vykonu jiste prijdete opet. Myslim, ze Nokturna za pet let trvani jsou dnes soucasti naseho zivota v Kanade.
Ke konci kazdeho rocniku si kladu otazku, zda je mozne udrzet vysokou uroven nasich koncertu v pristi sezone. Prekvapive, kazdy rok jsou vykony jeste nejak lepsi. Tato nova sezona, krome toho, ze mame devet koncertu, coz je vice nez kdykoliv jindy (za temer stejnou cenu jako vloni) by mohla predcit vsechna ocekavani. Presvedcte se sami. Jestli vahate, zda si zakoupit predplatne nebo ne, tak pozor, vloni bylo pet koncertu zcela vyprodanych a museli jsme odmitat jednotlive objednavky. Jeste pred vytistenim tohoto clanku a nasich barevnych brozurek se jiz prihlasilo osmnact predplatitelu na pristi sezonu. Prvnich padesat predplatitelu opet obdrzi zdarma CD klasicke nebo jazzove hudby. Brozurky mozno vyzvednout u nasich sponzoru: Restaurace Praha, Nitra Travel a Slovakotour a veskere zpravy a novinky najdete v Novem Domove a v Satellite 1-416.
Nejlepsi informace dostanete na Masaryktownu od Julie Novotne 416/439-4354. Na shledanou na zahajovacim koncertu 24. 9. 2006 v 17 hodin odpoledne v Restauraci Praha.
Milos Krajny,M.D.

Navrat na hlavni stranu