Navrat na hlavni stranu

Maja

Nejen Kraska je v nesnazich, ale i Danove v Praze
Ani letos nebude Mezinarodni torontsky filmovy festival hyrit ceskymi a slovenskymi filmy. Pri prvnim letmem prohlednuti programu se pocet filmu z Ceske republiky zastavil na cisle jedna (film rezisera Jana Hrebejka Kraska v nesnazich). Slovensko se v seznamu vubec neobjevilo. Zato se v nem objevil dansky film Prag (Praha) od rezisera Ole Christiana Madsena.
Rezisera Jana Hrebejka neni zapotrebi predstavovat. Narodil se v Praze v roce 1967. K jeho nejznamejsim filmum patri Pelisky, Musime si pomahat, Pupendo a Horem padem. I na Krasce v nesnazich se podili scenarista Petr Jarchovsky. Ve filmu hraji Ana Geislerova, Jana Brejchova, Emilia Vasaryova, Josef Abrham, Roman Luknar, Jiri Schmitzer, Jan Hrusinsky, Jiri Machacek, Andrei Toader, Nikolay Penev a Adam Misik.
Z internetu se nam podarilo zjistit alespon strucny obsah filmu: Hrdinou milostneho pribehu, inspirovaneho stejnojmennou basni Roberta Gravese, je obycejna mlada zena Marcela, ktera se rozhoduje mezi dvema muzi: mezi svym nehodnym, ale milovanym manzelem a laskavym, dobre situovanym postarsim cizincem. Elegantni Cechoital predstavuje pro Marcelu i jeji dve deti zajistenou budoucnost, a kdyby se ridila rozumem, nemela by vahat. Ve vypraveni, jez podle svych tvurcu pojednava "o sexu, penezich a dobrem cloveku", vsak hraji neprehlednutelnou roli i hrdinciny komplikovane rodinne zavislosti. Na jednoduchem pudorysu, pripominajicim pribeh z cervene knihovny, zkuseni tvurci rozehravaji slozitou zanrovou hru s necekanym koncem.
Film Kraska v nesnazich je na poradu 10. zari v kinech Varsity 4 a 5 v 21:45, v utery 12. 9. rano v 9 hodin v Paramount 1 a ve Varsity 5 bude uveden na zaver festivalu v sobotu 16.9. v 19:45.
Ole Christian Madsen ukoncil studia v roce 1993, kdy graduoval filmem Stastny Jim. K jeho znamejsim filmum patri Sinanova svatba a Pizzovy kral. Podle toho, ze nektere jeho filmy jsou oznacovane jako dogma lze usuzovat na vliv jineho danskeho rezisera Lars von Triera. Ve filmu hraji v hlavnich rolich predni dansti herci Mads Mikkelsen and Stine Stengade. Dale zde jsou cesti herci, z nichz nejdulezitejsi postavu predstavuje Borivoj Navratil.
Ve filmu Prag Christofferovi umre otec, ktereho naposledy videl pred 25 lety, kdy odjel do Prahy. Tehdy bylo Christofferovi dvanact. Nyni ma sam dvanactileteho syna Thomase. Jedna se o temer anticky ukol. Privezt mrtveho v rakvi a co nejrychleji ho pohrbit v rodinne hrobce. Pri teto ceste ho ma doprovazet jeho manzelka Maja. Jenze jejich manzelstvi, ktere melo jiz sve trhliny se v teto situaci hrouti a Christoffer zjistuje, ze otcuv odchod mel mnohem hlubsi vliv na jeho zivot nez predpokladal. Film byl natocen v Praze, letos na jare, behem 24 dnu, mel premieru v Dansku tento tyden a bude v Torontu na festivalu promitan v kine Paramount 3 v utery 12.9. od 18:45 a ve stejnem kine ve ctvrtek 14.9. od 13:00.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu