Navrat na hlavni stranu

Letni horka a o cem se nemluvi
Existuji zkratka temata, ktera jsou tabu. I ve svobodne spolecnosti. Kuprikladu ta neslusna nebo politicky hakliva nebo Kam ale zaradit tohle?
Stredni Evropu opanovalo horko zvane palermo, nase mesta se promenuji v rozpalene pece a jejich obyvatele v nedobrovolne navstevniky vsudypritomne sauny. Trpi uz nejen nemocni, stari a deti, ale prakticky vsichni. Nejde vsak jen o ony tropicke teploty, ale i o dalsi doprovodne jevy zatezujici nase zdravi. V teto souvislosti se mluvi predevsim o znecistenem ovzdusi. Konkretne o tom osklivem, takzvanem prizemnim ozonu.
Stoji za kratke pripomenuti, ze jde o silne reaktivni plyn, jez je soucasti letniho, fotochemickeho smogu. Nam lidem zpusobuje cetne zdravotni potize, od paleni oci, drazdeni dychacich cest az po onemocneni plic. Byva pricinou i nasi malatnosti, unavy, nespavosti a bolesti hlavy, zkratka potizi, ktere z nevedomosti casto prisuzujeme samotnemu horku.
Cemu vdecime za tohoto nezvaneho prazdninoveho spolecnika? ­ Jednak je to intenzivni slunicko, jednak pekne suche pocasi, a tady se my lide uz nemuzeme vymlouvat, predevsim vyfukovym plynum bohatym na oxidy dusiku. Vyfukovym plynum z nasich nablyskanych automobilu.
A jak se proti takovemu zakernemu nepriteli branit? - I na toto tema v dnesnim rozpalenem lete doslo. Redaktori se ptaji, nejruznejsi odbornici odpovidaji. Divak, posluchac, ctenar je tak poucen, ze ma v oblastech s vyskytem vyssi koncentrace fotochemickeho smogu omezit telesnou aktivitu, prestat sportovat, nevetrat, nevychazet z domu, presunout se do prirody ci odjet na venkov. Moudra slova. Je to jako radit nekurakovi, aby ve spolecnosti silneho kuraka prilis nedychal, lapal po dechu s hlavou vyvracenou mimo oblacky koure, anebo se radeji rovnou odstehoval na balkon, popripade na toaletu. Ani temto radam se neda vytknout uprimna snaha postizenym pomoci. Maji vsak jeden zasadni nedostatek. Rikejme mu kocourkovsky syndrom.
MUDr. Miroslav Suta, znamy cesky konzultant v oblasti zdravotnich a ekologickych rizik, zjevne podobnou uchylkou netrpi. Posudte sami:
"Kazdy clovek ma moznost svymi drobnymi a nenapadnymi ciny rozhodnout o vlastnim podilu na fotochemickem smogu. Cesta do prace nebo letni vylet autem vyrobi nekolikrat vetsi znecisteni ozonem a asi 30x vetsi emise sklenikovych plynu nez cesta verejnou dopravou."
Je-li tomu tak, zalezi v mnohem na nas, jak zdrave ci nezdrave letni horka prezijeme. Jsme-li kuraci, rozhodujeme o tom, co nadechneme do svych plic a co "nabidneme" k nadechnuti svym nekolika pobliz sedicim kolegum, pratelum Podobne je to u motoristu. Az na to, ze ta jejich "nabidka" k nadechnuti se dotyka stovek, tisicu spoluobcanu.
Nejde tedy o zadnou malickost, proto si ve zkratce jeste pripomenme, co o zdravotnim dopadu ozonu rika v jedne ze svych zprav Svetova zdravotnicka organizace
Ucinky kratkodobeho pusobeni:
- nepriznive ovlivnuje cinnost plic
- zvysuje pocet hospitalizaci ve zdravotnickych zarizenich
- zpusobuje zanetliva onemocneni plic
- prispiva k hojnejsimu pouzivani leciv
- zvysuje umrtnost
Ucinky dlouhodobeho pusobeni:
- narusuje vyvoj (snizeni funkce) plic.
Nuze, bylo by jiste nanejvys zadouci, kdyby ti nejruznejsi odbornici k tem moudrym radam, jak se chranit pred nastrahami horkeho leta zvaneho palermo pripojili i jednu radu opravdu nad zlato: Nejezdete autem! Prosime, omezte jizdy osobnim automobilem!
A jeste neco, zbavme se onoho kocourkovskeho syndromu. Je totiz nebezpecnejsi nez ozon sam.
Miroslav Petr - Hradec Kralove
(Spolecnost pro trvale udrzitelny zivot. Autor je spolu s MUDr. Miroslavem Sutou resitel projektu Ekologicky setrna doprava ve meste i v krajine, ktery je realizovan s podporou Pardubickeho kraje.)
***

Navrat na hlavni stranu