Navrat na hlavni stranu

Cesky tenis stal v proslulem Wimbledonu krucek od semifinale
Jednicky vladly a trava pomahala

Opona se poprve zvedla v roce 1877 a od te doby se odehralo 120 rocniku! Je to neuveritelne, ale nic dokonalejsiho nez je Wimbledon v tenisovem svete uz nikdo nikdy nevymyslel. A vubec nevadi, ze hracim povrchem je trava, na ktere se dneska poradaji velke turnaje uz jen nekolik tydnu v roce vzdy na prelomu cervna a cervence. Ale pozor, rikame-li trava, pak je treba jeste neco objasnit. Ano, porad je sestrihavana na stejnych osm milimetru, ale v porovnani s minulosti se do ni dostava podstatne vic vzduchu. Proto maji mice vyssi odskok a uz po ni tolik nesklouzavaji jako v minulosti. Takze do boju o nejcennejsi tituly na nejslavnejsim tenisovem turnaji se uz mohou se vztycenymi hlavami poustet hraci nejruznejsich hernich stylu. Tedy vcetne tech, kteri miluji dvorce antukove. Ostatne letosni ctvrtfinalova ucast Kyprana Baghdatise nebo semifinalova Sveda Bjorkmana hovori jasnou reci
Ale pojdme od zacatku. I letos v londynskem jihozapadnim predmesti s nazvem Wimbledon vsechno fungovala velkolepe. Od tradicnich jahod se slehackou pres neustale zaplneny areal, pred kterym jako obvykle kazdou noc stanovaly dlouhe rady nadsenych tenisovych fanousku, az po skvele vykony nejlepsich akteru. Mezi ne se ale uz leta marne snazi dostat domaci Britove. Zenskou dvouhru naposledy vyhrala v roce 1977 Virginia Vadeova, mimochodem v tom roce Wimbledon take naposledy navstivila britska kralovna Alzbeta. Avsak v muzich je to jeste mnohem horsi. Protoze od roku 1936, kdy se radoval Fred Perry, se uz rovnych sedmdesat let domaci triumf nekonal! V poslednich deseti letech zcela pohasly britske sance, ze by mohl vyhral domaci milacek Tim Henman, ktery letos vyklidil sve pozice uz ve druhem kole fenomenalnimu Federerovi. Alespon, ze to jeho devatenactilety nastupce Andy Murray dotahl mezi nejlepsich sestnact na uz zmineneho Baghdatise, takze legendarni trojnasobny vitez Wimbledonu (1981, 1983 a 1984) sedmactyricetilety American John McEnroe prispechal s prohlasenim: "Tohoto chlapce ted zacnu a dotahnu ho mezi nejlepsich deset tenistu na svete!" Takze alespon jikra nadeje pro budoucnost kdysi uznavane tenisove velmoci.
Prekona Federer legendy?
Pritomnost muzskeho svetoveho tenisu je vsak jednoducha a nad slunce jasna. Svycar Roger Federer se Spanelem Rafaelem Nadalem ostatni soupere valcuji a prevysuji o tridu! Nebylo tedy divu, ze si oba vymetli cestu do finale. Nadal vsak s necekanymi komplikacemi ve druhem kole, kde proti Americanu Kendrickovi, ktery se do hlavni souteze dostal z kvalifikace, prohraval uz 0:2 na sety. Ovsem Federer bez ztraty jedineho setu. Svycar, jehoz prvnim trenerem byl Cech Adolf Kacovsky z Pardubic a uz nekolik let je pritelkyni rodila Slovenka Mirka Vavrincova, sice vyhral posledni tri Wimbledony, figuruje v cele svetoveho zebricku, je vylozenym travarem, ale presto v tomhle vrcholnem duelu vyraznym favoritem nebyl Z predchozich sedmi zapasu totiz s Nadalem prohral sest a ten posledni ve finale letosniho mezinarodniho mistrovstvi Francie v Parizi! Ted se vsak karta obratila a Federer sveho soka zdolal 6:0, 7:6, 6:7, 6:3. A potvrdil, ze je korunovanym wimbledonskym kralem, v jehoz silach je i prekonat rekord sedminasobneho sampiona Wimbledonu (1993 az 1995 a 1997 az 2000) Americana Peta Samprase. Ovsem uz pristi rok muze dostihnout nezapomenutelnou snuru z konce sedmdesatych let zazracneho svedskeho mladicka s dlouhymi vlasy Bjorna Borga, ktery nenasel premozitele pri Wimbledonech 1976 az 1980! Mimochodem Borg na Federerovu adresu zduraznil: "Federerovi je teprve ctyriadvacet a ma vsechny predpoklady, aby se dostal mezi nejvetsi legendy svetoveho tenisu vsech dob, kterymi jsou Rod Laver, Pete Sampras a take ja" Svycarsky robot Federer vsak ve svych vyrocich zustava stat obema nohama na zemi: "Tohle vitezstvi nad Nadalem pro me bylo mimoradne dulezite. Kdybych s nim prohral posedme a vlastne poseste za sebou, hodne by to snizilo moje sebevedomi."
Mauresmova prekonala nervozitu
Mezi zenami je soucasna vykonnost mnohem vyrovnanejsi. Na prvenstvi i pri neucasti cerne Americanky Sereny Williamsove mohla pomyslet temer desitka hracek. O nejvetsi prekvapeni se ale postarala zatim mezinarodne temer neznama Francouzka Bremondova, kdyz se z kvalifikace probojovala az do ctvrtfinale a teprve tam nestacila na Belgicanku Heninovou. Nakonec vsak titul z lonskeho roku neobhajila Venus Williamsova, z predlonskeho jej nezopakovala Ruska Sarapovova, dokonce se neradovala ani jedna z Belgicanek a byvalych prvnich hracek svetoveho zebricku Heninova ci Clijstersova. Trofej konecne zbyla na sedmadvacetiletou Franouzku Amelii Mauresmovou. Momentalni zenskou svetovou jednicku, ktera uz patym rokem zari na tenisovem vysluni, ale na nejcennejsi trofej si jeste nesahla. Ted vsak, mimo jine pred ocima zelezne damy a byvale ministerske predsedkyne Velke Britanie Margarety Thatcherove v kralovske lozi, nechala vsechny emoce stranou a ve finale porazila Justine Heninovou 2:6, 6:3, 6:4. A vzapeti konstatovala: "Uz jsem nechtela slyset o tom, jak mam spatne nervy. Dala jsem do toho vsechny sve zkusenosti a nepripoustela jsem si ohromny psychicky tlak, ktery se na me valil."
Nepromeneny Stepankuv mecbol
Na prazdno vsak z letosniho Wimbledonu nevysel ani cesky a slovensky tenis. Ceske barvy tentokrat nejvic podrzel Radek Stepanek, podporovany z hlediste svou soucasnou pritelkyni a petinasobnou vitezkou grandslamovych turnaju (Wimbledon vyhrala 1997) Martinou Hingisivou. Zasluhou maximalni bojovnosti, ktera pripominala viteze Wimbledonu z roku 1973 Jana Kodese, otocil nervy drasajici petisetove bitvy se Spanely Ferrerem i Verdascem a ve ctvrtfinale libivou i utocnou hrou proti Svedu Bjorkmanovi sahal po senzacnim uspechu. Ale bohuzel ve ctvrtem setu nepromenil mecbol a v tomto pripade po ctyrech hodinach a trech minutach a prohre 6:7, 6:4, 7:6, 6:7, 4:6 musel k postupu pogratulovat souperi. A take priznal: "Tenhle zapas jsem si prohral sam. V rozhodujici chvili jsem mel byt odvaznejsi. Ale i tahle prohra me nesmirne posilila do moji tenisove budoucnosti." Skoda jen, ze jeji soucasti nebudou, jak znovu Stepanek potvrdil, zapasy ceskeho reprezentacniho tymu v Davisove poharu. Ani ten nejblizsi, ve kterem se Ceska republika v Nizozemsku od 22. do 24. zari pokusi po rocni prestavce o navrat do svetove skupiny teto vysoce prestizni souteze. K ceskym aktivum urcite take patrily postupy do osmifinale Tomase Berdycha (podlehl Federerovi) a Nicoly Vaidisove. Ovsem jeji prohra s Cinankou Li, zejmena potom, co v Parizi postoupila az do semifinale, byla prece jen trochu zklamanim Nejzhavejsim zelizkem v ohni slovenskeho tenisu byla Daniela Hantuchova. Svou cestu skoncila v osmifinale na rakete pozdejsi finalistky Heninove. Jak opakovane potvrdila, rada by se vratila na pozice, kde byla v roce 2003, kdy zahrivala patou pricku svetoveho zebricku. Experti se vsak shoduji v tom, ze k tomu by krasna stihla blondynka potrebovala vzhledem k pozadovane herni razanci prece jen asi pribrat nejake kilo na vic Jeste cennejsim uspechem vsak byl postup zatim ne osmnactilete Magdaleny Rybarikove do finale wimbledonske dvouhry juniorek. Tam sice v souboji s Dankou polskeho puvodu Wozniackiovou uplatnila mnohem pestrejsi uderovy rejstrik, ale nezvladla situaci psychicky a prohrala 6:3, 1:6, 3:6. Jeji perspektiva se vsak pro slovensky tenis zda byt hodne nadejna.
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn

Navrat na hlavni stranu