Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Zazraky v nas
Nekdy se zda, ze my, lide, nestojime vyvojove prilis vysoko na zebricku obyvatelu nasi planety. Dovedli by nasi potomci (a konecne my sami - bez pomoci letadel, aut, map a jizdnich radu - ciste instinktem nalezt cestu domu do Toronta, kdyby nas nekdo zavlekl treba na Kamcatku?) Pri nejmensim jeden druh motylu to dovede. Ponevadz maji kratky zivot, vraci se z jihu nekdy az treti generace...
Vetsinou se zda, ze nase schopnosti staci akorat na to, abychom se par let udrzeli pri zivote, prozili jednu nebo dve pohadky mladi, zaplnili (abychom nemusili uvazovat o podivnem behu zivota) sve smysly vizualnimi a zvukovymi efekty a tak se vybicovali do dobre nalady, potesili se s potomky (pokud nas nedozenou k zoufalstvi), a stravili zbyvajici leta v koleckovych zidlich. Kdokoliv naplanoval osudy lidskeho rodu, musel to delat hrozne hajdalacky...
A pak ctete v novinach zpravy, ktere vas udivi svou nepravdepodobnosti. V minulych desiti letech jsme se casto setkali s jmenem americkeho cyklisty L. Armstronga. Umiral, prakticky zemrel, na rakovinu. Jenomze neumrel. Nejak obelstil smrt i lekare, uzdravil se a petkrat po sobe zvitezil proti cyklistum ze vsech zemi, v neobtiznejsim cyklistickem zavode na svete, Tour de France.
Koncem cervence patnactileta Jenna Lambert, obet mozkove obrny, pouzivajic pouze ruce, preplavala jezero Ontario, 32 kilometru z Baird Point, N.Y. do sveho domovskeho mesta, Kingstonu v Ontariu. Kde Armstrong a Lambert v sobe nasli silu k vykonum proste neuveritelnym?
A jsou ovsem i jina - zdanlive neuveritelna vitezstvi v oblastech srdce a duse. Z jakych pramenu cerpala silu Matka Tereza nebo "polsky papez"Jan Pavel II. anebo, chcete-li, Michael Frastacky.
Michael Frastacky se narodil 12. cervence 1950 v Torontu. Jeho otec byl vyznamny slovensky (a ceskoslovensky) politik a kanadsky financnik, Rudolf Frastacky; jeho matkou byla Vierka, pozoruhodna zena ze starobyleho rodu Orszaghu. Zatimco Michaelova sestra Luba se stala knihovnici s obdivuhodnou reputaci ve Fisherove knihovne (Torontska univerzita) a Fedor nasledoval ve slepejich sveho otce, Michael si zvolil biblicke remeslo: tesarstvi. Posledni leta svou praci i sve penize (a take penize svych pratel) ukladal do zeme z nejtvrdsich, Afganistanu. Stavel tam skolu nedaleko Nahrinu pro 600 deti z 10 okolnich obci, v jedne z nejdivocejsich oblasti, mimo dosah kanadskych jednotek. V posledni dobe - jak uvedl The Globe and Mail z 26.cervence - dostaval vyhruzky, ze jeho skola bude zapalena, ponevadz v ni ucil i devcata. Michael se take dostal do sporu s principalem a nekolika uciteli, kteri se nechali podplacet. Postavil se skupine ozbrojenych muzu, kteri se snazili zmocnit 14lete divky (s revolverem na spanku jeji matky) a donutit ji k manzelstvi... O vikendu z 22. na 23. cervenec 2006 skupina ozbrojenych muzu vnikla do domu, kde Michael zil, ztloukla jeho osobniho strazce a prekladatele, zmocnila se Michaela, vhodila ho do vany a zastrelila ho. Kde vzal Michael Frastacky silu riskovat (a ztratit) zivot pro lidi v daleke divoke zemi, jichz reci ani nerozumnel?
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu