Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Ing. Vladimir Kavan - otec CARE INTERNATIONAL

I kdyz sve osmaosmdesate narozeniny uz ma za sebou, Ing. Vladimir Kavan zustava, i vzhledem, impozantni postavou: vysoky, stihly, vzprimeny - jen v poslednim roce se trosku nachylil. Jeho intelektualni vyzbroj je nedotcena (snad jen nejake jmeno se obcas nekam zatoula). Nedoporucoval bych nikomu poustet se s nim do neuvazenych slovnich putek. Prvni dojem: prisny, aristokraticky muz, nejspis diplomat nebo prezident globalni prumyslove spolecnosti. Druhy - spis az treti - dojem: ma smysl pro humor, dokonce (ale v tom pripade v trochu uctivejsi forme) i na svuj ucet.
Vladimir Kavan se narodil 9. unora 1918 v Praze. Jeho otec Josef, strojni inzenyr a jeden z prvnich, jimz byl udelen Vysokym ucenim v Praze doktorat technickych ved, byl odbornikem na chlazeni. Obcas prednasel na technice, ale v podstate byl podnikatelem. A nejen v Cechach - jiz pred prvni svetovou valkou pracoval na projektu v Egypte. V Egypte jednu dobu byl velitelem britskych jednotek muz s podobnym jmenem - Earl of Cavan (podobnost jejich jmen pozdeji, v roce 1946, pomohla Vladimirovi, aby mohl urychlene navstivit Irsko). Dr. Kavan se jeste pred prvni svetovou valkou zucastnil konference inzenyru v USA, kde reprezentoval (ceskym patriotem) - Bohemii.
Vladimir Kavan veri, ze ma strazneho andela. A asi ma pravdu. Napriklad, den nato, co naciste zavreli ceske vysoke skoly, se Vladimirova maminka setkala docela nahodou v Praze na ulici se sestrou ing. Vaclava Kamenicka, majitele tovarny na obrabeci stroje v Hostivari (v te Hostivari, ktera v nasi historii zustane asi navzdy spojena s jmenem Antonina Svehly). A do tydne Vladimir, ktery rovnez vystudoval strojni inzenyrstvi, nastoupil v Kamenickove tovarne jako jeho asistent se specialnim ukolem opravovat Kamenickovy obrabeci stroje kdekoliv v Evrope. Ukol, ktery mu dovoloval ucast na protinacisticke praci v evropskem meritku. Byl rovnez clenem organizace, ktera zajistovala objednavky obrabecich stroju ceskymi podniky a tim posilila povalecnou kapacitu ceskeho prumyslu. Stesti se ho drzelo jako kliste (nebo ho tak dobre strezil jeho andel strazny?): den po jeho navsteve Drazdan bylo toto starobyle mesto k nepoznani zdemolovano spojeneckym naletem...
V cervnu 1945 se do jeho kancelare dostavil muz v kozenem kabatu. Polozil na stul revolver a rozkazal: A ted des ty! (Ing.Kamenicka z jeho podniku vykazali uz v kvetnu). Vladimir nastoupil povinnou vojenskou sluzbu. Kratce po navratu do civilu mu namestek TOS (Tovarny na obrabeci stroje - hlavne puvodni Kamenickuv podnik!) nabidl zamestnani. Vladimir prijal.
Na jare 1947 byl v souvislosti s pripravovanym procesem (mel byt jednim z obzalovanych) povolan do Peckarny, kterou po valce po Gestapu prevzala ceska policie. Vysetrujici policista se na nej podival a udelal nadherne (a pro sebe riskantni) gesto: proces s Ing. Vladimirem Kavanem a dalsimi se konat nebude. Proc? Vysetrujici ve Vladimirovi poznal clena rodiny, o kterou se holicsky staral jeho otec. Ze by andel strazny?
V cervenci 1947 byl Vladimir poslan na vystavu a na staz do New Yorku. Dodnes mluvi s obdivem a vdecnosti o vedeni podniku, v kterych kratce pracoval, hlavne o Cincinnati Milling. Pred navratem domu se zucastnil zajezdu na Niagara Falls (prakticky povinna zastavka pro kazdeho navstevnika USA i Kanady). A s kym se nesetkal na vyhlidkove lodi Maid of Mist, ktera se tak dramaticky projizdi ve virici vode pod vodopady? Neuhodli jste. S Ing. Vaclavem Kamenickem, ktery po vyhazovu ze sveho podniku necekal, presunul se do Kanady a zacal budovat novy podnik. Andel strazny znovu zapracoval...
Vladimir planoval svuj navrat do CSR na duben 1948. Jenze dubnu predchazel unor a komunisticky puc. Ing. Kamenicek a jini pratele, jako napriklad Richard Morawetz (odesel s rodinou v r. 1938) Vladimirovi radili , aby se nevracel. Vladimir poslechl a na kanadskem Ministerstvu dolu a emigrace (pamatuje-li si Vladimir jmeno spravne, je to - pokud jde o imigranty - sugestivni spojeni resortu) pozadal o prijeti do Kanady. Chovali se k nemu velmi laskave, pozadali ho, aby se posadil a hodinku pockal. Vladimir si byl jisty, ze ma "Kanadu" v kapse. Za hodinu si ho zavolali a dali mu dokument - deportacni prikaz. Ale nez mel cas se zhroutit, pozval si ho do sve kancelare vedouci urednik, ktery prikaz podepsal. Poradil mu napsat kralovne. Napsali ji spolu a nez-li Vladimir odesel, uslysel od urednika neuveritelna (na byrokrata) slova: Kdybyste se kdykoliv dostal do potizi, ozvete se! (Ze by zase andel strazny?)
Prvni dva roky v Kanade Vladimir pracoval (kde jinde?) u Batu. Na kontrakt. Pak - zase zvlastni shodou okolnosti - mu vedouci americke tovarny na vyrobu startovnich pistoli nabidl vyrobni licenci pro Kanadu. Dohodli se na podminkach, Vladimir zalozil firmu Ramset Ltd. (Ing. Kamenicek se stal spolecnikem) a tim polozil zaklady sve vynikajici kariery v Kanade.
Obchodni uspech mu umoznil bohaty spolecensky zivot, cestovani i charitativni cinnost. Navstivil mista v te dobe jeste skoro neznama. Ve svem byte ma trofeje lovce africkych slonu a indickych tygru (lyricky popisuje predranni cekani na tygry v sede na stromech) i fotografie tance domorodych africkych kmenu (dokonce byl jednim z tanecniku). Uvidite tam i fotografii, na niz si hraje s hrdinou knihy Born free, nepochybne nejslavnejsim lvicetem na svete. (Lvice ho kouslo.)
Na jedne schuzce Rotarianu upozornil recnika, predstavitele organizace Care, ze ma pred sebou cloveka, ktery skutecne balicek od jeho organizace dostal. Tim si neumyslne rekl o pozvani, aby pro Care jako dobrovolnik pracoval. A tak zacala nejvyznamnejsi kapitola Kavanova verejneho zivota. Netrvalo dlouho a byl zvolen prezidentem kanadske pobocky Care. Kanadsky status omezoval schopnost teto organizace prijimat dary od nekterych darcu. Kavan prisel s myslenkou spojit kanadskou pobocku s materskou americkou organizaci. Vysledkem byla Care International. Kavan byl zvolen jejim prezidentem. Kdyz koncil svoji cinnost zacatkem devadesatych let, rocni rozpocet Care International dosahl miliardy dolaru. Jeji cinnost skoro po celem svete poznamenala zivot milionu lidi.
Ing. Kavan neveri, ze jsme na svete jen na praci. Domniva se, ze clovek se ma tesit z krasy sveta a daru zivota. Mezi ty dary patri i uznani, ktereho se nam za nasi praci a usili dostane. Ing. Kavanovi se ho dostalo bohate. Je nositelem Radu Kanady, radu Paul Harris Fellow, ktery mu udelil Rotary Club (jehoz je cestnym clenem), Radu Maltezskych rytiru, Radu sv. Lazara a nepochybne nejzajimavejsiho ze vsech vyznamenani, Radu Chevalier du Taceinin, udelovaneho organizaci, jejimz snad jedinym ukolem je propagace burgundskeho vina. Byla mu rovnez udelena stribrna i zlata Jubilejni medaile k 25. a 50. vyroci vlady kralovny Alzbety a (tehdejsim ministerskym predsedou Chretienem) diplom za dobrovolnou praci. Ing. Kavan byl prvnim evropskym clenem v prestiznim Rosedale Golf Clubu a v techto dnech mu bylo udeleno dozivotni clenstvi v Royal Canadian Yacht Club. Ing. Kavan nepredstira, ze tato uznani jsou mu lhostejna. Naopak. Tesi se z nich s mladickym elanem. Ale jeho poteseni neni ciste narcisticke. Tesi se z nich i proto, ze jsou uznanim jeho cesstvi, jeho rodne zemi. Myslim si, ze by byl vhodnym kandidatem na Gratias Agit, cenu, kterou Ministr zahranicnich veci udeluje lidem, kteri se mimoradne zaslouzili o sireni dobreho jmena Ceske republiky.
Pocit, ze nad nim bdi andel strazny neni jedinym znamenim Kavanovy viry. Ta vira neni jen matrikova. A neni jen rodinou zalezitosti, necim zdedenym po predcich (jeden z Kavanu byl knezem). Vyrusta i z jeho zivotni zkusenosti. Svou viru verne zije. Kazdou nedeli ho uvidite s zenou Ruzenou (nedavno jsem ji zastihl v desti sazet macesky kolem plotu kostela) v uz vysezene lavici kostela sv. Vaclava.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu