Navrat na hlavni stranu

Kdo porazi skunka - na nervy si brnka
Dnes rano jsem videl souseda Steva, jak naseda na kolo a optal jsem se, zda uz prodal svuj paradni Jeep, kterym jezdiva do prace.
"Kdepak," rekl, "Jeep je zaparkovany po osy ve vode na farme meho tchana, aby se odsmradil," rekl Steve a odplivnul si. Vysvetlil mi neochotne, ze prejel v nedeli skunka a vozidlo tak strasne smrdi, ze se ted omyva spodek auta ve vode.
Aspon tyden, rekl a odjel na kole do prace.
Jako synek jsem horlive cital knihy E. T. Setona o kanadskych zviratech; tez o skunkovi, jehoz tvar, barvu i zpusob obrany strikanim smradlave tekutiny jsem znal.
Smrad skunka se neda popsat - musi se ucitit. Skunk v nebezpeci zvedne ocas, otoci se zadkem k utocnikovi a vystrikne proud zlutave tekutiny. Pach nelze k nicemu prirovnat a kdo ho zna, si ho s jinym smradem nemuze splest.
Prvne jsem pach citil ze sousedova psa, ktereho omyvali rajcatovou stavou. Proc rajcatovou nevim, a prece pes nesmel do domu nekolik tydnu.
Bydleli jsme na predmesti Sudbury v Chelmsfordu, kde priroda se plizila do lidskych obydli bez ustani; jednou casne rano, kdyz jsem spechal do prace, jsem temer prehlednul skunka na zahrade. Kracel napric, a kdyz mne uvidel, zvednul ocas jako svicku a natocil zadek smerem ke mne, ale tehdy jsem uz vedel dost o skuncich, abych okamzite ustoupil zpatky do dveri, skunk spustil ocas a sel dal na pozemek k sousedovi.
Vypravel jsem sve ranni setkani kolegum v praci, vsichni rikali, ze jsem mel stesti, ze kdyby mne skunk pokropil, tak nesmim vstoupit do kancelare mericu-geologu na sachte Falconbridge nejmene tyden. A zadny sex aspon mesic, smal se kolega Victor Butkewic a vypravel nam vlastni historku se skunkem:
- Jednou v sobotu, jeste jsem si hovel v posteli, se do loznice vloudila manzelka a septem rekla, ze mame v baraku skunka. Vyskocil jsem z postele a zena mi vysvetlila, ze sla veset pradlo na snuru, nechala otevrene dvere a dovnitr vklouznul skunk, tvrdila. "Kde je?" septal jsem, a ona rekla, ze pod pohovkou v obyvaku.
Po spickach jdu do obyvaku, lehl na koberec a videl ocicka a cumak smradocha.
Prvni jsem zavolal bratra, vylicil situaci a on slibil, ze okamzite prijede na pomoc.
"Muj bracha", rekl Vic, "je lovec a traper a v prirode se vyzna".
Za chvili prijel, ale namisto nejakeho loveckeho naradi prinesl video-kameru a vysvetlil, ze takovou legraci, jak vyhanime skunka zpod pohovky musi natocit.
Moji zenu napadlo, abychom zavolali centrum pro paniku 911, coz jsem zcela bezradny udelal, zatimco bratr pil kafe a zena bledla hruzou, co bude.
Spojovatelka 911 mi rekla, ze za chvili zavolaji zpatky co delat. Vskutku zavolal nejaky chlap, rekl mi, at do obyvaku nechodime, a poradil mi at zavolam nejakeho Jacka Crana, ktery se odchytem skunku zivi a dal mi telefonni cislo na Jacka.
Zavolal jsem Jacka, nastesti byl doma, bylo sobotni dopoledne, a Jack slibil, ze za hodinu bude u nas v Chelmsfordu.
Cekali jsme v kuchyni, pili kafe a pocitali s manzelkou, co nas to bude stat vymalovat, vymenit koberce a nabytek a bratr nasi paniku natacel a vyjmenovaval lidi, kteri se z naseho nestesti pouci (ale minil pobavi).
Jack Crane prijel pred polednem, prinesl do baraku dratenou klec a smetak a pod dohledem nas vsech a pred okem kamery polozil klec vedle pohovky, drepnul si a zacal ke skunkovi mluvit jazykem skunku, kteremu jsme nerozumeli. Zaroven pomalounku hybal smetakem smerem k dvirkum klece a k memu uzasu skunk po kouskach se sunul zpod pohovky smerem ke kleci a Jack do skunka mluvil az byl skunk u dvirek, Jack ho jemne postrcil smerem do klece a zavrel dvirka.
Moje zena, pohostinna az prilis, se optala Jacka, jestli si vypije kafe, a Jack rekl, proc ne, a nasledoval moji zenu s kleci v ruce do kuchyne. Zena ukazala na zidli u jidelniho stolu, Jack si sednul a postavil klec na stul. Nikdo z nas si nesednul.
Jack pochvalil kafe a popijel . Skunk tise sedel v kleci na stole, a Jack do ticha rekl, ze to bude stat dve stovky a ja jsem prinesl sekovou knizku a napsal sek na dve ste dolaru.
Muj bratr, ktery jeste porad situaci natacel, rekl do mikrofonu kamery:
"Nikdy jsem nevidel bratra napsat bez odmluv sek tak rychle a bez protestovani."
My geologove, co Victora zname, jsme rvali smichem. Victor dokoncil sve povidani:
- Jack Crane dopil kafe, vzal klec se skunkem a sek se stolu, vyprovodili jsme ho z baraku do auta a odjel.
Trochu jsem pyskoval, kolik penez to stalo, ale manzelka mne umlcela slovy, ze kdyz Jack tu klec vynasel ven z kuchyne, chtela mu dat dalsi stovku navrch.
Bratr mi pripomnel, ze jsme za malovani, koberec a nabytek napocitali dva tisice, takze se to cele sfouklo za desetinu a mel bych byt stastny jako blecha v kozichu.
Vsichni posluchaci jsme pokyvovali hlavou, jak to dobre dopadlo, ale Vic nebyl hotov:
Vecer mi to nedalo, zavolal jsem Jacka a optal se, co s tim skunkem udelal. Myslel jsem si, priznavam, ze Jack cernou kuzi se stribrnym pruhem ze skunka stahne a proda za dobry peniz. Ale Jack mi rekl, a nemyslim, ze lhal, ze skunka odvezl za Chelmsford do lesa a vypustil na svobodu. A tomu rikam dobry byznys, ze ten duvod nasi strasne paniky a ztraty dvou set dolaru, vypustil na svobodu. Asi jsou v holportu.
Vecer jsem zasel za svym sousedem, kdyz sekal travu, a skunkovou historku jsem mu vypravel, abych ho obveselil, kdyz bude kvuli skunkovi tyden bez auta. Soused nenasel ve Vicove pribehu zadnou utechu a mstive vyslovil tuto vetu:
"Doufam, ze jsem tu mrchu smradlavou prejel a Jack Crane prijde na buben."
Nastesti malokdo skunka prejede, radeji zoufale brzdi anebo vjede do prikopu, aby se potencialnimu smradu vyhnul.
Tak soudim, ze Jackova zivnost vzkveta a i ja mam v zapisniku jeho telefon.
Zdravim a preji hezky den a vsecko dobre na kazdem kroku.
Ross Firla, Sudbury

Navrat na hlavni stranu