Navrat na hlavni stranu

A zazrak se nekonal
Alespon ne pro nas, ale konal se pro Ekvadorce, reprezentanty Ghany a Australie. Pri tom nechybelo mnoho, aby cesti fotbaliste zdolali Italy. Jenze souboj dvou hracu Juventusu Nedveda a Buffona, tentokrat dopadl jednoznacne pro italskeho brankare. Nasi fotbaliste vystrileli munici v prvnim utkani proti Spojenym statum a pak usnuli na vavrinech. Pripominalo to povidku Jacka Londona Kus bifteku, kdy stary boxer potrebuje kus masa, aby udolal mladi. Nejsou mu nic platne zkusenosti, skvela taktika. Mladi je rychlejsi a dokaze se vzpamatovat, kdyz hrozi KO.
Pamatuji se, jak mne v roce 1958 po porazce ceskoslovenskych fotbalistu od Severniho Irska jeden starsi spoluzak poucil. "Tak dlouho se chodi se dzbanem pro vodu, az se dostane na pivo!" Pri tom tehdy po vitezstvi nad mistry sveta zapadnimi Nemci, jsme jeli na MS plni optimismu. Nejvetsim souperem byli prave Nemci a Argentina. Podcenovanym neznamym tymem bylo pak Severni Irsko, s kterym jsme se setkali v prvnim utkani. A stejne jako letos s Ghanou i tehdy jsme prohrali necekane 0:1. Zkratka jsme nemohli Irum vstrelit branku. Pak prisel zapas s Nemeckem a remiza 2:2, kdyz jeste dnes mnozi z nas citi krivdu pri druhe brance, ktera padla po faulu na brankare Dolejsiho. Nezbyvalo nez porazit skvelou Argentinu. Nasim se moc neverilo a nakonec vitezstvi 6:1 bylo snad historicky nejvetsim debaklem Jihoamericanu. Znovu jsme museli hrat s Irskem a opet jsme prohrali. Tentokrat v prodlouzeni 1:2. Bylo to dobre muzstvo, hodne se od nej ocekavalo, ale nakonec z toho zbylo zklamani.
Od te doby se hodne zmenilo. Muj otec za prvni republiky vzpominal na system 2-3-5, behem meho detstvi to byl system 3-2-5. Kdyz nekteri hraci v Unionu Malesice chteli prejit ze systemu 4-2-4 na 4-3-3, tak konzervativni trener vysvetloval, ze v utoku musi byt tri hraci, kteri to umeji kopat. Dnes vidime, ze i pri systemu 4-4-2 nebo 4-5-1 se da hrat utocny fotbal.
Na fotbalu je stale pritazlive to, ze ho mohou hrat vsichni V uvodnim utkani Nemecko-Kostarika byli pri nastupu mezi robustnimi nemeckymi obranci Klose a Lahm, kteri by nemohli pro svou velikost ani do "psich jeskyni". Parafrazujeme-li Bibli, pak velci budou mali a mali velci. Robustni obranci byli nemeckou slabinou, zatimco Klose vstrelil dve branky a Lahm jednu.
Pred utkanim Polsko-Ekvador polsti fanousci sebevedome tvrdili, ze zvitezi nad slabym tymem z jizni Ameriky nejmene o dve branky. Ekvadorsti priznivci povazovali za uspech, kdyby vyhrali jedno utkani na sampionatu. Nakonec postoupili Ekvadorci z druhe pozice a polsky psychiatr v radiu radil, aby fanousci presli na jiny tym. On sam, ze si zvolil Cechy. To netusil, ze podobne jako Srbove, Cernohorci, Chorvati ani my se nedostaneme ze zakladni skupiny. Ironicky pouze posledni zastupce z vychodni Evropy Ukrajina ma po ostudnem zacatku stale jeste nadeji na postup. Mozna, ze dnes radi cesky psychiatr, abychom presaltovali na Sevcenkovi spoluhrace.
Dva Svedove Luciç a Ibrahimoviç mohou mit na svych dresech hacky, zatimco ceska reprezentace, ktera ma jmenovky nejen bez hacku, ale podobne jako rada dalsich tymu s malymi pismeny. Pripomina mi to ucitele Emanuela Konfrsta, ktery spoluzakovi Poupemu, rikal "ono" poupe. Pry firma, ktera zhotovuje dresy na to nebyla zarizena. Nebylo by tedy lepsi, kdybychom zmenili firmu na tu ktera je zarizena na vetsi pocet znaku nez 24. To samo vypovida o kvalitach firmy.
Na stadionech v Nemecku se prodava pivo Budweiser. Podle nemeckych znalcu piva se americke pivo neda pit. Jiz T. G. Masaryk tvrdil: Nic neni velike, co neni pravdive. Reklama na Budweiser prolhane ukazuje, jak toto pivo piji spokojeni navstevnici Prahy. Jenze v Cechach se pije Budvar z Budejovic.
Zacal jsem tuto mozaiku srovnanim s MS ve Svedsku v roce 1958. Tehdy jsme dostali na pivo (nikoliv na Budweiser). Vypadalo to jako konec ceskoslovenskeho fotbalu. O ctyri roky pozdeji jsme jeli celkem bez nadeji do Chile a ve finale jsme potrapili i slavnou Brazilii. Mozna za ctyri roky ve finale potrapime nekoho jineho
Ales Brezina - 22.6.2006
***

Navrat na hlavni stranu