Navrat na hlavni stranu

Nejlepsim zazitkem v nasem zivote je mile prekvapeni
Clovek, ktery mile prekvapeni neocekava je ziva mrtvola, mel by byt izolovan do karanteny pro pesimisty nebo prerazen mezi penzisty.
Slova fotbalove hvezdy Nedveda v rozhovoru MF-Dnes, 19. cervna, ze vyhra nad Italy bude ZAZRAK, je zarucena vstupenka do karanteny nebo do penze.
Nemam v umyslu se hojit na Nedvedovi za necekanou porazku Cechu od Ghany a nasledujici krec pesimismu, ktera potopila vsechny Cechy do hluboke deprese, ale chci mudrovat o prekvapeni na pozadi prekvapeni nemileho.
Uz leta letouci rozjimam nad novodobou zahadou 'chronicky nedostatek casu', ktery mi kdekdo z mych znamych prezentuje jako nemoc, jako zapal plic ci infekci. Co se s pojimanim casu jako ohraniceni lidskeho zivota, ktery ne nahodou tika stejne dnes jako tikal pred sto ci peti sty lety od vynalezeni mechanickeho casomeru, co se s tim casem stalo?
Kdybych mel trpelivost a daval do urcite slozky dopisy od svych znamych, ktere zacinaji steskem na nedostatek casu, byla by to slozka tlusta; a to by nezahrnulo ty me drahe, kteri se pravdepodobne z duvodu nedostatku casu odmlceli zcela.
Priznavam, ze jsem se s timto pojimanim nedostatku casu u svych znamych smiril a prestal ocekavat, ze se probudi ci osviti poznanim, ze cas je konstantni, ze akorat zpusob, jak s timto vymezenym casovym usekem nakladame je rozmanity.
Clovek nechapajici a nerespektujici, ze cas je akorat plot kolem parcely, kterou zvelebujeme, a v zivote o nic jineho nez o zvelebovani prece nejde, je otrok casu. (Tak jako clovek, ktery nechape sve meze ci omezeni financni, a chce veci, na ktere dost penez nema, je otrokem penez a roboti jako nevolnik panu konzumu.)
V techto sklicujicich uvahach, ze CAS se stal panem a lide horlivymi, usouzenymi sluzebniky tomu panovi CASU, mne potesilo mile prekvapeni, ze i ti mlcenlivi se probrali z apatie a zajasali nad udalosti zvanou Mundial 2006.
Stalo se, ze i ti nejhorlivejsi pracanti a otroci casu se vyjmuli ze sveho hektickeho programu a s nadsenim venuji svuj cas Mundialu.
Dokonce mi prislo desetkrat e-mailem legracni Desatero pokynu, jak se maji manzele chovat behem mundialovych utkani, aby se predeslo domacim malerum.
Napadlo mne, samolibe reknu - objevil jsem, ze kdyz se slovo CAS nahradi ve vete oznamovaci slovem ZAJEM, pak je cela zahada nedostatku casu pruhledna: tedy uz netreba rikat nikomu 'Nemam cas', coz v kazdem pripade ma pitomou prichut ztraty kontroly casu, ale rict pravdive 'Nemam zajem', v cemz je obsazeno, ze mam zajmy jine, ale ne zajmy spolecne s kazdym, tedy ani s tebou.
Jak toto sepisuji, pocituji znacnou ulevu, ze moji znami se neznevolnicili pod krutovladou pana Casu, ale ze maji zajmy a vypln zivota a nadeji na prekvapeni; nebot kazdy zajem ci zaujeti obsahuje potencial mileho prekvapeni.
Napsano na zacatku, ze mile prekvapeni je nejvetsi zazitek zivota, se tak potvrzuje.
Miliony Cechu budou ve ctvrtek uzkostlive sledovat utkani fotbalovych mistru ceskych s italskymi, a v rozporu s Nedvedem verim, ze Cesi vyhraji.
A kdyz ne, prece ten zajem o Mundial je vskutku pozitivni pocit v modernim svete, kdy clovek robi, aby zarobil, a pak ten zarobek utratil.
Zajem o Mundial neni utrata ani ztrata, je to silna nadeje na mile prekvapeni.
Zdravim, preji hezky den a vsecko dobre a hlavne se o cosi zajimat.
Ross Firla-Sudbury

Navrat na hlavni stranu