Navrat na hlavni stranu

Kdo tvrdi, ze technika je k zlosti?
Pred odjezdem do Evropy v zari 2005 jsem s udivem zjistil, ze muj mobilni telefon nebude v Evrope fungovat; tato informace v case totalni podrizenosti globalizaci mne prekvapila, pripustim sokovala natolik, ze jsem pohovoril s manazery u Bella i Rogerse a tuto patetickou skutecnost mi potvrdili, ze telekomunikace americke s evropskymi se neshodnou. Nejsou zadnym prukopnikem globalizace, ale prave naopak si bedlive hlidaji svuj kontinentalni pisecek.
Jako uz mnohokrat, kdyz penim zlosti jsa chycen mezi ideologickym cvrlikanim (tentokrat o bezmezne prospesnosti globalizace) a klopytajici kazdodenni realitou, mi jeden znamy doporucil SKYPE coby nastroj komunikace mezi kontinenty.
Receno bez technickych kudrlinek, SKYPE je fungl nova integrace pocitace a internetu do globalniho systemu mluveni, chatovani a videoprenosu.
Nikomu SKYPE nenabizim, coz ani netreba, protoze SKYPE funguje zadarmo, toliko popisuji svou vlastni zkusenost v okamziku, kdyz jsem to potreboval a na SKYPE jako nastroj ke komunikaci na dlouhe vzdalenosti nedam dopustit.
Historie SKYPE, ale je to spise jen story kratka a dramaticka, zacala v dubnu 2003, kdy si tvurci zaregistrovali jmeno SKYPE, v srpnu 2003 vypustili testovaci verzi do Cyberspace; za jeden rok v rijnu 2004 meli prvne 1 milion uzivatelu v jednom okamziku. V unoru 2005 meli 2 miliony uzivatelu SKYPE v konkretnim casovem useku a 29 milionu globalne registrovanych uzivatelu. V kvetnu desitky milionu uzivatelu a v zari 2005 byl SKYPE prodan globalni korporaci E-BAY a explodoval pres hranici 100 milionu uzivatelu po celem svete (s vyjimkou jizni Ciny, kde byl SKYPE zakazan).
Tento fenomenalni rust SKYPE a bezplatna komunikace ma svou stinnou stranku: zanikajici Umeni konverzace a korespondence; aniz bych si privlastnoval toto Umeni konverzovat a korespondovat, zajiste se o toto uporne snazim - ne-li umenim tak aspon poctivosti a slusnosti na vyzvu ke konverzaci ci korespondenci primerene reagovat. V tomto pojeti mi SKYPE ustedril unikatni lekci:
V poslednim ctvrtleti roku 2005 mne kontaktovalo SKYPEm (Skype ma dokonaly prohledavac ucastniku SKYPE family podle jmena, zeme a mesta) nekolik desitek zajemcu o vzajemne korespondovani a konverzovani.
Priznavam, ze jsem sam nikoho nehledal, byl jsem zavalen vyzvami ke klaboseni od byvalych spoluzaku, kolegu ze zamestnani, kamaradu ze skautskeho klubu.
V prvotnim nadseni jsem to povazoval za uzasne a druha strana taky.
Po pocatecni vymene pozdravu a zajimavosti o pocasi, rodine a malickostech spolecneho zajmu, se prodlevy prodluzovaly az komunikace zanikla uplne. O pul roku pozdeji, po explozi zajmu zbyl mi jenom jeden pravidelny kontakt.
Tvrdim, a rad si to necham vymluvit, ze umeni konverzace (korespondence) mizi; snad je vytlacovano jednosmernou zabavou z televize, rozhlasu, ktera vskutku nepozaduje aktivni ucast a zadnou odpoved; asi pred televizi byla konverzace (korespondence) jedinou zabavou ducha a dusevni obratnosti?
Jsou toto duvody napomahajici Neumeni konverzace/korespondence?
1. Lide se jevi nejisti o svych vykladech skutecnosti a proto je nesdeluji;
2. Dobra konverzace (korespondence) vyzaduje cas a malokdo je ochoten cas na konverzaci venovat, kdyz konverzace jim pripada jako nic-nedelani;
3. Vsichni si uvedomujeme jak opatrni musime byt ve svych nazorech, abychom neurazili, nezpusobili rozpor ci hadku, a pak mnozi radeji mlci.
Vcelku jsem na rozpacich, jestli nedostatek konverzace (korespondence) mne popuzuje anebo dela zvadlym, ze blaho pokroku klopyta o lidskou ochablost.
A na toto tema bych rad otevrel vaznou konverzaci (korespondenci).
Zdravim a preji hezky den a vsecko dobre na kazdem kroku.
Ross Firla-Sudbury

Navrat na hlavni stranu