Navrat na hlavni stranu

Jirina Mencakova

Art of Living/Umeni zit
Asi nejlepsim filmem, ktery pojednava o smyslu zivota je Bergmanova Sedma pecet. Je to na jedne strane hluboka filozoficka ci teologicka reflexe, na druhe strane oslava obycejneho zivota komediantu. Nedokazi si predstavit, ze by toto tema z divadla, z filmu nebo z literatury zmizelo. Stalo se uz temer pravidlem, ze kazde dva roky mame moznost videt vysledky spoluprace zaku z Katedry Alternativniho a loutkoveho divadla Divadelni fakulty AMU z Prahy, University of Toronto Scarborough a indianskeho Divadla De-ba-jeh-mu-jig Theatre Group z ostrova Manitoulin.


Vratim-li se k Bergmanovi, pak jeho herci, jeho komedianti ziji krasnym poetickym zivotem. Divadlo je pro ne necim, co dava lidem radost, jakymsi vyvrcholenim urciteho zivotniho snazeni. Nelze ho oddelit od bezneho zivota, v kterem je strach, bolest a kolem neustale obchazi smrt. Presto je dulezite snit, mit videni, prorokovat.
Pri tomto projektu jsem si uvedomil, jak je prave pro herce dulezite to, ze jsou po urcitou dobu spolu, ze se navzajem poznavaji, ze chteji neco sdelit a hledaji to neco, co za sdeleni stoji.
STUDIO Studia Ypsilon bylo v Toronte jiz po ctvrte. Osobne jsem je videl po treti. Pri tomto projektu jiz zcela chybely kulisy. Jirina Mencakova, ktera zde byla rovnez po treti mne vysvetlila i rozdil mezi divadelni scenou ve Scarborough a v Torontu. "Ve Scarborough je scena prilis velka. Akce jsou pomalejsi, podstatne dele trva nez jeden k druhemu dojde."
Vsechny tri skupiny mely pouze sestnact dnu na to, aby se daly dohromady, aby se navzajem promichaly a udelaly z tri projektu jeden celek. Nepodarilo se jim zcela odstranit hranice, ale o to ani neslo. Divak mel tedy moznost videt, jak lze navzajem mezi sebou komunikovat.
Meli jsme tedy moznost videt opak stavby Babylonske veze. Tehdy se pokouseli lide udelat neco monumentalniho, ale nedokoncili to, protoze nebyli schopni se domluvit. Zde vidime snahu lidi z ruznych kultur domluvit se a dokoncit stavbu. Nekdy k takove domluve jsou potreba stare symboly, jindy jsou to soucasne predmety jako hraci automaty, ktere na nas utoci. Pri tom jsou zde stale hodnoty, ktere se opakuji v kazde kulture. Rodice vychovavaji deti k pravde, k vernosti, k lasce. Pokud tyto hodnoty opoustime, ztracime smysl zivota. Takovou ukazkou byl moment, kdy cesky floutek sbali Indianku a svede ji pod zaminkou, ze ji ukaze mapu. (Lez.) V zapeti Kanadance nabizi Coca-Colu. (Nevera.) Kdyz ho obe poznaji, utika pred nimi. (Ztrata smyslu zivota.) Jednoduche a pri tom srozumitelne pro obecenstvo, jak v Praze, tak v Torontu, tak na ostrove Manitoulin.
Pravda, pri teto jednoduchosti se nekdy vytraci ta druha pulka z Bergmanovy Sedme peceti a to je filozoficka reflexe, slozite myslenky, ktere se daji tezko vyjadrit pouhou improvizaci. Na druhou stranu je to i nadejne, stale je kam se pohybovat. Divadlo, ktere jsme videli bylo asi devadesatiminutovym usekem ze zivota tri skupin mladych lidi. Zajimave by bylo videt film ci televizni dokument o tom, jak probehl pobyt Kanadanu a Indianu v Praze a naopak, jak Kanada pusobila na mlade ceske herce. Cely projekt je totiz sirsi nez to, co jsme meli moznost videt.
Ales Brezina

Dalsi fotografie


Navrat na hlavni stranu