Navrat na hlavni stranu

Mezi jarem a zimou
Snad nejvice poezie bylo napsano o jaru, nejen K. H. Machou, o jarnim raseni, probouzeni se zeme a prirody k zivotu, omamnych vunich kvetoucich stromu, silnem vzduchu, lasce v ten cas bujici. Je to cas, kdy slunce svit zaplavuje mesta i venkov a probouzi pocity jake snad nejpresneji muze popsat jenom basnik. Takovym pocitum probouzejiciho se zivota a vsehomira rok co rok neunikam ani ja. Zacalo to uz v detskych dobach kdy v prvnich teplych jarnich dnech vysel jsem si v kratasech, uz v dome na kolenou citil chlad omitky, ale pak jsem vysel na ulici a ocitl se ve slunecni zari, mesto vydechovalo zabrami kanalizace svoje aroma a ja byl pojednou jako priopily. Ano, jaro je nadherne obdobi, podobne jako i zima, ta kdyz je jak ma byt oblekne krajinu, vesnice i mesta a natoz hory a pohori do belostne duchny snehu, a my prokrehli vchazime do utulne horske chalupy a na stole zavoni silny grog, kdyz i v hlavnim meste napadne snih a na nem se trpyti svetla z ohromnem stromu postaveneho na namesti, pozitkem je jizda na sjezdovce pokryte cerstvym prasanem. Cozpak to neni nadhera, inspirace basniku a spisovatelu ... je to nadhera a poezie.
Ale ja se priznam, ze se tesim na ten cas, kdy nastane leto. Je pekne v Cechach, stejne jako tady, v Britske Kolumbii. Je to cas staleho slunce svitu, tepleho vzduchu v nemz silne zavoni cerstve posecena trava. Je to cas, kdy je vhodne vyjit si nalehko, v kratasech. A ja mam jednoduchost rad. V lete si libuji. V ten cas pivo chutna obzvlaste skvele (hlavne v Praze a jinych evropskych mestech) a blahodarny slunce svit (ac dnes je vhodne ponekud se mu branit) zaplavuje kraj a ve mestech vytvari nejkontrastnejsi stiny, vhodne k porizovani fotografii, specialne cernobilych. Vsechno pojednou jakoby se stalo jednodussim, den se prodluzuje a pokud jeden neni nocni ptak jakoby se mu tim prodluzoval zivot; mozna, ze tohle ne vzdycky s nadsenim vitali sedlaci pracujici od slunka do slunka, ale jeden muj deda, sedlak, nikterak si na to nestezoval (stravil jsem u nej na gruntu nejedno leto), sklizelo se obili a vzduch vonel, stejne jako luka a nad polni cestou jako pruhledny motyl tetelil se prohraty vzduch. Neni prijemnejsi chladek nez za letniho odpoledne, kdy po pesince vedouci kolem lanu dozravajiciho obili vejdeme do lesa, do jeho vune v lete snad nejpronikavejsi. Nejpeknejsi a nejbohatsi vzpominky z mladi mam prave z letnich casu, s vyjimkou srpna 1968. I svou zenu poznal jsem v lete a syn spatril svetlo sveta v lete, stejne jako jeho matka-moje zena a snad prave nejen kvuli krute zime v Manitobe, ale i krasnemu letu v Britske Kolumbii rozhodli jsme se prave tady dozit svuj zivot, nebot ony nekdy neprijemne letni teplotni extremy a neprijemna vedra tady u Pacifiku v podstate neexistuji, tady je leto prijemne az blahodarne. Ostatne, v lednu nebo unoru travime par dnu ve slunnych krajich jihu, tedy opet jaksi v lete. A v mistech dlouheho a stedreho slunka svitu je nizky pocet sebevrazd a jedincu trpicich depresemi, pokud jim je nepusobi bidne pocinani vlady. Na podzim stocene domaci vino dostava spravnou chut v nasledujicim lete, a proc se tomu prijemnemu podzimnimu obdobi rika babi leto?
Ano, hodi se zminit i o mene prijemnych udalostech, k nimz prave v lete muze dojit. Nedostatku vody, suchach, lesnich pozarech. To je pravda. Ale ani jarni zaplavy nejsou necim, nac by se clovek v mistech takovym pohromam vystavenym, mohl tesit.
Navzdory tomu pravim: ne ne, na leto nedam dopustit a tesim se na nej uz od Silvestra ...

Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu