Navrat na hlavni stranu

Miluska Perinova - 90
Narodila se uprostred Prvni svetove valky (18. kvetna 1916). Jeji otec byl lekarem. Maminka, ktera Milusce umrela, kdyz ji byly tri nebo ctyri roky, puvodem Anglicanka, se se svym budoucim manzelem setkala (ale tim si nejsem jist) nekde v Italii. Po smrti sve maminky, Miluska byla dana na vychovani do penzionu Petingeum v Brne. Nemylim-li se, vystudovala gymnazium a navstevovala nejake prednasky na lekarske fakulte. Mela sestru Frantisku a bratry kneze Tonciho a lekare Viktora, ktere zvlast milovala..
Behem valky jezdila s Viktorem tajne navstevovat partyzany - cinnost, ktera - kdyby je chytili - by oba stala zivot. Nekdy v te dobe se setkala se svym budoucim manzelem, stavitelem Vaclavem Perinou, italskym legionarem a uspesnym podnikatelem (v tricatych letech stavel opevneni a pozdeji cast dalnice do Bratislavy), ktery zase shromazdoval zbrane - rovnez neco, na co by nacisticti okupanti, kdyby na to prisli, pohlizeli s nelibosti.
Po padu Hitlerovy "tisicilete rise" se Perinuv podnik pekne rozjizdel. Ale prisli komuniste a ty Vaclav Perina, clovek zasad a pevne patere, snasel stejne spatne jako nacisty. Brzy po unoru 1948 s Miluskou uprchli do Rakouska. Miluska se pomerne brzy dostala do Kanady jako "domestic", neco jako vseobecna sluzka. Mela stesti: jeji zamestnavatel (a hlavne jeho zena) byl s jeji praci tak spokojen, ze jejimu manzelovi (znacne starsimu nez Miluska) pomohl do Kanady. Zacatkem padesatych let se Perinovi pristehovali do Toronta, kde jsem se s nimi seznamil. Miluska se nejaky cas starala o tezce nemocnou pani Tumovou a potom dostala zamestnani ve vehlasne instituci Connaught Laboratories, kde pracovala jako technicka na vyzkumu ockovani proti obrne.
Jeji manzel, ktery se pro svuj vek tezce uchytaval, nakonec postupne s velkymi hypotekami zakoupil dva domy, ktere pronajimal. Za nekolik malo pokojnych let onemocnel cukrovkou, prisel o jednu nohu, potom o druhou. Behem dne se o nej pres tyden starala osetrovatelka. V noci a o vikendech Miluska, ktera ve dne pracovala v Connaught Laboratories. Jeji manzel byl vysoky a statny muz. Miluska byla drobnejsi. Pri obraceni sveho manzela si utrhla ledvinu, ktera dosud bloudi v jejim tele. A pritom byla cinna v Sokole a v Ceskoslovenskem sdruzeni, schuzovali u nich legionari a uverova komise Kampelicky, udrzovala si krasny pomer se "starousedliky" - s Tichopadovymi, Rosenberskymi, Vavrovymi, Ruzovymi.
Nepamatuji se, ze by Perinovi nekdy byli na dovolene. Nikdy nevlastnili auto. Vic je tesilo, aby dovolene a auta meli jejich rodiny v Ceskoslovensku.
Miluska Perinova. Obycejny zivot? Jestlize ano, kez by jich byly miliony.
Josef Cermak

Josef Cermak blahopreje M. Perinove

Navrat na hlavni stranu