Navrat na hlavni stranu

Konec korupce v Cechach
Jestli je dnes, par dnu pred volbami 2006 neco jiste, tak to, ze korupci v Cechach po volbach odzvoni. Shodli se na tom vsechny strany, ktere usiluji o nejake to kresilko v parlamentu. At patri do tabora levicove ci pravicoveho, vladniho ci nevladniho. Kazda strana ma na to svuj zaruceny a nezpochybnitelny recept.
Vsak take jiz v techto dnech prevleceny za agenta provokatera ministr prumyslu Urban odjel do Koreje, aby tam usvedcil predstavitele firmy Hyundai z podplaceni a nekalych machinaci. S reditelem firmy se bohuzel nesetkal, protoze ten byl zrovna sluzebne v jine mene vytapene instituci, ale kontrakt privezl. Korejska automobilka na severni Morave bude, i bez jakehokoliv podplaceni. Pobidky pro zahranicni investory jsme totiz zaradili do naseho ekonomickeho systemu.
Predstavitele korejske automobilky si v Cechach ani nesmrncli, protoze ceska povaha je svetove znama svou neuplatnosti. Na rozdil od ostatnich postkomunistickych zemi mohli v Ceske republice pracovat zcela legalne. Nikde necvrknul ani padesatnik bokem, aspon nas o tom nikdo neinformoval. Kdyz nemohli predstavitele Hyundai k nam, tak jsme museli my za nimi. Hlavni je, ze nezkorumpovany investor pujde k nam a nebude investovat treba v takovem Rumunsku.
Netvrdim, ze predstavitele Hyundai podplaceli prave u nas, i kdyz by to melo svoji logiku. Jen mne prekvapuje, ze ceska vlada misto toho, aby s uzaviranim kontraktu pockala, az se zalezitost vyjasni, pospisila primo do Koreje glejt podepsat jako kdyby se nechumelilo a obvineni z podplaceni byla malickost, kterou se neni zapotrebi zabyvat.
Cesti politici totiz, kdyz se mluvi o korupci, bud s chuti nasadi taktiku mrtveho brouka a delaji, ze nevedi, o cem se mluvi nebo se zachmuri a pronesou par tvrdych protikorupcnich frazi. Vysledek je zpravidla stejny.
Musime vsak videt obe strany mince. Korupce muze mit i pozitivni dopad na spolecnost. Nemam na mysli pouze nove krasne tovarny na automobily. Napriklad lidovy jazyk se v posledni dobe znacne obohatil. Exulant, ktery zije v zahranici nevi, co jsou to "kaprici", zatimco i prvnacek v pomocne skole vi, ze "jeden kaprik" je tisic korun ceskych pro rozhodciho pri fotbalovem utkani. Opet muzeme videt, ze korupce neni v ceske fotbalove lize velka, kdyz sumy byly pouze v desitkach "kapriku".
Mohli bychom si vzit i priklad ve vedeckem rozpracovani druheho ekonomickeho okruhu. Rozhodci nejen meli v rukou vysledek zapasu, kdy behali spolu s hraci na hristi a tvarili se jako neuplatni muzi zakona, ale i vysledky zapasu stovky kilometru vzdalenych a jeste nesehranych. To se delalo tak zvanym "zlucenim": Nejmenovany tajemnik pro druhou ekonomiku totiz dodal rozhodcimu pred zapasem urcity pocet kapriku, aby "vyzlutil" nektereho z kvalitnejsich hracu soupere. Nic netusici ubozak pak dostal zlutou kartu za to, ze se mu rozvazala tkanicka u boty. Pri recidive pak nemohl v dalsim zapase nastoupit a tak v dulezitem duelu byl na hristi misto prvniho muzstva rezervni tym. Pokud se system dobre rozpracoval, pripominala fotbalova liga spise sachovou partii mezi Spaskym a Fisherem. Vsak take odmena je skoro stejne velka. Za ucast v Lize mistru jsou miliony dolaru, vlastne chci rici eur. Fotbalovi rozhodci tedy za "kapriky" "zlutili", az to prasklo. Pokud byste cekali, ze zde je konec experimentu, tak se mylite.
Rozhodci se misto kolem rybniku opet zacali pohybovat po fotbalovych travnicich. Jejich vynalezavost byla odmenena tim, ze dostali k rizeni ty nejdulezitejsi zapasy. Takovy rozhodci Sedivy, pouzivajici v afere kryci jmeno Milanek, dostal za odmenu letosni lahudku Sparta-Slavia. At caroval, jak caroval, dostal od sveho kamarada Krondla, ktery na utkani dohlizel dobre ohodnoceni. Kdyz se prokazalo, ze jeho vykon byl vsechno jine nez dobry, snizila mu komise rozhodcich ohodnoceni na "uspokojive", prestoze bylo jasne neuspokojive. V zapeti jiny vytecnik, rozhodci Jara provadel eskamoterske kousky pri zapase Slavia-Liberec. Tentokrat to bylo tak viditelne, ze domaci opustili na protest hriste. "Chteli pry upozornit na nezdrave jevy v ceske kopane." Tato konstruktivni kritika byla ocenena podle predsedy disciplinarni komise pana Alexandra Karolyiho dolni sazbou - dvoumilionovou pokutou, zatimco korupcni jednani dostalo horni hranici sto tisic korun. Kdyz jeden z postizenych se podivil nad rozdilem ve vysi financniho postihu, pan Alexander to vysvetlil, ze nelze srovnavat dva rozdilne prestupky a bylo vymalovano.
Vlastne jeste ne. Magie prisla ke slovu i pristi sobotu, kdy liga koncila. Tentokrat prisel se vyznamenat dalsi vytecnik, rozhodci Matejek. V utkani Liberec-Mlada Boleslav odpiskal proti domacim dve penalty a tak muzstvo ne zrovna z nejchudsiho regionu si zahraje za miliony o Evropskou ligu.
Na dotaz, proc se vlastne zkorumpovani rozhodci objevili na travniku, pan Karolyi odpovedel, ze nebyli pravomocne odsouzeni a tudiz se na ne musi pohlizet jako na nevinne a v pripade, ze by je fotbalovy svaz diskriminoval, mohli by to dat zmineni rozhodci k soudu.
Neni tomu tak davno, co v Praze 4 odstoupil starosta zastupujici ODS pan Hovorka, kdyz se novinari zacali zajimat o jeho majetek. Tim cela zalezitost skoncila. Pan Hovorka byl podepsan pod rozhodnutim Mestske spravy pro Prahu 4, ktera mne zabavila byt, v kterem jsem bydlel. Ale stejna Mestska sprava pro Prahu 4 mne do dnesniho dne neodpovedela, jak lze legalni cestou ziskat tento byt zpet. Rozhodnuti pana Hovorky potvrdil soud pro Prahu 4. Kdyz jsem si stezoval ministerstvu spravedlnosti na podivne praktiky soudu, odpovedel Mgr. Jaroslav Vachura z Odboru dohledu a stiznosti ministerstva spravedlnosti tak, ze je jasne, ze muj dopis necetl. Zmineni urednici ci politikove novinarum neodpovidaji, od toho jsou tiskovi mluvci.
Premier Paroubek chce zalovat predsedu ODS Mirka Topolanka za to, ze ho obvinil ze spojeni s podsvetim, vzapeti vsak jednal s predsedou fotbaloveho svazu panem Kostalem o novem stadionu na Letne. Neni tomu tak davno, co predchoziho stavitele stadionu pana Macha odsoudili na pet let do satlavy za podivne financni machinace.
Je zapotrebi nalezt stranu, ktera by konecne korupci legalizovala. Meli bychom pak jednu jistotu a to, ze tato strana nelze.
Z novin bychom se tri dny pred zapasem dovedeli, ze rozhodci dostal 40 kapriku, za ktere odpiska dve penalty. Hraci by vedeli s jakym handicapem nastupuji. Divaci by nemuseli mrznout na stadionu. Na internetu bychom se dovedeli, ze tomu a tomu urednikovi je zapotrebi dat za byt tolik a tolik tisic a neobtezovali bychom se k soudu jako ja dvakrat pres more. Vyhodne by to bylo i pro statni pokladnu, ktera by prijmy z korupce, podobne jako v nekterych zemich prijmy z prostituce, mohla zdanit.
Pak je jeste druha moznost, mene realna, a to neuzavirat statni kontrakty se zkorumpovanymi firmami jako je Hyundai a odhlasit z prestizni souteze muzstvo, ktere se tam dostalo za podivnych okolnosti. Teoreticky je i mozne, ze by soudy nenahravaly korupci. Za zcela nemozne vsak povazuji, ze by urednici na ministerstvu spravedlnosti cetli stiznosti, protoze na to maji jiz predem pripravenou odpoved o tom, jak zadny podnet nespadne pod stul a jak je citliva oblast vztahu justicnich obcanu s nasimi obcany.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu