Navrat na hlavni stranu

Slovensko usporada v roce 2011 hokejove mistrovstvi sveta
Ceske stribro s puncem zlata
Od naseho zvlastniho zpravodaje

Rikate, ze neverite na zazraky? Pokud ale sledujete hokej, pak jste urcite jeden zazrak museli zaznamenat. Muzstvo Ceske republiky, v jehoz uspech pred letosnim svetovym sampionatem neveril temer nikdo, vybojovalo v hlavnim lotysskem meste Rize stribrnou medaili. Trebaze v petadvaceticlennem hracskem kadru bylo patnact hokejistu, kteri na mistrovstvi sveta hrali poprve! A ani trener Alois Hadamczik u hokejove verejnosti a take expertu nemel prilis velkou duveru, protoze pri letosnich zimnich olympijskych hrach v Turine, kde celek sice vybojoval cenne bronzove medaile, vazla jeho komunikace s hraci. Presneji receno s temi, kteri patri mezi hvezdy NHL.
Tohle muzstvo vsak bylo uplne jine! A Hadamczik potom, co jeho sverenci v poslednim utkani osmifinalove skupiny prohrali s USA, coz je misto prvni pricky a ctvrtfinaloveho zapasu proti Slovensku stalo az ctvrtou pozici, ktera znamenala, ze souperem je Rusko, svym hracum rekl: "Vyhrat nad Amerikou a potom prohrat ve ctvrtfinale by nic neresilo. Daleko dulezitejsi ted je, abychom porazili Rusy." Ale jeste jedna komplikace nastava. Do posledni chvile totiz neni jasne, zda nastoupi brankar Hnilicka, ktery ma vazne problemy se zadovym svalstvem.
Nakonec tedy chyta, ale presto je prvni tretina pravym peklem. Golem superhvezdy Oveckina vedou Rusove uz od treti minuty 1:0 a svedsky rozhodci Vinnerborg posila na trestnou lavici jednoho ceskeho hrace za druhym. Ale ani dvou a pul minutova ruska presilovka pet na tri a prival dalsich vylozenych sanci nesrazi Cechy do kolen. I proto, ze Hnilicka v brance caruje. Pak Hadamczikuv tym Tomasem Kaberlem nejen vyrovnava, ale zasluhou Jaroslava Hlinky a Stefana jde dokonce dvakrat do vedeni. Minutu pred koncem zapasu Michnov sice srovnava na 3:3, ovsem v osme minute prodlouzeni prichazi vystavni cesky uder. Vyborny po vyhranem buly prihrava jednomu z novacku Irglovi, ktery si nekolika klickami vychutnava brankare Sokolova a posila ceske muzstvo do semifinale. Mimochodem v zapase, o nemz je na konci turnaje mozne rict, ze mel asi nejvyssi hokejovou uroven!
Ani v semifinale proti Finum nejsou Cesi rozhodne favority. A navic tentokrat Hnilicka pousti po deviti minutach hry za sva zada plachtici puk po strele, nebo spise jen nahozeni, Hahla az ze stredniho pasma Je to sok a Finove, stejne jako predtim Rusove, vali na ceskou branku jeden utok za druhym. V polovine druhe tretiny maji opet presilovku, ale znovu uraduje odchovanec a take soucasny utocnik Vitkovic Irgl. Vypichuje souperi puk, prihrava ho Plekancovi a ten bekhendem bravurne vyrovnava. Cesi jsou znovu nahore a dalsimi goly Vyborneho a Jaroslava Hlinky peceti sve vitezstvi 3:1.
Finalovy souper Svedsko vsak stoji hokejove jeste o stupen vyse nez Rusove a Finove. I proto, ze ve svych radach ma osm olympijskych vitezu z Turina. A podle toho to take od zacatku vypada. Tradicne vynikajici svedska defenziva a take vysoka produktivita v koncovce nedavaji celku Ceske republiky zadnou sanci. Rozhodnuti vlastne prichazi v prubehu pouhych sedmatriceti vterin mezi patnactou a sestnactou minutou uvodni tretiny, kdyz nejdrive Matsson stastne a hned na to Envall pri hre ctyri a ctyri trefuji ceskou sit. Cesi odpovedet uz nedokazi, po dalsich inkasovanych golech od Kronwalla a Jonssona prohravaji ve finale 0:4, ale smutnit urcite nemusi.
Ceska republika od roku 1993, tedy od rozdeleni Ceskoslovenska, se muze ze svetovych sampionatu pochlubit obdivuhodnou sbirkou medaili. Nyni ma na svem konte uz petkrat zlato, jednou stribro a trikrat bronz. A krome jedne bronzove ma vsechny tyhle medaile ve sve domaci sbirce jednatricetilety kapitan ceskeho muzstva a utocnik tymu NHL Columbus Blue Jackets David Vyborny! Spolu s nim nejvetsimi oporami v Rize byli dalsi zkuseni borci ­ osmadvacetilety obrance Tomas Kaberle s triatricetiletym brankarem Milanem Hnilickou. Ovsem pozadu nezustali ani dalsi hraci, kterym, jak uz jsme zduraznili, se neverilo. Nejen Bulis s Eratem, kteri ceske barvy hajili uz na olympijskem turnaji v Turinu. Ale rovnez Michalek, Plekanec, Irgl, Stefan a dalsi. Coz je v dobe, kdy esa jako Jagr, Rucinsky ci Straka s reprezentacni cinnosti pomalu konci a v tymu musi nutne dojit k vymene generaci, urcite dobry signal. A nelze nez souhlasit se slovy Aloise Hadamczika: "Pro cesky hokej i pro cesky narod jsme v Rize udelali kus prace."
Avsak tolik uspesna uz nebyla lotysska mise Slovaku, kteri se od polistopadoveho rozdeleni Ceskoslovenska mohou pysnit jednou zlatou, jednou stribrnou a jednou bronzovou medaili. Jestlize v ceskem hokeji zrejme dojde k boji o to, kdo bude v nadchazejicim obdobi velet reprezentacnimu muzstvu a rozhodovat se s nejvetsi pravdepodobnosti bude mezi Aloisem Hadamczikem a Vladimirem Ruzickou, ve vedeni slovenskeho hokeje je napeti mnohem silnejsi a take dlouhodobejsi. Vysledkem toho bylo, ze po olympiade v Turinu vedeni svazu uz neprodlouzilo smlouvu legende svetoveho hokeje Peterovi Statsnemu, ktery take pracuje pro Slovensko jako europoslanec, ve funkci generalniho manazera. Do Rigy neprijelo temer patnact hracu, kteri mohli v dane situaci svou podtatranskou zemi reprezentovat a v kuloarech se proslychalo, ze duvody souviseji prave s funkcionarskou valkou
Muzstvo trenera Frantiska Hossy melo sice od uvodni prohry s Beloruskem problemy, ale v zaveru osmifinalove skupiny postup do ctvrtfinale prece jen zachranilo. Hlavne necekanou vyhrou nad Svedy 5:2. Mimochodem Slovensko je jedinym muzstvem, ktere Svedy jako letosni olympijske viteze i mistry sveta v obou soutezich porazilo!
A ctvrtfinalovy souboj Slovenska s Kanadou? Predznamenava ho jedna dulezita udalost. V den utkani prileta do Rigy obrance Ottawy Senators Andrej Meszaros a temer z letadle jde obetave na led. Zapas je dlouho vyrovnany a Slovaci dokonce zasluhou triatricetileteho nitranskeho beka Dusana Mila az do 35. minuty vedou 1:0. Ale v zaverecne tretine uz Kanadane zasluhou mnohem vetsi vyrovnanosti svych obrannych i utocnych formaci strileji dalsi tri goly a vitezi 4:1.
Presto ani Frantisek Hossa, ktery u slovenske reprezentace konci s naprostou jistotou (tedy na rozdil od Aloise Hadamczika) nema duvod k pesimismu. "V Rize jsme udelali, co jsme mohli. Nejvice me tesi vykony hracu stredni generace Kovacika a Kollara. A take musim pochvalit mladiky. Z obrancu Granaka, Vydareneho i Haranta, kteri shodne hraji v ceske extralize. A z utocniku trio pusobici v zamori ­ Bartovice, Suroveho a Cibaka. Slovensky hokej ma urcite na cem stavet, ale ted je jeho hlavnim ukolem, aby mohl usporadat mistrovstvi sveta," uzavira temito slovy trener Hossa sve ucinkovani jako reprezentacni trener. A skutecne o tri dny pozdeji Slovensko na kongresu mezinarodni federace ledniho hokeje IIHF ziskava, i za osobni pritomnosti slovenskeho prezidenta Ivana Gasparovice, mimochodem nekdejsiho hokejoveho funkcionare Slovanu Bratislava, pravo usporadat mistrovstvi sveta v roce 2011! To se bude konat v Bratislave a v Kosicich.
JAROSLAV KIRCHNER, Riga

Navrat na hlavni stranu