Navrat na hlavni stranu

Logo vystavy Karel IV. - cisar z Bozi milosti

Karel IV. a ptaci chripka
Zrovna v okamziku, kdyz jsem se chystal na vystavu Karel IV. - cisar z Bozi milosti, probehla sdelovacimi prostredky dlouho ocekavana, ale za to bleskova zprava, ze v jine historicke lokalite - na Hluboke, pobliz Ceskych Budejovic byla objevena mrtva labut, ktera byla nakazena virem H5V. Sice se nevi, jestli je to smrtelne nebezpecny vir H5VN1, ale to neni podstatne. Konecne mizi podezreni, ze CR falsuje data a dlouho chystana opatreni se mohou zavest. Zatim tedy nedochazi k vybijeni drubeze, v obchode KFC na Vaclavaku meli normalni obrat a lidem chutnalo.
Ani ja jsem se nenechal vyvest z miry a zamiril jsem na prazsky Hrad. V prvni rade je nutne si uvedomit, ze se nejedna o vystavu, ktera by mela v Praze premieru, ale o vystvu, ktera se konala v New Yorku na sklonku minuleho roku. Tudiz necekal jsem od ni nejakou hloubku. Je zde 216 exponatu z 96 galerii, muzei a soukromych sbirek z 11 zemi sveta. Pokud chcete skutecne videt svetove unikaty, tak je zde najdete jako treba deska Smrti Panny Marie z Kosatek, zapujcena z Bostonu, ci Relikviar trnu z Kristovy koruny z Baltiomoru. Pokud vas tyto veci neoslovuji vice nez predmety reflektujici dobu 14. a 15. stoleti pak vas mnohem vic oslovi krasne goticke sochy ci obrazy. Skutecnou lahudkou jsou stare kancionaly, modlitebni knihy, misaly a bible pochazejici z te doby.

Adorace
V cem se 21. stoleti zrejme lisi od stoleti dvacateho je, ze cisar Zikmund neni licen jako liska rysava, ale jako osviceny panovnik, ktery byl kulturnim nastupcem a dustojnym pokracovatelem Karla IV. Dokonce zde muzeme spatrit i jeho podobiznu, narozdil od Karla IV., ktereho muzeme videt pouze na obrazu pri klaneni trech kralu.
Po obdobi Jana Lucemburskeho, kdy se v Cechach tezko nalezl hrad, ktery by nebyl zastaven, najednou Cechy vzkvetaly. Z pohledu Anglicanu je vsak vrcholem rytirstvi panovnik, ktery se nechal privazat ke svemu koni a skoncil svuj zivot jako hrdina v bitve. Z uherskeho pohledu, je to cisar Zikmund a my jsme si zvolili jako nejvetsiho Cecha Karla IV., panovnika, ktery umel jako prvni cist a psat, malokdo vi, ze se vlastne puvodne jmenoval Vaclav, jako jeho dva predchudci Vaclav II. a Vaclav III. a ze jako Karel byl toho jmena na ceskem trunu prvni a az do prichodu Habsburku take poslednim a nejslavnejsi mesto, ktere se po nem jmenuje nejsou Karlovy Vary, ale Monte Carlo. Vystava spise seznamuje s umeleckym odkazem dynastie Lucemburku a husitstvi, ktere do teto doby rovnez patri je zastoupeno pouze jednim dokumentem a to je protestem ceskych panu proti odsouzeni Mistra Jana Husa. Tento dokument byl zapujcen univerzitou z Edinburghu.
Presto v dobe predvelikonocni je tato vystava necim, co nuti k zamysleni. Musime si polozit otazku, kde je podstata krestanstvi, jaka to byla doba a bylo husitsvi, ktere znicilo radu pamatek a ktere ve sve poklesle forme dokonce zhanobilo na Zbraslavi ostatky syna Karla IV. Vaclava jen necim negativnim.

Evangelista Jan
Vysel jsem ven. Na parkovisti pobliz Hradu nemecky turista tuknul do ceskeho auta a pokousel se ujet. Hlidac parkoviste ho zastavil a druhy na nej volal: "Vyrid to s nim na ferovku" Nerozumel jsem, co to znamena. Bylo mi vsak jasne, ze nebyt Karla IV. a husitu, nemame ani dnes v sobe tolik sebevedomi a ze by ustraseni hlidaci parkoviste mozna tohoto zlocince nechali z mista cinu ujet.
Patrime jiz do Evropy i s ptaci chripkou, ktera konecne dorazila do jiznich Cech. Jaky je to rozdil proti roku 1960; Moje sestra, ktera rada cte stare dopisy, ciste nahodou objevila v psani od tety Ruzi nasledujici povzdech: take nam pochcipaly vsechny slepice. V celem okoli o slepici nezavadis. Pry to roznaseji hrdlicky A pak, ze se doba nemeni. Tehdy to byla lokalni zalezitost a dnes je to celosvetovy problem. Tehdy to slo postou dva dny a dnes o tom informuje rozhlas v bleskove zprave behem nekolika minut.
Mozna vsak, ze se s timto zrychlenim vzdalila i ta vecnost, o ktere hloubal Karel IV. Jak se bude jmenovat vystava o nasi dobe v breznu roku 2606, to prenechme budoucim generacim. Otazkou pro nas je, jestli tam vubec bude, co vystavovat.
Ales Brezina - Praha

Knezna Ludmila

Navrat na hlavni stranu