Navrat na hlavni stranu

Divny je ten svet
V Praze je sest hodin rano, nedele 26. unora 2006. Tak nejak se hlasil v sedmdesatych a osmdesatych letech Hlas Ameriky z Washingtonu. Chtel bych se dnes ohlasit se stejnym nadsenim na stejnou vzdalenost jenze opacnym smerem. Pouze misto a cas se zmenily. Bylo zvlastni, jak tehdy v dobe deprese prinasela prave tato stanice lidem nadeji.
Nedavno skoncilo snad posledni vysilani zahranicniho rozhlasu v cestine. Prestoze pry vysilani BBC nemelo velkou poslechovost, lide si zde stezuji, ze po nem zustala dira. Zmizel pohled odnekud odjinud. Mocni tohoto sveta dospeli k zaveru, ze je demokracie v Cechach vybudovana a ze od listopadu 1989 uplynulo jiz vic jak sestnact let.
Jedna se tedy o pravni stat. Podobne mne to vysvetlil v telefonnim rozhovoru i radne zvoleny radni zastupujici bytovy odbor Mestske spravy Prahy 4 pan Kuchar (CSSD), kdyz jsem ho zadal o rozhovor pro nase noviny. Rozhovor vsak odmitl, ze to se pry v CR nedela. Pritom vloni na jare proti rozhovoru nemel namitky. Inu casy se meni.
O co se jednalo? Pochopitelne o muj byt. Byt, v kterem jsem bydlel se svym bratrem pred tim nez jsem byl vyhnan z Ceskoslovenska. Nyni jsem tedy byl vyhnan po druhe. Nic na tom nemeni skutecnost, ze se rozhodovalo podle zakonu z sedesatych let a ze na rozhodnuti o tom, ze mam opustit byt do patnacti dnu je podepsan starosta Prahy 4 pan Hovorka (pro zmenu ODS), ktery odstoupil pote, co se novinari zacali zajimat o to, jak nabyl svuj ne maly majetek.
Prestoze jsem byl v byte radne prihlasen, nemohl jsem byt zapsan do najemni smlouvy z duvodu privatizace domu. To se melo stat nekdy v polovine devadesatych let. Dnes, 26. unora 2006, je privatizace domu stale v nedohlednu. A mezitim lide umiraji a Mestska sprava pro Prahu 4 ziskava jejich byty. Nijak nespecha s jejich rozdelovanim. O tom svedci skutecnost, ze ve stejnem dome je jiz pul roku volny jiny byt. Za to ja se musim vystehovat do patnacti dnu. V tomhle ohledu byli komunisti ponekud milosrdnejsi, ti meli limit tri mesice.
Pritom tento pravni stat, kdyz pozaduje penize, chce je do tri dnu, ale neni schopny ani uvest adresu, u ktere banky a za co mate pozadovany poplatek tisic korun slozit. Vynasi rozsudky, ktere nabudou pravni moci v okamziku doruceni, ale neni schopen vam tento rozsudek dorucit. (Posle ho na adresu advokatky, ktera vas nezastupuje!)
Pri likvidovani nabytku jsem nalezl starou korespondenci z pocatku sedmdesatych let. Spolu s Janem Kozlikem jsem protestoval proti odsouzeni Vladimira Skutiny. V odpovedi se psalo, ze Vladimir Skutina byl odsouzen podle platnych ceskoslovenskych zakonu. I dnes se Mestska sprava pro Prahu 4 schovava za platne zakony. Za zakony z sedesatych let. Ceske soudy podle nich soudi a Ceska republika prohrava jednu mezinarodni arbitraz za druhou a byvaly predseda Rady pro rozhlasove a televizni vysilani pan Stepanek (ODS) pise knihy o tom, ze Ceska republika prohrala diky socialnim demokratum v pripadu sporu o TV NOVA deset miliard v neprohratelne arbitrazi. Pan Stepanek udelal pouze malou chybu: tato arbitraz byla nevyhratelna.
Nevim, jestli muj spor s Mestskou spravou pro Prahu 4, kdyby se dostal az k Mezinarodnimu soudu byl vyhratelny, ci nikoliv. Kazdopadne je dokladem toho, ze pokud si exil stezuje na to, ze je diskriminovan, ma k tomu zas o jeden duvod navic.
V Praze je 26. unora 2006 sedm hodin tricet pet minut rano. Za par hodin, presneji zitra, prijede stehovaci vuz a odveze na smetiste stary nabytek, ktery tu zbyl.
Pan Firla (mozno nalezt v PDF verzi na internetu) v tomto cisle pise, ze pokud se nekdo stane bezdomovcem je to jeho vina. Na jare lonskeho roku mela byt vystehovana Mestskou spravou pro Prahu 4 stara pani, ktera v byte zila 40 let, kdysi se vdala a jeji manzel mezitim zemrel. Pry tim ztratila pravo na uzivani vlastniho bytu. Jestli ji vystehovali, nevim. Dovoluji si panu Firlovi oponovat. V dnesni dobe se muze stat bezdomovcem kdekoliv, kdykoliv a kdokoliv. Spis je jen Bozi milosti, pokud jimi nejsme. Meli bychom mit trochu vice pokory. I k tomu zit jako Zalesak je zapotrebi mit pozemek, na kterem by se takovy srub postavil a takovy pozemek je v CR pekne drahy. A kdyz by nekdo uvedl na kanadskem velvyslanectvi, ze se chce vystehovat do Kanady, aby zde zil v lese, tak patrne nedostane pristehovalecke vizum.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu