Navrat na hlavni stranu

Hokejove zlato pro Svedsko, Cesi bronzovi, Slovensko pate
Nad hokejovym turnajem v Turinu zustane rada otazniku. Ve finale zvitezili Svedove nad Finy tesne 3:2, prestoze Finove byli lepsi. Meli vsak smulu. Pri Lindströmove vitezne brance Koivu zlomil hokejku a prvni svedskou branku, ktera byla pripsana Zettebergovi si stocil puk obrance Berg do vlastni branky. Finove tak na turnaji poprve prohrali, zatimco Svedove okusili dvakrat horkost porazky ve skupine vysoko s Ruskem a pak pry takticka porazka se Slovenskem ziskali zlato. Fanousky z Toronta muze tesit, ze medaili prevzal kapitan Toronta Maple Leafs Mats Sundin.
Cesi zvitezili v boji o treti pricku nad Ruskem 3:0. K postupu do semifinale jim stacilo zvitezit nad Nemeckem a Italii ve skupine a ve ctvrtfinale 3:1 nad Slovenskem. Byla to horka pilulka pro skvely slovensky tym, ktery kracel v kvalifikaci od vitezstvi k vitezstvi. Zklamanim je sedme misto Kanadanu a osme Americanu. Takovy debakl snad nikdo necekal. Zapomina se vsak na jednu zakladni pricinu tohoto neuspechu - stavka v NHL. Zatimco Evropane hrali vetsinou doma a v minule sezone svedska a finska liga produkovala nejkvalitnejsi hokej. V severni Americe se nehralo. Nedoslo tedy k prirozenemu rustu hracu a k objevovani talentu. NHL zmenila pravidla a predstirala, ze diky vetsimu poctu branek se zkvalitnila i soutez. Jak Kanadane, tak Americani poslali na olympiadu veterany, kteri maji jiz zenit za sebou, ke vsemu byli naprosto nesehrani. Vysledkem pak byla zalostna koncovka. Da se rici, ze jedine muzstvo ke kteremu byla opet olympiada macesska bylo Slovensko, ale slovensti hokejiste se skutecne nemaji za co stydet, i kdyz odjizdeji bez medaile.
Skutecnou lahudkou letosni olympiady byla zlata medaile Kateriny Neumannove. Kdo videl strhujici zavod na 30 km v primem prenosu, nemohl uverit svym ocim. V okamziku, kdy bezkyne vbihaly do cilove rovinky se zdalo, ze je to Neumannova, ktera ma nejmene sil. Pak vsak vyrazila k finisi a rozhodla, ze v poslednim svem zavode na olympiade zvitezila. Bylo to drama a to, ze se v zapeti objevila jeji dcera jako prvni gratulant, pry nebylo vubec naaranzovano. To asi bude nejhezci vzpominkou na letosni olympiadu.

ABE

Navrat na hlavni stranu