Navrat na hlavni stranu

Moje teta, tvoje teta ve ctvrtek 16. unora ve 20 h.
V hlavni roli Vaclav Postranecky
Nez usedneme do kresel v hledisti divadla a nez se zaposlouchame do prvnich slov naseho hrdiny, povezme si neco o autorovi a inscenaci, ktera se jako original zrodila pod nazvem Vigil. Napsal ji soucasny kanadsky dramatik Morris Panych, jehoz rodistem je nadherne Calgary, a vyrustal pak v Edmontonu .
Bez nadsazky by se dalo o nem rici, ze na co v dramatickem umeni sahne, to se mu dari. Vedle spisovatelstvi take reziruje ­ je podepsan pod triceti divadelnimi produkcemi. Se stejnou vervou i hraje, nejcasteji na divadelni scene, kde ma za sebou padesat roli, i kdyz na svem konte ma i nejakou tu roli filmovou, napr. v X-Files. Filmova adaptace vlastni hry The Overcoat ziskala sedm nominaci na cenu Gemini. Dnes, ve svych nejproduktivnejsich triapadesati letech, patri k nejhranejsim autorum v Kanade, znaji jej v Britanii i v Americe. Pribyla stredni Evropa.
Ze jsou jeho hry uspesne, dokumentuje fakt, ze ctrnactkrat vyhral Jessie Richardson Award za herecke role a rezii, sestkrat byl nominovan na torontskou Dora Mavor Moore Award a trikrat na Chalmers Award. Jeho hra Vigil ziskala tri Jessie Awards v roce 1996 vcetne ceny Outstanding Original Play ­ cena Za vynikajici puvodni hru. V roce 1994 mu bylo udeleno kanadske vyznamenani Governor General's Award for Drama (Rad generalniho guvernera za dramatickou tvorbu) za hru The Ends of The Earth.
Jeho prvni inscenace Last Call, premierovana v Tamahnous Theatre ve Vancouveru v roce 1982, obletela celou Kanadu. Zahy se dockala i adaptace TV CBC jako The Television Show, kde spoluucinkoval jednak sam autor Morris Panych, a jednak skladatel a vytvarnik Ken MacDonald, ktery pro ni napsal hudbu. Konecne, prave tento skladatel se stal nedilnou soucasti Panychovy divadelni produkce. Je stejne jako jeho kolega Panych nadan vicero talenty ­ nejvyrazneji hudbou a vytvarnictvim. Jako navrhar pusobi na hlavnich divadelnich scenach zapadni Kanady a v torontskem Tarragon Theatre a v CanStage Company Toronto, kde uvadeji nejlepsi dila domacich a zahranicnich autoru.
Jeho prace byla ocenena ctrnacti Jessie Richardson Awards a dvema Dora Mavor Moore Awards. Uspesne pracuje i pro TV a film, cehoz je dukazem Gemini Award for Best Production za filmovou verzi Panychovy The Overcoat.
Dlouho jsem byla na pochybach, zda neco o hre, kterou pod rezijnim zpracovanim Vaclava Postraneckeho ve svetove premiere uvidite ve ctvrtek 16. unora v Joseph Workman's Auditoriu v Toronte (a v reprizach v patek ve 20 hodin a v sobotu v 16 a ve 20 hod.) vubec psat. Podle meho nazoru je delikatni jak utvarem, tak i obsahem, ze by si jeji zakouti mel odhalovat divak sam, aniz by mu nekdo asistoval. A tak radeji jsem tuto chut potlacila a nechavam cele to vstrebavani jenom na divakovi.
Ovsem za pozornost - a proto reziser Noveho divadla v Toronte Pavel Kral, a pro tentokrat i producent, po teto nabidce s takovou chuti sahl - stoji herecky vykon pana Postraneckeho. Vedle nej se setkame s hereckou dnes jiz klasicke generace ceskeho herectvi Ninou Jirankovou, ktera ovsem jen zdanlive ma roli statickou. A kdyz uz jsme u pani Jirankove, pripomenme si, ze jsme se s ni mohli setkat ve filmech Trhala fialky dynamitem (1992), v TV hre Plivnik (1991), Silnejsi nez ja (1990), Den D Dasi B. (1990), Jak napalit advokata (1980) aj.
Ta nejslozitejsi uloha stoji na Vaclavu Postraneckem. Pokud jej jako herce znam, nikdy me nezklamal. Povazuji jej za herce ze stare ceske herecke skoly. Za takoveho herce, s nimz se budeme radi setkavat at uz na filmovem platne ci na zaznamech inscenaci i po dlouhych letech, protoze instinktivne rozpoznavame, ze jeho prace je naplnena poctivosti. Jako treba u Zdenky Baldove, Oldricha Noveho, Vaclava Vosky, Milose Kopeckeho, Jany Hlavacove, Viktora Preisse ci Ivany Chylkove aj., o kterych ani nerikame, ze hraji, ale tou postavou proste jsou. Je to herec vsestranne pouzitelny ­ v komediich, ve filmech, jako konferencier, je nedostiznym vypravecem, tezce zastupitelnym v dabingovem studiu, pusobil jako pedagog na vysoke umelecke skole, kde ­ jak se sam kdesi vyjadril ­ ucil rezisery praci s herci. Je respektovanym reziserem, nema daleko k navrhum sceny, zvolili jej za prezidenta Herecke asociace. A aby vycet jeho zivotnich funkci byl uplny, pripocteme jeste roli otce Lucii a Vilemovi a dnes uz i dedecka Filipovi a Jakubovi, ktere tak desive rad se svoji zenou rozmazluje.
Zivotni prilezitosti mu dovolily nahlednout do mnoha chodbicek tajemstvi divadelnictvi. Anebo spise naopak - pro poctive obhospodarovany talent se mu ty chodbicky prirozene otviraly? Konecne, presvedcte se sami. V zadnem pripade byste si tuto hru nemeli nechat ujit. Puvodni rezijni verze V. Postraneckeho (preklad Alexandr Jerie) byla pripravena pro Divadlo v Reznicke, kde mela ceskou premieru 1. dubna lonskeho roku.
Titul teto hry (v nove rezijni uprave pana Postraneckeho pro jeji uvedeni na scene Noveho divadla) bude v poradi jiz tretim komorniho ladeni, ktery v teto sezone Nove divadlo svym divakum nabizi. Kazda vsak mela svou specifiku, a tato je neotrele vyjimecna. Vancouversky Sun o hre tvrdi, ze to, co prave objevil, je neco tak desiveho, tak tragickeho a jeste tak strasneho a cerne humorneho, ze smich je tim jedinym, cim se na to da reagovat... Prijdte si ji tedy vychutnat s nami.
PS: Nezapomente, rezervace na vsechna predstaveni jsou nezbytna. Podrobnosti a kontakty viz plakat.
Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu