Navrat na hlavni stranu

Volebni koza nezustala cela
Tezko rici, zda se vlk nazral, ale koza pri techto volbach rozhodne nezustala cela. Jak jinak nazvat vysledek tohoto celkem nudneho klani, nez ze skoncil plichtou, nebo-li remizou. Nelze tedy videt spokojenost ani na jedne strane. Konzervativci pevne doufali, ze ziskaji parlamentni vetsinu. Jejich vitezstvi je vsak velice tesne a uz sazkari pomalu vypisuji kurs, jak dlouho potrva nez budou dalsi volby. Spokojenost neni ani mezi liberaly, kteri jdou od vesla a ministersky predseda Paul Martin povesil tretry na hrebik. Podstatne ani nebodovaly NDP a Quebecky blok. Dohromady vsak maji osmdesat kresel a budou stejne jako pro minulou vladu jazyckem na vahach. V pripade, ze by o nejake veci hlasovali spolecne konzervativci a novi demokrati proti liberalum a quebeckemu bloku, pak by mohl rozhodovat i jediny hlas nezavisleho quebeckeho rebela Andre Arthura. O tomto novem poslanci jsem se marne snazil dovedet vice, ale marne. Asi bude neco na tom, ze se nehodi oficialnim mediim do kramu, jak on sam tvrdi. Uvidime, jestli bude v jinak nudnem kanadskem parlamentu trochu vic legrace.
Zatim se o humor pokusilo hned nekolik jedincu. Stephen Harper vtipne napadl GST jako, kdyby tato dan byla neci jiny vynalez nez prave jeho predchudcu. Tragikomickym byl pokus o navrat vancouverskeho Swen Robinsona, ktery by jiste tepal korupci. Ma k tomu jiste duvod, nebot soud ho za kradeni naramku nijak moc nepotrestal a politika je prece pro kazdeho.
V den voleb, kdyz jsem byl v koupelne pekne namydleny, ozval se zvonek. Liberalni kandidat mne prisel pripomenout, ze jsou volby. Nevedel jsem, jestli se mam napred osprchovat nebo jit dolu namydleny. Abych neco nepropasl, zvolil jsem druhou variantu. Za teto situace, jsme si nepadli do oka. On neco zamumlal na omluvu a ja s neskryvane rozmrzelym vyrazem prevzal jeho pamflet. Toto setkani mne tedy nepresvedcilo. Nevolil jsem jeho stranu, ale on zvitezil i bez me pomoci. Dobre mu tak, zaslouzil si to, uz jen proto, ze jsem k nemu nebyl vlidny.
Jeste lepsi mne pripadal zastupce Zelenych, ten zazvonil den po volbach a zeptal se, jestli se nechceme stat cleny teto ekologicke strany. Inu chtel jsem mu rici, ze prisel s krizkem po funusu, ale pak jsem si uvedomil, ze pristi volby mohou byt, co nevidet a ze tato strana vzala slova o tom, ze zacit bylo zapotrebi vcera naprosto vazne.
Pametnici si jiste vzpomneli na Stranu jednorozce, ktera chtela resit kanadsky dluh tim, ze by kazdy Kanadan dostal kreditni kartu American Express a tim by se zadluzovaly sousedni Spojene staty. Energetickou situaci v Saskatchewan by Jednorozci resili zbouranim Skalistych hor. Benzin by se dal usetrit tim, ze by se v Kanade vybudovaly dve dalnice, jedna z vychodu na zapad, druha opacnym smerem. Obe dalnice by mely mirny sklon, takze by se z jedne casti Kanady na druhou mohlo jezdit samospadem. Jedina energie by se spotrebovala na vytahy, ktere by u cesty vytahovaly automobily do patricne vysky. Volebni rozpocet jednorozcu byl petatricet dolaru za pivo pro sefa. Kdyz jsem pred casem delal rozhovor pro Satellite, tak mne jejich tiskovy mluvci rekl, ze na protest, ze kazdy kandidat musi slozit 1000 dolaru nebudou kandidovat, protoze dati jediny dolar do voleb je prilis vysoka cena.
Lepsi casy, kdy byla prece jen jeste v politice sranda, mne pripomnela nase mila NDP. Byl to boj za prava pracujicich rodin - working family. Marne jsem premyslel koho, chce Jack Layton oslovit. Jestli je pracujici rodina, kde alespon jeden clen pracuje. Nebo je to naopak rodina, kde pracuji oba rodice a deti nepracuji? Ci je to rodina, kde pracuji deti a rodice jsou v penzi. Mozna, ze na tuto kvalifikaci se hodi pouze rodiny, kde pracuji vsichni clenove rodiny. Takovou snad neznam. A co svobodne matky? Studenti? Penzisti? Invalidi? Tak ty by asi NDP hodila pres palubu Nebo postaci pro nezamestnane pracovat treba na zahradce? Jaksi bojovat za prava pracujicich rodin by bylo pekne, kdybychom vedeli, kde vlastne pracujici rodiny hledat.
Jak jiz jsem rekl v uvodu, nikdo z politiku nemuze byt spokojen. Nikdo si nemuze byt jisty svym teplym misteckem. Je tedy pravdepodobne, ze na nas neusiji zadnou kulisarnu a to je jeden z duvodu, proc muze byt pro zmenu spokojeny volic. Ano, volby v Kanade dopadly relativne dobre.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu