Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Zazrak v Milane
Je lepsi jezdit do Italie vlakem nez autem, zatimco za volantem je cestovatel vydan na pospas vlastnim myslenkam, v kupe rychliku je nejbliz substanci Italie: Italkam a Italum. Zapocitan budiz i fakt, ze vam auto aspon neukradnou v zemi, jiz milujete. Laska prava, na rozdil od lasky neprave, dava a prijima bez vyhrad a chyb si nevsima, jestlize je ovsem rovnou neadoruje. Pan cestujici s nami do predvanocniho Milana ma limecek od kosile zpola zastrceny pod svetrem s neuveritelnou eleganci. Zena, pristoupivsi na svycarsko-italske hranici, nese svuj felliniovsky cerveny sal slavnostne jako prapor. Take italsky pruvodci, vyzadujici s vlidnou grandezou listky od cestujicich, jakoby se byl prave vyloupl z neorealistickeho filmu. Kdosi postavil na ubrousek miniaturni lahvicku vina, lide si prisedaji, seznamuji se, sveruji si navzajem intimity, je komorne veselo. Ani postarsi dama, jiz zamlzila hlavu jedna jedina sklenicka, neztraci dustojnost, zlehka pochrupuje, nekdo ji prikryl pledem, spolecnost pritlumila hlasy.
V Milane jsou skvele vohaknuty nejen lidi, ale i psi, propletaji se v davu se zady ochranenymi pred zimou nonsalantnimi deckami. Jeden pes ma rovnou celou deku, lezi pod ni spleten v klubku se svym panem, bezdomovcem, mrizi v chodniku na ne proudi teplo z metra. Toto ztelesneni primo biblicke chudoby vsak nepostrada smrnc, bezdomovec zachyti soucitny pohled, zvesela mrkne, natahne ruku, spiklenecky podekuje vypitym hlasem. Holubi pred domem, na rozdil od jinych mest, nepozaduji od chodcu distanc, pratelsky usedaji na rameno; uz tato malickost vypovida mnohe o duchu mesta. Jak si nezamilovat cisnici prinasejici ranni capuccino, jez ochotne opravuje koncovky nasi chatrne italstiny! "Kousnete si!"mava reznik suchou klobasou na improvizovanem sicilskem minitrhu a vytahne me z davu jako magnet.
Nejaky skvely prelat v domu, mozna jenom kostelnik, diriguje postuchujici se skolacky k prijimani jako policajt na krizovatce. Rozkosna Cinanka, zretelne nevi oc jde, prijme bozi telo; pote co se ji dostalo ochotneho vysvetleni, usedne do lavice a ceka co to udela, vyhlizi zazrak, zazrak v Milane. Iluminace, rev amplionu, mamuti lidova jidelna naslapana tisici hladavci, muz hlaholici do mobilu zablokoval vstup, ale kdyz vysvetli, ze prave vede dulezity rozhovor, vsichni ho respektuji. Italove si neublizuji ani pri predvanocnich nakupech!
***
Otisteno s vedomim autora a Hospodarskych novin, leden 2005

Navrat na hlavni stranu