Navrat na hlavni stranu

Jeden za osmnact
Vazeny pane redaktore,
musim se s Vami podelit o sen, ktery jsem mel predevcirem, a ktery mne jeste dnes strasi. Byl to takovy ten obvykly emigrantsky sen, kdy najednou jdu v Praze po ulici, divim se, jak jsem se tam dostal a bojim se, ze mne nekdo pozna, a ze mne seberou. Z takoveho snu, ktery se zda vsem utecencum, se clovek hruzou zpoti, ale probudi se a s ulevou vidi, ze je ve sve stare posteli v Americe nebo v Kanade, jak kdo.
Tentokrat jsem se ale vcas neprobudil a chytili mne dva pani pod pazi a nacpali mne do tatraplanu. Kde ho vzali v roce 2005 mne bylo divne. Pak zase jsem najednou byl v Bartolomejske a jini dva pani mne zacali davat otazky. Ten starsi jsem myslel, ze je otec Grebenicek, ten mladsi mi pripominal Filipa. Uz nevim, co se mne ptali, ale najednou tomu Grebenickovi dosla trpelivost a zacal na mne rvat a porad chtel vedet, koho navrhuji na prezidenta a rikal, jestli to bude Klaus nebo Havel nebo Zeman. Ja nechtel odpovedet, tak mi nastrkal draty do bot a pustil do nich elektriku a ja vyskakoval ale neodpovidal. Ten Grebenicek uz z toho byl nakonec cely zpoceny, tak rekl, ze si musi jit zapalit a abych si to zatim rozmyslel nebo ze bude zle.
Jakmile za nim zapadly dvere, zacal mi ten hodny, ktery mi pripadal jako Filip, domlouvat a rikal: clovece reknete, vzdyt to nic neni. Reknete a my vas pustime. Prece si nenechate znicit rodinu. Ja mu odpovidal, ze si takovou odpovednost na sebe nemohu brat a on rekl, tak reknete treba Klaus, vzdyt je to svetoznamy ekonom a ja odpovedel: jaky prosimvas ekonom, vzdyt on tu ekonomii zabil s tou svou privatizaci, jeho dizertacni praci nemuze nikdo najit, vzdyt rikal jen kdybychom meli vic Kozenych a docela nedavno rekl, ze on neni zadny antikomunista. A taky rozdelil republiku, protoze Slovaci ho nesnaseli a nechce do Evropy, protoze tam by byl uplna nula.
Ten Filip povidal, no to je vsechno pravda, tak reknete treba Havel. V tom vesel ten Grebenicek, mel jeste zapalenou cigaretu a zacal mne palit na prirozeni. Ja rval a kricel jsem jenom ja nemuzu, ja nemuzu.
Ten Filip povidal, soudruhu Grebenicku, nechte nas o samote, ja to s tim panem nejak domluvim. Pak povida, tak reknete treba Havel. Ja zase, ze to nejde, ze Havel rikal nejsme jako oni, ze jsme vsichni vinni, ze tady nebude zadny hon na komunisty a vladl podle toho, co mu Calfa, Jicinsky a Rychetsky nakukali a je zodpovedny za ten propad moralky a za tu blbou naladu, kterou by chtel svalit na nekoho jineho.
A zase vrazil ten Grebenicek do dveri a drzel v ruce baseballovou palku. Divil jsem se, kde ji vzal, kdyz se v Cechach baseball nehraje, ale ono to bylo v tom snu nejak popletene. Kdyz mne s tou palkou prastil, zastal se mne ten Filip a zase rikal, aby mne ten Grebenicek nechal, ze to se mnou nejak vyridi. Tak rikal, abych rekl Zeman. Kdyz jsem mu rekl, ze Zeman neni o nic lepsi, tak navrhl, abych rikal enyky benyky kliky be na koho to padne, a ze mne potom pusti.
Zase vrazil do dveri Grebenicek, ale vtom jsem se probudil.
Jan Sammer
Czech Coordinating Office,
jan.sammer@sympatico.ca

Navrat na hlavni stranu