Navrat na hlavni stranu

Vsecko dobre v Novem roce 2006!
Sotva jsme rozbalili darky, uklidili do odpadu krabice a papiry, zhasli svicky na vanocnim stromku a vytravilo nam z vanocni zranice, nastal cas predsevzeti do Noveho roku. Kazdy dnes ma touhu se vylepsovat - ze vsech stran jsme k tomu vyzyvani: clovek ma byt v pristim roku rychlejsi, hbitejsi a silnejsi, jakoby byl na obzoru navrat do prvobytne pospolne spolecnosti, kde pomali, neobratni a slabi byli casto ponechavani na pospas vlkum v krajich severnich a krokodylum v tropech.
Jeden muj znamy, ktery je akcionarem ve Fitness Centru, driv se tomu rikalo telocvicna, mi septem sdelil, ze v prosinci a lednu kazdeho roku se pocet platicich clenu zpetinasobi, v unoru navstevnost poklesa a v breznu je telocvicna skoro prazdna. Rekl mi, ze prodej clenstvi za celorocni poplatek je vlastne nasledek novorocnich predsevzeti polepsit se telesne a zvysit kondici.
Ctyri z peti, kteri se rozhodli po Vanocich nabudit telo, od unora do Fitnessu ani nepachnou, rika muj znamy akcionar, a rekl mi to jako industrialni tajemstvi.
Nekolikaletym bedlivym pozorovanim svych bliznich jsem odhalil fakt, ze clovek bez vztahu k fyskulture do Fitnessu chodit nebude, a ti, kdo maji telocvik radi, se vyskotaci v prirode, v telocvicne stejne dobre jako ve vybavenem Fitnessu.
Statistika kanadske obezity toto potvrzuje, ze 60% Kanadanu ma nadvahu a tretina je obezni, i kdybyste jim Fitness pristrcili k nosu ci do obyvaku.
Mam navrh k navyseni fyskultury, ale tento je zcela zavisly na mozkokulture: odmitnout a vuli potlacit v sobe degenerativni luxus veskerych vytahu, eskalatoru, pohyblivych chodniku, parkovani co nejblize ke dverim a chodit aspon kilometr denne; toto je navrh tak prostinky, a timto skoro neproveditelny, nebot ukony pradavne - chozeni, stoupani do schodu a uzivani nohou co nejvice, vubec nezapada do pokrocile, technicke doby, kdy pohyb po vlastnich patri jen zviratum.
A ani zvirata moc toho chozeni po vlastnich nemaji - muj soused nosi sveho milacka pejska v naruci sotva napadne par centimetru snehu.
Tuto vanocni sezonu byla nejhlucnejsi reklama nove firmy BioBodyWorks; ta nabizi instrukce k telocviku na DVD a vykrikuje do sveta, ze s detmi maji rodice zacit pravidelne cvicit uz od dvou roku, coz si ma kazdy koupit za 99,99 dolaru.
Co ja pamatuji, nejsou to rodice, kteri mohou utahat deti, ale vzdy to bylo naopak, a co vidim je, ze rodice detskou aktivitu soustavne utlumuji, omezuji a dokonce prilis aktivnim detem naordinuji zklidnujici medicinu zvanou ritalin.
"Nechte ty deti behat," rekl jsem pred casem sousedce v zime, a ona mi odsekla, ze v takove zime by nepustila sve deticky ven, protoze neni zadna krkavci matka.
Takze suma sumarum technicky pokrok prinasi a cpe nam vsecko mozne (i nemozne), abychom se prestali pohybovat uplne jak je to tu zvykem - z domu do auta, z auta do vytahu, z vytahu do kancelare, a po sichte totez nazpatek.
Dnesni ranni pribeh tento stav dostatecne ilustruje: Capal jsem pro noviny a zastavil vedle mne muj soused a okynkem auta zavolal, ze mne sveze; odmitnul jsem slusne a povinsoval mu hezke Vanoce. Doufam, ze se neurazil a nepovazuje mne za nevdecnika...
Zdravim a preji hezky den a vsecko dobre v Novem roce 2006!
R. Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu