Navrat na hlavni stranu

Sily prirody
Z pohodli pokoje mohl jsem v ohromeni a se soustrasti pro postizene sledovat opetovne besneni hurikanu s ruznymi, v podstate velmi peknymi jmeny. Kdo jim ta jmena dava nevim a ani jsem se to nesnazil zjistit.
Jmena jsou sice pekna, ale cinnost zivlu desiva. Zakony termodynamiky umocnene do krajnosti. Desive sily prirody, pred nimiz cloveku neni nez uprchnout. Opustit svuj dum, svuj apartment, svuj obchod. Sbalit zavcas nejnutnejsi a mizet. V nadeji, ze z nasledku katastrofy, onech sil prirody, podari se mu vzpamatovat v dobe co nejkratsi.
Tento zacatek ovsem pripomina nedavne katastrofy, ktere postihly karibskou oblast a jih Spojenych statu. Ale ja mam ted na mysli ponekud jine prirodni sily. Mohl jsem je pozorovat na vzdalenost jednoho metru a docela v klidu ...
Kdyz jsem se chystal sebrat micek, ktery, vyslany partnerovym backhandem minul hriste a skoncil v rohu tenisove haly pevne konstrukce, zasnul jsem.
Hala je solidni pevne konstrukce, solidniho asfaltoveho zakladu a povrchu. A tu jsem uvidel, vedle solidnich dveri, kterymi jsme pred chvili s kolegou vesli na kurt, dve houby pripominajici povrchem bedlu jedlou, v prumeru ne vetsi nez dva centimetry, pozvedajici (doslova ruinujici) povrch kurtu. Pozvednuta cast toho solidniho povrchu mela prumer nejmene deset centimetru.
Maje na pameti mnoha slendrianstvi dnesnich budovatelu, presto nemohl jsem nezli zasnout nad dilem tech dvou hub. Nikdy nevidel jsem nic podobneho. Rozhodne ne v lesich, kde nasbiral jsem jiz nejednou houbu te ci one jedle odrudy.
Zavolal jsem partnera z druhe strany kurtu a oba hledeli jsme na to misto v uzasu.
A vysledkem nasich uvah nemohlo byt nic nez otazka: kde se vzala ta sila ve dvou nevelikych houbach ... a nebo, jaka asi mira neodbornosti v priprave materialu, ktery ta dvojice pozvedla a doslova oddelila od ostatniho povrchu!
Myslim, ze takova podivana se jednomu nenaskytne kazdy den.
Pokud by k podobnemu ukazu doslo i v nekterych novych ohromnych domech rostoucich v okoli jako houby po desti, mohl bych si to vysvetlit jen obranou prirody proti roztahovacnosti jisteho druhu clovecenstva ...
Vladimir Cicha - Vancouver
***

Navrat na hlavni stranu