Navrat na hlavni stranu

Jen happy end chybel slovenske tenisove pohadce k salatove mise
Krasna tenisova pohadka. To byl letosni rocnik slavneho Davisova poharu pro Slovaky. Ve svetove skupine teto souteze postupne porazili Spanelsko, Nizozemi i Argentinu. Vsechny tezke soupere shodnym vysledkem 4:1 a se vsemi meli vyhodu domaciho prostredi Narodniho tenisoveho centra v Bratislave nebo-li Sibamac areny, do jejihoz utulneho prostredi se vejdou ctyri tisice divaku. Avsak na finale s Chorvatskem, ktere o prvnim prosincovem vikendu doslova hybalo celym Slovenskem, to byla pro domaci fanousky neresitelna situace. Kdyz poradatele odecetli zavazne kvoty vstupenek, na ktere meli pravo Chorvati, dale Mezinarodni tenisova federace ITF, ale take vyznamni slovensti teniste vsech generaci, do volneho prodeje se dostaly na kazdy den vseho vsudy ctyri stovky listku A zajem byl minimalne o dvacet tisic!
Sibamac arena tedy praskala ve svech a hnala sve milacky dopredu doslova pred kazdym fiftynem. Pred temi zvlaste dulezitymi bourlivym skandovanim: "Teraz to prijde, teraz to prijde!" Pozadu vsak nezustavaly ani hlasivky chorvatskych priznivcu, kteri nakonec meli v hledisti temer polovicni zastoupeni. Byl to poradny kotel, pod kterym to ale mohutne vrelo i v zakulisi. O to se bohuzel postaral velmi nadejny 23lety slovensky reprezentant Karol Beck. Uz pred zapasem se stupnovaly dohady o jeho pozitivnim dopingovem testu, pry slo o koureni marihuany ve chvilich oslav po semifinalovem vitezstvi nad Argentinou Nalosovan vsak Beck byl, ale pred uvodni dvouhrou nehrajici kapitan Miloslav Mecir jeho nominaci stahnul, oficialne pro zraneni leveho kolene a misto neho musel do boje poslat Karola Kuceru, ktery ma svuj vykonnostni vrchol uz davno za sebou.
A nebylo divu, ze Kucera na nejlepsiho chorvatskeho hrace Ljubicice nestacil. Prohral ve trech setech, takze situaci prvniho dne musel zachranovat Hrbaty. Skvelou natlakovou hrou udolal Ancice, jemuz za prizniveho stavu 2:0 povolil pouze zisk tretiho setu. Pochopitelne, ze se Beckova absence opet stala aktualnim tematem cislo jedna! Odpovedi na otazku, zda jeji pricinou neni doping a ktera smerovala na nehrajiciho kapitana Mecire, se na tiskove konferenci iniciativne chopil Dominik Hrbaty a zduraznil: "O techto vecech nebudeme mluvit, jsme prece jedna parta!" A ve sve slovenstine doslova dodal: "Myslite, ze bysme boli taki sprosti, ze bysme vam to povedali?"
Sobotni ctyrhra vzhledem k Beckove neucasti byla pro Slovaky opet nerozlousknutelnym oriskem. Nemohli do ni nastoupit v osvedcene sestave Beck ­ Mertinak, ktera byla uspesna ve vsech trech predchozich daviscupovych zapasech. Takze se Mertinakovym partnerem stal Hrbaty. Par Ljubicic ­ Ancic sel od prvnich micu durazne za svym trisetovym vitezstvim, trebaze prvni a treti set musely rozhodnout az tie breaky.
Ovsem nedelni uvod Slovaky opet pokropil zivou vodou. Souboj jednicek obou celku Hrbateho s Ljubicicem byl prvotridnim svetovym tenisem, ktery Slovensko dozajista zase dlouho neuvidi! Ivan Ljubicic, ktery je devatym hracem svetoveho zebricku ATP, sazel zasluhou sveho deloveho servisu souperi jedno esa za druhym a udivoval skvelym bekhendem. Hlavne hranym po lajne a to s takovym durazem i presnosti, ze malokdo ze svetove spicky se mu v tomto uderu muze rovnat. Presto petisetova bitva nakonec patrila maximalne koncentrovanemu Hrbatemu. A tak Sibamac arena, v cele s prezidentem Slovenska Ivanem Gasparovicem, velkym sportovnim nadsencem a byvalym hokejovym funkcionarem Slovanu Bratislava, opet bourila. A doufala, ze se v zaverecne dvouhre stane zazrak. V ni nehrajici kapitan Mecir tentokrat misto Kucery zkusil stesti s Michalem Mertinakem. Ten vsak Mario Ancicovi, ktery na svetovem zebricku figuruje o 143 mist vyse, dokazal vzdorovat pouze v prvnim setu, ktery dovedl alespon do tie breaku.
"Zazili jsme momenty, na ktere nikdy nezapomeneme," konstatoval smutne, ale pritom hrde, nehrajici kapitan a nezapomenutelny olympijsky vitez ze Soulu 1988 Miloslav Mecir potom, co jeho tym v 94 rocniku legendarniho Davisova poharu podlehl Chorvatsku 2:3. A potom, co na dvorci skoncilo petizapasove drama, ktere celkem trvalo 14 hodin a 10 minut! Prestoze slovenske tenisove pohadce chybel uz jen happiend, je to pro cely sport Slovenska historicky uspech. A prave v dobe, kdy uplynulo presne ctvrtstoleti od chvile, co teniste Ceskoslovenska reprezentovaneho Ivanem Lendlem a Tomasem Smidem porazili v prazskem daviscupovem finale 1980 Italii 4:1. Pochopitelne, ze jeste stastnejsi byli Chorvate, kteri se od roku 1900 stali teprve dvanactou zemi, jejiz napis byl vyryt na cennou trofej, ktera se tradicne nazyva salatovou misou. Jejich nehrajici kapitan Niki Pilic, ktery v minulosti trikrat (v letech 1988, 1989 a 1993) privedl k triumfu tenisty Nemecka, hrde prohlasil: "Tohle vitezstvi je pro me daleko cennejsi, protoze se z neho raduje cely nas narod."
Vysledky: Slovensko ­ Chorvatsko 2:3 (Kucera ­ Ljubicic 3:6, 4:6, 3:6, Hrbaty ­ Ancic 7:6, 6:3, 6:7, 6:4, Hrbaty, Mertinak ­ Ljubicic, Ancic 6:7, 3:6, 6:7, Hrbaty ­ Ljubicic 4:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:4, Mertinak ­ Ancic 6:7, 3:6, 4:6).
JAROSLAV KIRCHNER, Bratislava

Navrat na hlavni stranu