Navrat na hlavni stranu

Energeticky stupen patnact
At se mate od Vanoc do konce roku lepe nez v tomto roku!
Vanocni prani, ktere se mi vrylo do pameti, ackoliv jsem jej dostal pred vic jak ctvrtstoletim. Posledni tyden v roce vetsinou patri k tem, na ktere si nestezujeme. Jidla i piti je dostatek. Nikam nespechame. Zkratka pohoda.
Po Novem roce jsme pak vrzeni do reality, z ktere se vyhrabeme nekdy az na jare. Jenze v roce 1978 jsme k vanocum dostali zvlastni darek. Energeticky stupen patnact. Pravda, mohli jsme si ho vychutnat az zacatkem roku 1979 a neni zapotrebi mnoha pametniku, aby si na tento darek vzpomneli. Energeticky stupen patnact znamenal totiz na par dnu svobodu. Krasnou svobodu, ktera hranicila az s anarchii. Prislo to skutecne necekane.
Silvestr zmineneho roku byl neobycejne teply. Dokonce i veznove na Borech chodili odpoledne na vychazce pouze v kosilich. Diskutovalo se o tom, jak svrhnout rezim. Petr Cibulka nebyl spokojen s demokracii v Norsku, protoze pry komuniste nemaji pristup do televize. Jiny zastance demokracie Milos Lojek by je naopak nechal vsechny zavrit, protoze to jsou pry agenti KGB. Snazil jsem se oba rozlicene kohoutky usmirit. Nase cesta vedla dokola odnikud nikam. Pak prisel kapitan Berkovec a zavrel vrata a my mirili do svych cel privitat Novy rok 1979. Zatimco my jsme zamirili dovnitr, lid plzensky i prazsky, mestsky i venkovsky, vyrazil do ulic. Rovnez jen tak cili bez kabatu. Bylo takove teplo, ze nikdo nemohl uverit tomu, ze by mohlo dojit k nejake radikalni zmene pocasi. A ono doslo.
Dodnes nikdo, krome mne, nevi proc. Nahla zmena pocasi totiz nebyla ani ohlasena dopredu v Rozhlase po drate, ani v Televiznich novinach. Na pamatku teto historicke silvestrovske udalosti se od te doby dvakrat za rok meni cas. To, aby pohansti vladci usmirili sve bohy a dali tak najevo, ze si vazi elektricke energie, kterou dostavaji z elektraren a ze tuto silu neberou jako samozrejmost.
Jenze tehdy se nerozhnevali neskodni druhoradi pohansti buzkove. Na narodni podnik PRECIOZA dolehl trest daleko vetsi. Trest toho, ktery je oznacovan jako Pravda nebo Spravedlnost. V tu silvestrovskou noc se totiz tovarni kola narodniho podniku PRECIOZA zastavila.
V nasledujicich dnech neopustil plzenskou veznici ani jeden vybrouseny drahokam ci kaminek do prstynku a trestanci meli po mnoha dnech spravedlivy odpocinek.
Narodni podnik PRECIOZA totiz pripominal peklo, kde se dusicky behem horkych letnich dnu smazily a skrz skleneny strop je pripekalo letni slunce. Skleneny odpad z koralku neodtekal do kanalu, jak by se ocekavalo, ale byl znovu precerpavan nad hlavy veznu, aby opet chladil stroje a nejen stroje, ale i ty, kteri je obsluhovali. Koupelna byla jednou za tyden a kdo musel pracovat prescas, tak o sprse slysel pouze z vypraveni.
Pracovalo se nepretrzite sest dnu v tydnu. Pouze v nedeli se delala udrzba. Zacatkem listopadu roku 1978 vsak prisel nekdo s napadem, ze by se mohlo pracovat i v noci ze soboty na nedeli, ackoliv to odporovalo zakoniku prace a ti, co odmitnou pracovat, ze budou nejprisneji potrestani.
Kapitan Berkovec na to prisel osobne dohlednout. Jenze ty, co odmitli jit do prace kapitan Berkovec nepotrestal. Alespon ne okamzite. Jako zkuseny vychovatel pockal do konce listopadu a pak si tyto odperace prace nechal zavolat do kancelare a udelil jim 30 dnu pobytu na zvlastnim oddeleni. Srozumitelne receno, nechal je zavrit do korekce pres Vanoce.
Stedry den roku 1978 jsem tedy nestravil pri zlutem moku sumaku, kteremu veznove pratelsky rikali pivinko, ci u smesi caje a tabaku nazyvane magorak. Zustala mne odeprena i vychodonemecka show Ein Kessel Buntes, kde s oblibou zpival nemecky bozsky Kaja Gottu.
Kdyz uz jsem se pripravil na to, ze Vanoce proziji v meditaci a vzpominkach, soupli mi na celu zfetovanyho Karlika Dostala. Ten sliboval, ze jestli bude pristi rok venku, ze se nedotkne ani alkoholu. Hezky se to poslouchalo. Karlik byl smolar. Se slzami v ocich mne licil, jak utekl z vezeni ke svy Evicce a kdyz si v prestavce mezi laskou a milovanim zapli televizi, objevil se tam major Jirzak a v poradu Verejna bezpecnost radi, hleda, informuje, ukazal tam jeho neretusovanou fotografii a oznacil ho za zvlaste nebezpecneho zlocince, ktery je patrne ozbrojen. "a ja v zivote nemel ani spuntovku!" zapochyboval o kredibilite Ceskoslovenske televize Karlik.
Na Hod Bozi vanocni jsme meli asi dvacetiminutovou vychazku. Jakysi Duchoslav se neustale hadal s bacharem, ze nikde nevidel predpis, ze se vezen nesmi smat. Jindy, kdyz mel celu zakourenou tak, ze by se tam dala hul postavit, prisel s teorii, ze mu tam ten kour fouka nekdo z ulice.
Dalsi velkou postavou byl Nemec Watzke. Tomu chybel malicek a neustale se hlasil na osetrovnu. Tentokrat byl z vychazky vyloucen, protoze se bavil. Watzke pro zmenu protestoval, ze ma slabe srdce a ze by ho to bez cerstveho vzduchu mohlo klepnout. Jakmile byl vracen na celu, okamzite vlezl do okna a jako z nadrazniho rozhlasu pozadal ostatni vezne, aby se chovali na vychazce slusne a ukaznene a hlavne spolu nehovorili.
Po vanocich jsme tedy, jak se rikalo vyfarali. Dostali jsme se vsak do toho nejlepsiho. Berkovec provadel povanocni normalizaci. Jednim z hlavnich opatreni byl zakaz televize. Zadny Kessel, ani Vondrackova. Veznove chodili smutne z cely do cely. Silvin bude bez televize a kapitan byl neoblomny. Zbyle sumaky od vanoc zhorkly jako skutecne pivo.
Teprve 30. prosince zmineneho roku svitla nadeje. Na Silvestra se uskutecni velky sachovy turnaj a jen v pripade vitezstvi bude zruseno pro vybrane vezne embargo na televizi.
Nejakym nedopatrenim jsem se dostal i do druzstva, ktere se melo pokusit o zazrak. Hlavnim rozhodcim byl mezinarodni sachovy mistr Bradac. Favorizovanym tymem byl II. usek (Skodovka), kde nekteri odsouzeni jiz deset, patnact let neznali jinou kratochvili nez hru v sachy.
Utkani se konalo v krasne barokni kapli, ktera slouzila jako telocvicna. Prvni dve partie jsem prohral, dokonce beznadejne rychle. Chtelo se mi spat a ke vsemu na zachod. Presto nase muzstvo postoupilo do finale prave proti Skodovce.
Pred finalovym zapasem nastala kratka prestavka. Vyuzil jsem toho a jestli to bylo tim, ze na toalete byl cerstvy jarni vzduch z venku nebo jestli to bylo tim, ze jsem poprve po delsi dobe uvidel z chodby trochu vice do sveta a to mne probudilo, nevim, ale vratil jsem se do telocvicny jako pod vlivem dopingu. Zcela vymeneny. Mezitim se zacalo taktizovat. Bylo rozhodnuto, ze ja to stejnak prohraju, takze budu hrat proti tomu nejlepsimu ze Skodovky, ktery snad prohraval jen s Bradacem, ale ten delal rozhodciho. Neprotestoval jsem. Kapitan Berkovec s nehybnou tvari mne stal za zady a ja hral tusim s cernymi figurami. Hned v uvodu jsem obetoval pesce, abych se dostal na uhlopricku, ktera smerovala k bilemu krali po rosade. Mel jsem snad nejake vnuknuti, ze tuto uhlopricku nesmim pustit. Souper zatim manevroval na damskem kridle. Prisel jsem o prvni figuru, ale uhlopricku jsem drzel. Mezitim uz se skoncila prvni partie a my jsme jeste ani nebyli ve stredni hre. Hra se ponekud zjednodusovala v muj neprospech. Materialni prevaha soupere vzrustala. Ted jiz jsem se soustredil na uhlopricku naplno. Zatimco souper vybiral jednu moji figurku za druhou, jako houbar hribky, mne se podarilo posilnit uhlopricku kralovnou.
Skoncila se dalsi partie nerozhodne, stav utkani byl 2:2. Zustali jsme pouze my dva. Ostatni jiz sledovali pouze nasi sachovnici. V ten okamzik jsem se rozhodl obetovat i kralovnu. Najednou nastal sum a diskuse a pak se muj souper vzdal. Nemohl odvratit mat vezi a pres uhlopricku ho blokoval muj strelec. Pritel Machacek se obratil na kapitana Berkovce s poznamkou: "Takovej sachista nepatri na diru!" Ten se usmal jako veverka a zrusil pro vybrane vezne zakaz televize.
Rekl jsem pro vybrane vezne, v me situaci zustal Silvin bez Kesslu a Kessel beze mne. Za to jsem mohl nad sumakovou penou v cele pozoroval zazracny ukaz, jak se obloha zatahla a zacalo prset. Dest se pomalu menil v snih. Nejprve v jakousi cachtu, pak se vezensky dvur rozjasnil bilym potahem, jako by tam nekdo ustlal. O pulnoci se zazaril ledem jediny strom na dvore a pak se zacal zabalovat do snehu. Dolehly hlasy zvonu a svetla raket. To bylo znameni, ze rok 1979 dorazil i na Bory. Neskryvana radost mnoha muklu a vykriky: "Letos, za par!"
Podarilo se mi zachranit na casne ranni hodiny zbytky cejlonskeho caje Earl Grey, krasne horkeho. Nekdy i ten nejlepsi caj skoncil jako neuveritelne sladky husty magorak, po kterem bylo stejne blbe jako po spatnem chlastu.
Po novorocnim obede prisel povinny poslech projevu dr. Gustava Husaka. Oznamil, ze nase ekonomika nema sebemensi problemy a ze produktivita prace, obzvlaste v chemickem prumyslu se zvysila o obdivuhodnych devet procent. Odsoudil samozvance, kteri tvrdi, ze nase kultura neni na patricne urovni a pochvalil skvele Dietlovy serialy o prodavacce a spitalu. I dnes by nejedno oko zaslzelo. Vsak serialy bezi v televizi dodnes.
Ve vecernich televiznich novinach nam to jeste jednou zopakovali, ale pak prisla ta magicka veta: Energeticky stupen patnact!
Nikdo z nas netusil, ze je to pisen o svobode, ze dny hnevu prisly na Gustava Husaka za jeho projevy, na kapitana Berkovce za jeho normalizacni opatreni, na narodni podnik PRECIOZA za nelidske vykoristovani veznu.
Toho vecera pro nedostatek elektricke energie prestaly fungovat rusicky a eterem znely protest songy Karla Kryla. Silenci u magnetofonu kotoucovych i kazetovych nahravali po cela odpoledne i vecery. Z mladeze skolou povinne se stala mladez skolou nepovinna. Ba i delnikum v mensich fabrickach i velkych zavodech se naskytlo necekane volno. Televize i s Dietlovymi serialy zmlkla. Druhy program se odmlcel zcela, prvni vysilal dve hodiny. Lid nebyl vice oblbovan.
A veznove? Ti meli jedenact hodin povinneho spanku. Kdyz rano prisel podporucik Piroch do cely, vyvalil se na nej dym z nocnich politickych seanci, jako z kancelari na UV KSC. Muz s vylozkami nechtel ztratit autoritu a vyhruzne zasycel: "Mladenci, jak chcete!" A ten den byl misto dvou filmu pouze film jeden. Za to vsak skvely. Dodnes si ho pamatuji, Afonovo zmoudreni. Ani vezensky cenzor v tom zmatku nestacil vystrihat vsechny eroticke sceny jednonadrovych filmu.
Televizni noviny, ktere informovaly, jak pracujici hrdinne vzdoruji prirode byly nepovinne, presto veznove cekaly na jeden okamzik, ktery existoval na zaver zprav. V okamziku, kdy hlasatelka ohlasila: "Zitra bude po celem uzemi energeticky stupen patnact!" ozval se huronsky rev, proti kteremu nadseni pri brance vstrelene v Sazka Arene na MS bylo pouze lehke sumeni jarniho vanku.
Jenze kazda pohadka jednou konci. I v roce 1979 se kolem 10. ledna oteplilo. V televiznich novinach hlasatelka oznamila na druhy den "Energeticky stupen devet!"
Rano nas probudil budicek a narodni podnik PRECIOZA zacal opet pracovat. V televizi se objevily Dietlovy serialy a Gustav Husak vyrazil na statni navstevy, ktere jsme my museli od sedmi vecer povinne sledovat v Televiznich novinach. Karel Kryl s kytarou se marne pokousel prervat rusicky. Vlastne ne tak marne, jak pravil tehdy kolega Machacek: "Nevydrzeli to dlouho!" a skutecne za deset let a deset mesicu bylo po nich.
Co poprat k Vanocum: Energeticky stupen patnact! - Maximalne dve hodiny televize denne, bez prihlouplych serialu a soap oper. Jedenact hodin povinneho spanku. Vitezstvi ve vsech dopredu prohranych bitvach, nejen sachovych. Abyste nemuseli do prace a meli cas na sve zname. Nic si nedelejte z toho, kdyz budete mit misto dvou filmu pouze jeden. Zalezi vic na kvalite nez na kvantite. Pokud se zamyslite v tichu nad smyslem Vanoc, tak je to nekdy smysluplnejsi nez prezirani se u plneho stolu.
Vlastne mne to tehdy kapitan Berkovec docela pekne zaridil.
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu