Navrat na hlavni stranu

 

Z utkani CR- Norsko

Foto Pavel David

Uz davno nebyl listopad
Alespon listopad v Praze. Naposledy jsem byl v listopadu v Praze v roce 1979, cili pred vic jak ctvrt stoletim a pred tim v roce 1976. Ani letos jsem neplanoval udelat vyjimku. I Broucci se chystali na zimu a zacpavali okna a utesnovali dvere, aby prezili zimu. Jenze casy se meni a tentokrat z pripravy na zimu mne vyrusila modra obalka. Dostalo se mi sice vysvetleni, ze k soudu se nemusim dostavit. Soud tak probehne v me nepritomnosti, ale jeste jsem nevidel soud, ktery by nekdo dokazal v nepritomnosti vyhrat. On se totiz soud tezko vyhrava i v pritomnosti. I rekl jsem si, ze podzimni Praha je take zajimava. Obzvlaste, kdyz se hrala baraz o ucast na Mistrovstvi sveta mezi Cechy a Nory.
Jeste v Torontu
A tady by melo zacit me vypravovani. Jiz od poloviny rijna jsem peclive sledoval na internetu, jestli v nektere hospudce bude toto zapoleni hracu s Brunclikovym lvem na prsou s Vikingy virtualne zpristupneno. Nakonec v predvecer utkani jsem se vydal po St. Clairu hledat fotbalovou oazu. Tech oaz bylo hodne, ale tu pravou jsem nemohl a nemohl nalezt. Souboj Uruguaycu s Australany, mne v tento okamzik nechaval chladnym. Ani v utkani Trinidad-Tobago proti Bahrajnu jsem nenachazel to prave uspokojeni. Spanelsko se Slovenskem zacinalo ponekud pozdeji a Torontane jakoby nechapali dulezitost tohoto stretnuti. Pouze na dverich jedne hospudky pobliz Yongu jsem spatril rozvrh kvalifikacnich klani a tam bylo, ze rozhodujici bitvu budou ukazovat ze zaznamu v sedm vecer. Nenechal jsem se vlakat do teto pasti. Jakmile bych po celodennim odpirani a usilovne askezi usedl k obrazovce, urcite by prisel nejaky opilec a oznamil by na celou hospodu konecny vysledek. Z napeti by se stala nuda.
Nakonec jsem ve dvou restauracich dostal prislib, ze by to tam mohlo byt. Dorazili jsme do prvni z nich spolu s doktorem Krajnym a jeho synem. Obrazovka v rohu mistnosti jiz prenasela souboj z piskoviste v Oslu. Komentar chybel, ale zvukova kulisa byla dokonala. Mene dokonale bylo kanadske pivo, ale v tak vypjatych okamzicich bych vypil i kyselinu sirovou a muj organismus by to s nejvetsi pravdepodobnosti nepoznal. Pohledl jsem na obrazovku, kde to zatahoval Smicer po levem kridle pred norskou branku. Jeho technicka strela sla vedle prave tyce. Mezitim se zacala hospoda plnit zvedavci z jizni Ameriky. Po chvili nase oslabeni bylo tri (ja, dr. Krajny a jeho syn) proti nekolika stum Jihoamericanu. Pomer ceskych priznivcu na stadionu v Oslu proti Norum byl zhruba 1:10. My jsme byli na tom podstatne hure. Po pul hodine vsak prisel okamzik, kdy Nedved vybojoval mic, nahral na pravou stranu Poborskemu a jeho centr nalezl hlavu, ne prilis vysokeho, Smicra. Ac v dvojim oslabeni, vedeme 1:0.
Po prestavce jsem si pochvalil, jak je to skvele, ze tento mac muzeme zde na St. Clairu sledovat. Bylo to trochu predcasne. Presne za deset vterin obraz zmizel, zatimco na vedlejsi velke obrazovce jsme mohli spatrit zabery z Montevidea. Jeste jednou jsme se vratili na par minut do realu. Bylo to vsak asi na takovy okamzik, jako kdyz Eman mladsi z Muzu v ofsajdu vezme maleho pana Sadla nad hlavu a ten spatri svou milovanou Spartu a staci provolat slavu Kadovi, velikemu bojovnikovi. Pak jiz jsme vedeli, ze pro nas velke utkani v teto restauraci skoncilo.
Vyrazili jsme do druhe mozne restaurace. K nasemu prekvapeni, tam v klidu zapas pokracoval. Do konce utkani chybely tri minuty a stav byl stale 1:0. Jediny rozdil spocival v tom, ze jsme to meli se spanelskym komentarem. V prvnim kole jsme tedy zvitezili. Jak v souboji o televizi, tak i na hristi, presneji receno na piskovisti.
Druhy vecerni prenos byl jiz smutnejsi. Slovakum se v Madridu lepi smula na paty a po dvaceti minutach jiz prohravali 0:2. Kdyz Szilvard Nemeth na zacatku druheho polocasu vykresal pro hosty prece jen zrnko nadeje, doslo k problematicke penalte, k protestum a vylouceni Mariana Hada a o utkani bylo rozhodnuto. Zdecimovani Slovaci prohrali 1:5 a jejich nadeje poklesly na minimum.
Byla prede mnou dlouha nedele. Za jeden den jsem musel udelat noviny a vyexpedovat je. Rano je odvezt na postu, vyzvednout si letenku a dostat se na letiste. V takovem okamziku lze hovorit o vyhodach manzelstvi. Tezko bych to asi zvladl sam, bez sve zeny, i kdyz nasledujici dny jiz byly ve stylu slameny vdovec na cestach.
Konecne jsme pristali v Ruzyni. Pavel Landovsky si kdysi postezoval, ze by to byl divny stat, kdyby s takovym ksichtem nebyl predmetem zajmu policajtu. Musim mu dat za pravdu. Byl by to divny stat a divna ochrana hranic, kdybych se ja pro zmenu nestal predmetem zajmu ceskych celniku. Slusny symbolicky pozdrav a klasicka otazka: "Co si to vezete, spinave pradlo?" Odpovedel jsem, ze nikoliv, ze by mi manzelka se spinavym pradlem na cestu nepustila. "Jen ciste, jen ciste!" Tato odpoved celnika odzbrojila a pro jistotu jsem dodal: "Jedu na Nory! Nemel jsem cas ani skocit na nakup." Coz byla pravda. Celnik me uprimnosti uveril.
Maly medialni sok
Jeste v letadle jsem si prohlizel noviny z velkeho sobotniho utkani. Jak Mlada fronta - Dnes, tak Pravo mely z velkeho sobotniho stretnuti stejnou fotografii na leve strane prvni strany. Rekl jsem si, ze to se v dobe globalizace medii stava. Kdyz jsem vsak zacal fotografie podrobne zkoumat zjistil jsem, ze se malinko lisi. Rovnez autori fotografii byli odlisni. To bylo prave to, co me vydesilo. Kdyby byly fotografie naprosto stejne, tak je to obycejna novinarska lenost. Ale takhle to svedci o necem jinem. Oba fotografove v Norsku udelali pri dnesni digitalni technice nekolik stovek fotek. Odevzdali je do redakce. Ti, kteri maji na starost vyber fotografii, vybrali stejny snimek. Dva lide, kteri rozhodovali o tom, jak bude vypadat prvni stranka novin se rozhodli tuto fotku dat na pravou stranu novin. O cem to svedci. Jiste, muze to byt vse nahoda, ale spise to svedci o tom, jak lide v mediich mysli nebezpecne stejne. My pak mame pocit, ze kdyz sledujeme rozdilna media, rozdilne noviny, ze ziskavame jakysi nezavisly objektivni pohled. Neuvedomujeme si, ze dostavame pouze jakysi koncovy produkt prace lidi, kteri mysli stejnym zpusobem. Ctenar, kdyz nedostane produkt v "klasicke" podobe, ma pocit, ze je neco v neporadku a tak mu noviny predkladaji presne to, co ocekava.
V prestrojeni za Vikinga
Druhy den od rana zila Praha velkym utkanim. S pribyvajicim casem stoupa v ulicich nervozita. V sest vecer jsem se rozhodl vypravit z Michle na Letnou. Tramvaj, ktera jede za normalnich okolnosti z Michle na Vaclavske namesti dvanact minut to s potizemi vytahne na 42 minut. Presedam na metro a zde se setkavam s temi nejhorlivejsimi fanousky. Dodavaji si kuraz patricnou davkou hruskovice. Od metra stanice Vltavska jiz tramvaj nejede a tak se dav vydava pomalu na Letnou.
Marne se pokousim dostat na posledni chvili akreditaci. Odpoved je stale stejna: "Norsti novinari jsou tu vsichni, ale nekteri zahranicni zpravodajove tu jeste nejsou. Mozna, ze nejaky Japonec neprijede!" Na zminene cislo fotbaloveho svazu je stale tezsi se dovolat. Kdyz se konecne dovolam, dostanu odpoved, ze bych mohl zkusit zavolat na jine cislo a ze mi ho poslou esemeskou. Pres kontaktni cocky pri poulicni lampe, vsak nebylo mozne na displeji mobilniho telefonu precist cokoliv, natoz najit tam patricny vzkaz a cislo, pak jeste toto cislo vytocit. Obzvlaste, kdyz do zacatku utkani chybelo par minut. V tom se zjevil jakysi maloverny Nor, zvedl pravou ruku a v ni mel listek na utkani, ktere bylo beznadejne vyprodane. Listek mel hodnotu 1250 Kc a tento muz nechtel ani vice ani mene. Nemel jsem drobne, ale musel jsem situaci resit. Obetoval jsem tedy dalsich 50 Kc a mel jsem listek vo vrecku. Teprve potom jsem si uvedomil, kam je tento listek urcen. Poradatel mne jiz smeroval okolo stadionu ke vchodu cislo pet. Zamichal jsem se mezi skupinku Noru a prosel jsem do jejich vyhrazeneho sektoru. Mezi Vikingy jsem si pripadal jako Daniel v jame lvove. Nekteri meli tradicni rohy. Do bojoveho pokriku "Heja, heja, Norge, ole!" tluce statny Nor na buben. Neprestava ani v okamziku, kdy se potrebuje napit piva. To mu jeho kolega priklada k ustum. Podobne to vypada i na krasne upravenem travniku. Norove, hned v uvodu, jsou pred ceskym brankarem Petrem Cechem, ale Ujfalusi zachranuje.
Ironii je, ze jak v prvnim, tak druhem utkani nemaji Norove jmenovky a prve utkani bylo bez komentare a ani tentokrat poradne neznam jmena hracu a v programu, ktery jsem si vypujcil tato malickost chybela. Hlavni postavy jako Myhre, Carew a Riise vsak se na hristi neztrati. Pokousim se ziskat informace od sveho souseda. Po chvili vsak zjistuji, ze nic nevi, protoze je to Cech, ktery zrejme ziskal listky ze stejneho zdroje. Behem utkani vsak zapomina na to, ze je v tylu nepritele a v 35. minute, kdy strela Rosickeho konci v norske brance, zacne bezstarostne krepcit. To kdyby udelal nejaky Svycar v Turecku, nevim jestli by zustal nazivu. Norove jsou vsak hodni, neliji na nas pivo a o prestavce dokonce nabizeji nejaky sajrajt, abychom se citili taky "happy", coz zdvorile odmitam. Netusi, ze jsou v zemi Jiriho Paroubka, ktery obcas sahne do srajtofle, vytahne jedenatricet milionu a s takovymi zatoci. Ten vsak tentokrat testoval narod nikoliv bicem na chuligany, ale lustracnim zakonem.
V druhem polocase pak Carew se dostal dvakrat do vylozene sance, Petr Cech vsak dvakrat zlikvidoval. Na druhe strane Cesi dopravuji dvakrat mic do branky, ale rozhodci mava vzdy ofsajd. Pan Naceradec by v tento okamzik mel infarkt. V zaveru utkani se jeste pet minut nastavuje a pak jiz Anglican Poll piska konec. Hraci se objimaji. Pouze brankar Cech zustava sam na brankove care. V hokeji je neco spravedliveho, kdyz po zapase jdou vsichni hraci nejprve podekovat brankari. Petr Cech byl podle mne hrdinou tohoto utkani, ale na to ted jiz nikdo nemysli. Po chvili se pripojuje i on k ostatnim. Hraci se zdravi se smutnymi Nory a divoci Vikingove tleskaji ceskym fotbalistum. Prichazi ohnostroj, hymny. Zaviraji se stanky s pivem a pokojni zmrzli Norove cekaji dalsi hodinu nez se mohou za ochrany policie dostat na ulici. Pomysleni, ze bych se dostal na tiskovou konferenci, neprichazelo v uvahu. Jsem zavren s Nory ve vyhrazenem sektoru.
Dovidam se, ze zazrak se nekonal a Slovensko hralo doma se Spanely pouze 1:1, kdyz vedouci branku vstrelil Holosko a za Spanely vyrovnal Villa a ze v Turecku i policisti mlatili postupujici Svycary. "K tomu muze dojit jen u zemi, ktere nepatri do Evropske unie," rekl jsem si, kdyz jsem spatril potacet se dva opilce tridou Milady Horakove. Jeden druhemu vysvetloval, ze mu ku spokojenosti chybi uz jen osobni setkani s nejakym Norem. Toho vecera to asi uz mladici nestacili. Ve vecernich zpravach totiz hlasili, ze k zadnemu incidentu nedoslo.
Den bez tisku, bez novin a bez brejli
17. listopad je v CR statnim svatkem. Na Narodni tridu chodi od rana do vecera politici, poslanci i prosti obcane. Na misto stretnuti studentu s policii se nosi kvetiny a svicky. Pro mne je tento zvyk necim, cemu dobre nerozumim. Kvetiny a svicky se nosi na hrob nebo na misto, kde nekdo zemrel nebo padl. Ale zde na tomto miste nikdo neumrel. Je to jakesi budovani falesneho mytu. Mezi jinymi prichazi i premier Paroubek, ktery obcas otestuje verejnost. Jednou je to v Mlynci u Tachovska, po druhe pro zmenu lustracnim zakonem. Odjizdim do Hradce Kralove na koncert Vlasty Tresnaka. Mezi tim se obloha zatahla a zacalo snezit. Prijemnym prekvapenim je, ze Vlasta hraje nove pisnicky. Je stale originalni, je svuj. Jeho posluchaci jsou vetsinou lidi od triceti nahoru. Mladsi generace nevi, ze ho kdysi estebaci palili zapalovacem a ze musel odejit z Ceskoslovenska. Hrdinou, kam se nosi kvetiny je dnes neexistujici student Martin Smid. Ten nepripomina zadnou minulost.


17. listopadu 2005 nevysly noviny, ktere by referovaly o vitezstvi Cechu nad Nory. Politici kladli vezne u hrobu neznameho studenta, ktery nikdy nezemrel a ja v cerstve napadlem snehu ztratil brejle, ackoliv jsem se zavazal, ze je nikdy nesundam z nosu mimo domov.
Soudny den
Jak jiz jsem rekl v listopadu se nejezdi casto pres more. Duvodem me cesty do Prahy nebyl zapas s Norskem, i kdyz se jednalo o nezapomenutelny zazitek. Skutecnym duvodem byl soud o byt, v kterem jsem stravil mladi a kde zil muj zemrely bratr. Nemohu rici, ze soud by byl nekorektni, jen zakony nejsou nastavene tak, aby chranily slabe proti mocnym, ale naopak. A mocni ti toho vyuzivaji. Druhy den jsem sel po Vaclavskem namesti v obchode jsem uvidel pekne rukavice. Byla u nich cena 149 Kc. Kdyz jsem dosel k pokladne byla cena 299 Kc. Zaprotestoval jsem, ale dostalo se mi vysvetleni, ze cena 149 Kc se vztahuje na rukavice vedle. Proc ale nemeli nekde jinde jeste cenovku 299 Kc, jsem se nedovedel. Rukavice jsem koupil. Nezlobil jsem se na lidi v obchode. Je to moje chyba, ze nedokazi v teto zemi cist spravne ceny, ze nerozumim tomu, ze prodavajici si stanovuje pravidla hry. Jednou se jedna o rukavice, jindy zase o byt.

Advent na Staromestskem namesti


V nedeli se rozsvitil na Staromestskem namesti vanocni stromek. Advent znamena, ze se nemame ohlizet do minulosti, ale do budoucnosti. Dal jsem si svarene vino a usnul jsem. V pondeli rano jsem vstal o neco drive, dopsal tento clanek a zacal jsem balit. Za nekolik hodin odleta letadlo zpatky do Toronta a v letadle na pocitaci snad udelam korektrury.
Ales Brezina - Praha

Navrat na hlavni stranu