Navrat na hlavni stranu

Dokazali to! Cesi jsou na mistrovstvi sveta
Cesko-Norsko 1:0

Uz jsme tam! Po velke bitve s houzevnatymi Nory cesky tym ve zmoklem stredecnim veceru doslova vydrel na skvele fandici Letne vitezstvi a pojistil tak v Oslu nacaty postup. Po sestnacti letech nebude nas fotbal chybet na mistrovstvi sveta. Zavora do Nemecka se zvedla! Branka: 35. Rosicky. Rozhodci Poll (Anglie), zlute karty: Jankulovski - Hagen, Strömstad, Hoiland, Riise, 17 464 divaku, polocas 1:0. Cesko: Cech - Grygera, Rozehnal, Ujfalusi, Jankulovski - Polak - Poborsky, Rosicky (68. Kovac), Nedved -Baros (90.+2 Plasil), Smicer (75. Stajner). Norsko: Myhre - Hoiland, Hagen, Hangeland, Riise (90. Johnsen) - Helstad (57. Arst), Strömstad, Hastad, Pedersen - Iversen (46. Solli), Carew.
***
Spanieli remizovali a tym vyhrali
Slovensko-Spanielsko 1:1

Slovensky futbalista Matej Krajcik v suboji s Xabim Alonsom v odvetnom barazovom zapase o postup na majstrovstva sveta v Nemecku. FOTO SME - PAVOL FUNTAL
Slovenski futbalisti sa rozlucili s kvalifikaciou na majstrovstva sveta v Nemecku dostojne. Remiza 1:1 v barazovej odvete so silnym Spanielskom je peknym vysledkom. Renomovany super nabity zvucnymi menami pojde od roku 1978 na osmy svetovy sampionat v nepretrzitom slede.
Nasi hraci dotiahli kvalifikaciu az do dvojzapasoveho "rozstrelu", co by mala byt dobra skusenost do buducnosti. Po prehre 1:5 v Madride ukazali v bratislavskej odvete, ze dokazu hrat vyrovnanu partiu s timom absolutnej spicky. Mohli sme aj vyhrat, po Holoskovom gole Slovaci viedli 1:0. Technicky skvele vybaveni Spanieli mali taktiez dost sanci strelit gol, nakoniec aj spravodlivo vyrovnali.
Zasluzenu delbu bodov potvrdil trener hosti Luis Aragones: "Slovaci podali ovela lepsi vykon ako v Madride. Remiza je zasluzena."
Nas kouc Dusan Galis na pozapasovu tlacovku nesmel, v Madride dostal cervenu a stop na jeden zapas. Jeho asistent Ladislav Petras aj v jeho mene gratuloval superovi k postupu, nasich hracov pochvalil. "Patri im vdaka za pristup pocas celej kvalifikacie," povedal.
Na stretnutie prislo vyse 23-tisic divakov, co bola v nie najprijemnejsom sychravom pocasi, a prakticky rozhodujucom vysledku v Madride, nadherna navsteva.
Zapas mal jedinu chybicku krasy. Fanusikovia sa nevyhli "oku za oko", a vypiskali spanielsku hymnu. Nasla sa aj skupina tlieskajucich ruk, zial, hvizdajuce prsty boli vo velkej prevahe.
***
Liga mistru
Brazilcan Adriano rozstrielal nasho majstra

Inter-Petrzalka 4:0

Milano-sme/MIROSLAV BUKOV-Na prazdnom milanskom stadione Giuseppeho Meazzu sa minulu stredu vecer futbalove zazraky nekonali. V predposlednom zapase H-skupiny Ligy majstrov zdolal favorizovany Inter bratislavsku Artmediu a v predstihu si zabezpecil postup medzi najlepsiu europsku sestnastku klubov.
V zakladnej zostave Interu sa neobjavil ani jediny Talian. Artmedia zvladla uvod zapasu a nepustila favorita do ocakavaneho tlaku. V 28. min. nechala petrzalska obrana prilis vela priestoru i casu Veronovi na presnu finalnu prihravku, ktoru Figo chladnokrvne zuzitkoval. Znizit mohol Kozak, krizna strela priehlavkom brankara Cesara neprekvapila. Styri minuty pred prestavkou prisiel druhy milansky uder. Slovaci cakali, ze rozhodca zapiska faul na Vascaka, Veron poslal 40-metrovy kolmy pas na Adriana, ktory pohodlne obstrelil s vybehnutim vahajuceho Cobeja. Skoda, lebo hostia mali v prvom polcase solidnu medzihru.
Lider tabulky sa upokojil a v pohode kontroloval postup do jarneho osemfinale z prveho miesta. Po hodine hry si na hranici sestnastky vymenil loptu Adriano s Recobom a brazilsky reprezentant technickou strelou zvysil uz na rozdiel triedy. Hra potom upadla do priemeru, stratila na tempe a v podstate sa dohravalo. To vsak nebranilo Adrianovi, aby zaznamenal hetrik, ked spoza sestnastky trafil presne pravy dolny kut Cobejovej branky. V petrzalskej defenzive bolo vcera prilis vela medzier na to, aby ich poharovo ostrielany super nevyuzil. A najma nie muz vecera Adriano. GOLY: 28. Figo, 41., 60. a 74. Adriano. Bez divakov.
***
Pasivni Sparta neuspela, postupuje Ajax
Ajax Amsterdam-Sparta Praha 2:1 (0:0)
Sparta na travniku Ajaxu jen pasivne branila, coz domaci, i kdyz se sami trapi v koncovce, dokazali potrestat dvema goly stridajiciho de Jonga. Hoste se sice v zaveru zmohli na snizeni, ale nizozemsky celek slavi postup do osmifinale.
Vzhledem k hubenemu vitezstvi Arsenalu na pude Thunu muze Sparta v poslednim utkani 7. prosince, pokud Svycary jakymkoliv rozdilem porazi, hrat na jare Pohar UEFA. Do osmifinale Ligy mistru postoupily Arsenal a Ajax, v jejichz zaverecnem duelu na Highbury uz z tohoto pohledu o nic nepujde.
Branky: 68. a 89. de Jong - 90. Petras. Rozhodci Ivanov (Rus.), bez zlutych karet, 50 000 divaku.
***
Fotbalovy Pohar UEFA
Slavia veze bod, i kdyz byla blizko prohre
Viking Stavanger-Slavia Praha 2:2 (1:0)

Stavanger-pravo- Lichotivy bod ziskali fotbaliste Slavie Praha ve svem druhem utkani skupiny A v Poharu UEFA, v nemz hrali na hristi norskeho Vikingu Stavanger.
Domaci dvakrat vedli a po druhem golu mohli opakovane definitivne zmrazit nadeje hostu. Vlastni neschopnosti a diky Kozacikovym zakrokum vsak zustala Slavia ve hre a nakonec Pitakovou zasluhou zapas zremizovala. Branky: 26. Nhleko, 55. Gaarde - 50. Vlcek, 83. Pitak. Rozhodci: Hanacsek (Mad.), zluta karta Hansen, 7941 divaku. Slavia: Kozacik - Krajcik, Latka, Suchy, Hubacek (79. Zabojnik) - Pitak, Hrdlicka, L. Jarolim, Svento - Vlcek (90. Gedeon), Fort (68. Pesir).
Utkani Slavia-Monaco se hralo po uzaverce.
***
Sparta v 13. kole premohla krec a porazila Boleslav
Sparta Praha - FK Mlada Boleslav 4:2

Po trech ligovych porazkach v rade se Sparta dockala vitezstvi, i kdyz stastneho. "V prvni puli to byla krec. Po prestavce se hra zlepsila, prevzali jsme iniciativu, ale meli jsme rozhodnout driv. Nakonec jsme se strachovali o vyhru," uznal trener Sparty Stanislav Griga. Branky: 24. Dosek, 50. Polacek, 66. Herzan, 90.+3 Slepicka - 31. Simr, 89. Pecka. 3150 divaku, polocas 1:1.
Vysocina Jihlava - Tescoma Zlin 0:0
Jihlavske cekani na vyhru pokracuje. Novacek z Vysociny vsak tentokrat soupere prehraval. Zlin ale potvrdil, ze umi hrat vzadu na nulu, neinkasoval poseste v poslednich sedmi utkanich. 1350 divaku.
SIAD Most - Marila Pribram 1:0
Mostecti ukoncili hrozivou serii sesti zapasu bez vyhry. Pomohl jim k tomu prvni gol po 346 minutach. A konec nezdaru jim take dovoli zrusit klatbu a shodit uz temer loupeznicke vousy. Branka: 71. Brzezina. Rozhodci Helebrant, zlute karty: Skoda, Siegl - Parizek, Cupr, 3496 divaku, polocas 0:0.
Slovan Liberec - Slavia Praha 3:3
V atraktivni golove prestrelce Liberec poprve doma na podzim nevyhral. "Kdyz vedete o dva goly, je remiza ztratou," pronesl Vitezslav Lavicka, trener Severocechu. Slavia mela vyborny vstup, ale srazila ji chyba Seligy. Pri centru v 11. min se nedomluvil s Latkou, mic mu vypadl z rukou a Holenda do prazdne branky skoroval. Domaci ozili, pridali na pohybu, dobre kombinovali. V 19. min nedurazneho Sventa obehl Pudil a Papouskovu srazenou ranu Holosko poslal mezi nohama Seligy do site. Po centru Jarolima hostujici Hrdlicka sice nadvakrat prekonal Cecha, ale Liberec se dal hnal do utoku. Po trestnem kopu Singlara Holendovu hlavicku Seliga vyrazil jen k neomylnemu Pospechovi. Asistent sudiho Filgas ale prehledl ofsajd. Druhy polocas zacal pro Liberec zle. Pitakovu ranu vyrazil Cech k Pesirovi, ten po kratkem vyckavani snizil. V 89. min byl blizko vyrovnani Jarolim, ale lezici Cech zazracne vyrazil. Az v posledni minute vyrobil Hodur za pulici carou nesmyslnou klicku, ztratil mic a po rychlem protiutoku Fort s teci Singlara vyrovnal - 3:3. Branky: 11. Holenda, 19. Holosko, 33. Pospech - 30. Hrdlicka, 49. Pesir, 90. Fort. Rozhodci Damkova, 5485 divaku, polocas 3:1.
Banik Ostrava -FK Jablonec 2:1
Jablonec sice na Bazalech nebyl horsi, ale ctvrt hodiny pred koncem Severocechy skolil presnou hlavickou Papadopulos. Banik neprohral uz pet utkani, rmoutit se muze jen golman Raska, ktery po 394 minutach prisel o neprustrelnost. Branky: 44. Zurek, 75. Papadopulos - 19. Michalek. 2590 divaku, polocas 1:1.
1. FC Slovacko - Sigma Olomouc 2:2
Hraci Slovacka bojovali jako o zivot, na vic nez remizu to vsak pres skvely zacatek nestacilo. "Pokud takto bude tym hrat i venku, zacne bodu pribyvat a v tabulce pujdeme nahoru," tvrdil trener domacich Stanislav Levy. Branky: 7. Sowunmi, 69. Ivana - 44. Rojka, 48. M. Hubnik. 4512 divaku, polocas 1:1.
1. FC Brno - Viktoria Plzen 3:1
Brnane otocili zapas tremi goly ve druhem polocase a podruhe v sezone se radovali z vyhry. "Zlepsili jsme se kombinacne a dali i krasne goly," tesilo kouce vitezu Josefa Mazuru.
Branky: 50. a 90. Zelenka, 57. P. Siegl - 43. M. Knakal. 2150 divaku, polocas 0:1.
Chmel Blsany - FK Teplice 0:0
V severoceskem derby gol nepadl. Blsansti cekaji na vyhru od konce srpna a po dalsi domaci remize se poprve v sezone propadli na dno tabulky. Od porazky je zachranil vybornym vykonem brankar Danek. 1412 divaku.
Dohravka 10. kola Gambrinus ligy
FK Jablonec - SIAD Most 3:0
Severoceske derby se stalo jasnou zalezitosti fotbalistu Jablonce, jejichz zaloznik Michalek vstrelil dva goly a se sesti zasahy se dostal do cela tabulky ligovych kanonyru. Most zustava jedinym celkem, ktery na podzim jeste nebodoval na hristi soupere. Branky: 35. a 67. Michalek, 12. Smisek. 2285 divaku, polocas 2:0.
V 14. kole trener Jarolim hazardoval
Slavia Praha - Chmel Blsany 0:0
Sazka na nahradniky se treneru Jarolimovi nevyplatila. Slavia totiz vstoupila do boje s poslednimi Blsany bez Pitaka, Sventa, Krajcika a Forta. Po promarnenem a herne zoufalem polocase sice v druhe puli hru ovladla, ale na vyhru nedosahla a byla rada, ze neinkasovala. 2265 divaku.

Pesir v souboji s obranou Blsan
Tescoma Zlin - Sparta Praha 3:2
Zlinane, v jejichz sestave tesne pred vykopem nahradil Janicek zraneneho Lasotu, dvakrat se Spartou prohravali, ale dokazali pokazde vyrovnat a sedm minut pred koncem vstrelili i vitezny gol. Serii utkani bez porazky prodlouzili na pet zapasu. Prazane cekaji na tribodovy zisk na cizim hristi uz od uvodniho ligoveho kola, kdy zvitezili v Plzni. Branky: 53. a 75. Kraus, 83. Kroca - 24. a 60. Dosek. 3164 divaku, polocas 0:1.
Sigma Olomouc - Vysocina Jihlava 1:2
Sigma necekane ztratila body. Nastoupila bez zraneneho stopera Kovare, v prubehu zapasu ztratila i jeho kolegu ze stoperske dvojice Hudce a nakonec dohravala o deseti, kdyz v zaveru musel odstoupit i Rojka pote, co stridani jiz byla vycerpana. Branky: 67. M. Hubnik - 53. Vesely, 74. Demeter. 3557 divaku, polocas 0:0.
SIAD Most - Slovan Liberec 1:2
Dva Holoskovy golove udery zajistily tribodovy zisk fotbalistum Liberce, kteri tak posilili nadeje na prezimovani v cele tabulky a druhym Teplicim se vzdalili na rozdil peti bodu. Domaci se zlobili na rozhodciho Jaru, ze pred rozhodujici brankou neodpiskal ruku hostujiciho Singlara. Branky: 55. Brzezina z penalty - 48. a 81. Holosko. 2492 divaku, polocas 0:0.
FK Jablonec - FK Teplice 0:0
Fotbaliste Teplic popate v rade nevyhrali, navic potreti po sobe vysli strelecky naprazdno. Z jablonecke Strelnice si nakonec odvezli bod v zapase, v nemz domaci celek poprve v sezone neskoroval. 2515 divaku.
Marila Pribram - 1. FC Slovacko 1:1
Pribram na podzim bodove bohatym bere a chudym dava. Remizu se Slovackem zachranila v posledni minute z penalty. Branky: 90.+1 Otepka z penalty -10. Ivana. 1536 divaku, polocas 0:1.
FK Mlada Boleslav - 1. FC Brno 2:1
Mlada Boleslav si pripsala tri body diky kapitanu Kulicovi, ktery jeden gol dal a druhy zaridil. "Byl vynikajici. Doufam, ze prolomil streleckou smulu," rekl kouc Dusan Uhrin ml. na adresu utocnika, ktery skoroval po desetizapasove pauze. Branky: 42. Kulic, 53. R. Mezlik vlastni - 70. Svancara. 3176 divaku, polocas 1:0.
Viktoria Plzen-Banik Ostrava 0:0
Neplodnou prevahu Plzne a prumerny vykon utocnika Papadopulose videla dvojice zajemcu o jeho sluzby z Leverkusenu, sportovni reditel Völler a trener Skibe. 3087 divaku.
***
Corgon liga
19. kolo 19.11.
: Artmedia Bratislava - Spartak Trnava 2:1 (0:1); Goly: 54. Obzera, 80. Hartig - 10. Kozuch, 5620 divakov. MFK Ruzomberok - Inter Bratislava 3:1 (0:1); Goly: 80. Pospisil, 88. Sapara, 90.+ R. Urban - 26. M. Tomcak, 1720 divakov. Matador Puchov - ZTS Dubnica 1:3 (1:1); Goly: 9. Salata - 44. Kiska, 47. M. Filo, 64. Dovicovic. 723 divakov. Dukla Banska Bystrica - AS Trencin 0:1 (0:1) Gol: 1. Fabus, 1216 divakov. MSK Zilina - FC Nitra 2:1 (1:0) Goly: 21. a 74. P. Straka - 60. T. Kona, 2027 divakov.
20. kolo 26. 11.: Matador Puchov - MSK Zilina 0:1 (0:1); Gol: 39. Vrsic, 600 divakov. ZTS Dubnica - AS Trencin 1:1 (1:0); Goly: 20. Kiska - 72. Micenec, 600 divakov. Inter Bratislava - Dukla Banska Bystrica 1:1 (0:1); Goly: 72. R. Kunzo (z 11 m) - 45.+ Semenik, 426 divakov. Spartak Trnava - MFK Ruzomberok 2:1 (2:0); Goly: 28. Kopunek, 43. Kriss - 69. Bozok, 5112 divakov. 27. 11.: FC Nitra - Artmedia Bratislava 0:2 (0:1). Goly: 8. Vascak, 74. Stano, 1027 divakov.
***

 

Navrat na hlavni stranu