Navrat na hlavni stranu

Podivna zkusenost Hany Mrazove
V lete jsme meli reportaz o vystave peti torontskych vytvarnic v Praze na Novomestske radnici. Pomohlo kanadske velvyslanectvi v Praze, ministerstvo kultury i CSA. Ne tak dobrou zkusenost mela dalsi kanadska vytvarnice Hana Mrazove s vystavami, ktere poradala nase velvyslanectvi na Kube a v Brazilii.
V roce 1999 jsme byli svedky navraceni zbytku vystavy obrazu, ktere Hana zapujcila ceskemu velvyslanectvi v Havane. Po letech se ji vratily ponicene zbytky obrazu z vystav na Kube a v Brazilii. Cast obrazu zmizela nekde na Kube. Zbytek vystavy, ktery putoval pres Brazilii se vratil v dezolatnim stavu. Do dnesniho dne ceka na vysvetleni, jak se neco takoveho mohlo stat.
O cele veci byl natocen jiz jeden televizni program a nyni TV Nova chysta dalsi. Hana Mrazova zainteresovala do cele udalosti kanadske politiky, konkretne pana poslance Caccia, ktery intervenoval u ceskeho velvyslanectvi v Ottawe. Hana Mrazova vypravi: "Panu Cacciovi jsem napsala dopis a predala jsem mu dokumentaci o celem pripadu a zadala jsem ho, aby prezentoval celou zalezitost prostrednictvim velvyslance Kotzyho ministru Kavanovi.
Dale Hana vysvetluje jak doslo k vystave na Kube: "Muj tehdejsi manzel tam mel dvoulety kontrakt jako prekladatel, takze jsme se tam prestehovali na tu dobu. Seznamila jsem se s lidmi z velvyslanectvi a dr. Mikyska mi nabidl spolupraci pri uskutecneni vystavy. Pozvali diplomaty a byla z toho pekna spoluprace. Meli jsme z toho uzitek, nejen ja, ale i ceske velvyslanectvi. Jelikoz vystava mela uspech, pozadali mne, abych jim tam vystavu zanechala, aby mohli usporadat vystavu na dalsich trech mistech, coz se i stalo. Na dalsim otevreni vystavy v Pinar del Rio v roce 1996 byli pritomni diplomate, dr. Mikyska i dr. Kopecky. Pri tom se dohodlo, ze vystava pujde zpet bud diplomatickou postou nebo ze to priveze dr. Kopecky, ktery mel jet do Vancouveru. V kratke dobe probehly dalsi dve vystavy, coz bylo potvrzeno faxem. Do te doby bylo vse v poradku. Zaroven prisla nabidka, abych se zucastnila vystavy Salonu Konfese. Rovnez prisla zadost, jestli bych zapujcila vystavu do Rio de Janeiro, jelikoz tam mel jet prezident Havel. Souhlasila jsem s tim, protoze zatim vse probihalo v poradku. Puvodne tam mela byt odeslana cela vystava. Nakonec o tuto vystavu projevili zajem opet ucastnici vystavy Salon Konfese a tak se moje veci rozdelily. Cast jich zustala v Havane a cast putovala do Rio de Janeira.
V zari roku 1999, jsme byli svedky toho, co se z teto vystavy vratilo. Veci, ktere zustaly na Kube nenavratne zmizely. Veci z Brazilie dosly ponicene. Nikdo vsak nechce nest zodpovednost za to, co se stalo.
Prestoze Hana Mrazova kontaktovala opet ceske velvyslanectvi v Ottawe a kulturni atase pan Buben zaslal zadost o prosetreni celeho pripadu, nic se nestalo. Teprve letos pri osobni navsteve Hany Mrazove v Praze na inspekci ministerstva zahranicnich veci se nekde nalezla tato stiznost. Opet dostala slib, ze se vse vysetri, ale neobjevily se ani obrazy ani se ji nedostalo vysvetleni, jak doslo k teto ztrate. Jedna se o nekolikaletou praci. Tezko si lze predstavit, ze by se diplomate timto zpusobem chovali ke svym kolegum z ostatnich velvyslanectvi, ze by si vypujcili automobil, ktery by pak nevratili. Co se tyka umeni, tak citlivost jaksi zmizela.
Mnozi vytvarnici, kterym se stalo neco podobneho, tomu vsak napomahaji, nechteji si rozzlobit ministerstvo, ktere jim pomaha usporadat vystavy v zahranici.
Hana Mrazova zrejme uz zadnou vystavu ve spolupraci s ministerstvem zahranici neudela, nema ani duveru k tomu, kdyz se ministerstvo zahranici nabidlo ze zrestauruje nejakym zpusobem poskozene veci.
Skoda, umelci v exilu udelali pro propagaci CR v zahranici hodne, mozna vic nez mnozi podnikatele, nesvedci to o kulturni vyspelosti diplomatickeho sboru, kdyz nektere velvyslanectvi nedokaze zapujcene veci vratit a nic na tom nemeni skutecnost, ze se diplomate na Kube ci v Brazilii nekolikrat vymenili a dnesni pracovnici velvyslanectvi jiz nevedi, co si jejich predchudci vypujcili.
Ales Brezina
***


Hana Mrazove nad torzem vystavy.

Navrat na hlavni stranu