Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Variace na starou vestu
V pocatcich emigrace jsme s detmi casto chodili do basilejske zoologicke zahrady. Citili jsme se tam doma. Zatimco Svycarsko se nepratelsky lisilo od duverne znameho Ceskoslovenska - nerozumeli jsme jazyku, neoslovovala nas svycarska kuchyne, cizi nam byly lidske tvare na ulici jakoz i relief krajiny - zvireci obyvatele ZOO doslova nachlup odpovidali nasi zkusenosti. Svycarsky a cesky lev totiz v zajeti vypadaji uplne stejne. Zirafy a nosorozci taky. Jednomu nosorozci jsme s respektem prezdivali TGM, protoze neobvykle zive reagoval na Masarykovu oblibenou slovackou pisnicku. Zpivali jsme mu ji trojhlasne.
Oknem jsme z pavilonu tlustokozcu tesklive pozorovali vlaky na trati prochazejici arealem. Nektere mirily do Prahy. Nase svycarske pasy pro uprchliky - dodnes si pamatuji, ze vonely krasne jako sevcovsky mop - nikoho nezajimaly, ani celniky na hranici ne, nikdo je s nami nechtel obdivovat. Teprve orangutan prebyvajici za tlustym sklem v basilejske zooli - vypadal napohled divoce jako plukovnik sovetskeho horskeho delostrelectva - projevil naklonnost, dokonce pohybem ruky naznacil, abych v pase listoval; se souhlasnym pritakavanim si prohledl vsechny stranky cestovniho dokladu, vcetne zaznamu, ze jsme bezdomovci bez statni prislusnosti ke vsem zemim sveta.
Jednoho dne jsme se u nosorozcu zdrzeli neobvykle dlouho. Uz za soumraku jsme nakvap zamirili k vychodu, pohaneni strachem, ze nam zavrou branu. Nahle jsme si uvedomili, ze nas sleduje nejaka postava. Byl to uplne cerny Tamil, v houstnoucim seru se priserne blystely jeho obrovske zuby. Zrychlili jsme, hned pote zase zpomalili. Schvalne jsme nekolikrat zmenili smer. Tamil udelal pokazde totez. Zavesil se nam na paty jako rizena strela zamerena na cil. Strasne jsme se ho bali. Vypadal uplne jinak nez my. Clovek se nejvic hrozi doposud nepoznaneho, coz ovsem je, paradoxne vyjadreno, stara vesta.
"Co vy chtiti?" vylamal jsem ze sebe drobty teprve rodici se nemciny. Stejne neumele a za pomoci reci tela vysvetlil, ze je v zooli poprve. Zabloudil. Nezna cestu k vychodu. "Ja ocas za tebou. Ty me vesti!" zubil se pratelsky. Vsem se ulevilo. Ven jsme se dostali vcas. Pitvornou nemcinou jsme si s Tamilem vymenovali poznatky o nosorozcich, Svycarsku, o lidskem zivote vubec. Ulici, nesouci poeticky nazev Nachtigall Allee, Alej slaviku, se nove vznikle spolecenstvi blazene ubiralo do mesta, jez nam toho vecera prestalo byt o maly fous cizi.
Cerven, 2004
Otisteno se souhlasem autora a Hospodarskych novin.

Navrat na hlavni stranu