Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Dobre zpravy
Doma ve svycarske Basileji prijimam padesat devet televiznich programu, jimiz se na nas v case vecernich zprav francouzsky, nemecky, italsky, spanelsky, anglicky, portugalsky, turecky, srbsky, chorvatsky, albansky a recky vali krev, nasili a nejodpudivejsi formy intolerance. Kdyz se zavrtam do novin, neni to lepsi. Horici mesity, zhanobene synagogy, povalene krize. Navstevnik z nejakeho hodne odlehleho kouta vesmiru by si mozna s uzasem rekl, jake prisery museji byt vasi bohove, kdyz se toto vse deje v jejich jmenu! "Ma jeste nas svet vubec nejakou perspektivu?" rekl jsem si zdesene nad zpravou o cloveku, jemuz zaziva urizli hlavu. Pry pri tom nespechali.
Ano, ma. Prave se docitam, ze na vychode Ugandy, uprostred Afriky, na upati hory Elgon nedaleko mestecka Mbale, zije v hlubokem miru a porozumeni cernossky kmen, oddavajici se az v jakesi obzernosti nejruznejsim nabozenstvim. Strakatost prochazi primo rodinami. Otec katolik, matka muslimka, stryc evangelik, babicka se vratila k animismu. Nekolik set prislusniku kmene se pred osmdesati lety rozhodlo pro zidovstvi. Zpocatku o nem nic nevedeli, teprve v roce 1926 k nim nahodou zabloudil prvni bily Zid, obchodnik jmenem Josef. Zustal sest mesicu a vyucoval sve nove souverce zidovskemu nabozenstvi a tradicim. Dnes ma obec vlastniho rabina vzdelaneho v Americe, synagogu a take zidovskou skolu, ktera dosahla tak skvele urovne, ze do ni sve deti posilaji dokonce i muslimove. Fotografii jednoho skolaka, cernouska s nepopsatelne klidnym a pratelskym vyrazem v detske tvari, jsem si z novin vystrihl a ulozil v papirove krabici, v niz uz mnoho let shromazduji duchovni poklady. "Inu, cernosi!" rekl jsem si s nadeji.
Dobra zprava ve mne probudila dobreho cloveka. Radostne jsem vyrazil do podvecerniho mesta. Sedl jsem si na breh Ryna, pokuroval a klabosil s kamaradkou, ktera za nami prijela z Prahy. Obdivoval jsem stiny, jez vecer pokladal na vodni hladinu. Pruzracnym vzduchem rodiciho se leta k nam priplul mladik se psem. Oba byli zpustoseni zivotem. Mladik pozadal o cigaretu. "Vem si dve!" podal jsem mu krabicku. Zavrtel odmitave hlavou. Pral si, abych cigarety vyjmul sam. Pes vdecne zamaval ocasem. Doslo mi to teprve, kdyz odesli. "To musel bejt hrozne slusnej clovek," rekl jsem kamaradce, "von nas nechtel nakazit. Treba ma AIDS." "Spis hepatitis," rekla kamaradka, ktera je lekarka. "AIDS se prstem neprenasi." Ryn plynul dal za svym cilem.
Kveten 2004, otisteno s vedomim autora a Hospodarskych novin.

Navrat na hlavni stranu