Navrat na hlavni stranu

Anketa
Posledni otazka znela:
Byl zasah policie proti CzechTek opravneny?
Radovan Holub, novinar, Spicak: Zasah policie proti Czech Tech byl hystericky a uspechany, jako plno veci v teto zemi. Vezmete si napriklad soucasnou hysterii, namirenou proti Paroubkove vlade, pricemz je hrube nejasne, co by se zmenilo nebo co by bylo mozno zmenit. Je to znak neprilis velke stability a mentalni zralosti Ceska. Schazi nam velkorysost. Skoro ve vsem. Technari ale nedavno zorganizovali novou session zvanou Paroubtech. Hezky nazev.
Petr Krejci, politicky poradce, Praha: Zasah mozna byl opravneny, mozna ne. Podklady pro zasah neznam. Lec v kazdem pripade byl neprimereny, neprofesionalni a diletantsky do te miry, ze mam podezreni, ze slo o umysl. Hleda se zaminka pro dalsi omezeni svobody projevu a shromazdovani. Po poslednim projevu predsedy vlady Jiriho Paroubka toto podezreni hranici temer s jistotou. Odkaz na sestrih z projevu prikladam: http://www.obrazovka.cz/paroubek/diktator.wmv
Jitka Kumbera, Guelph: Zacatkem cervence jsem odcestovala do Cech na dovolenou a jak byva zvykem (alespon u me) uzit, co se da, navstivit kde jakou tancovacku a zname nebo pribuzne. Jelikoz pochazim z plzenskeho kraje, rozhodla jsem se s kamarady navstivit "utajeny CzechTek". Uz pri prijezdu na zminovane misto konani jsem nevedela jestli je to koncert pro deti nebo dospele. Po dlouhem hledani parkovani jsme vyrazili k mistu. To co se nam otevrelo pred ocima na louce ohranicenou policejnim utvarem, ktery v te dobe byl v naprostem klidu, jsem nestacila vnimat! Lidi nebo spis deti okolo patnacti, sestnacti let. Hlavni ukaz mit cigaro s marihuanou. Nescetna rada lidi valejicich se nejen po sobe, ale i v bahne a kaluzich blata. Nevedela jsem, co na takovehle akci ma delat matka kojici dite za stanem a na druhe strane stanu zrejme otec ditete davajici si davku nake te dobroty do kotniku pro lepsi vymyti si mozku. Videt lidi, kteri konaji potrebu tri dohromady vedle sebe k provokaci policie, provokativne na ne plivat a urazet. Tak se ptam za cim tam prijeli?? Taky jsme meli moznost videt, ze louka nestacila na projevy te perfektni euforie z muziky a tak nekteri lide. co bydli v blizkosti meli, co uklizet na zahradach dalsi dny po te. Muj nazor je ten, ze policie zasahla dobre. Dost smutne na tom je, ze spousta televiznich stanic, ukazala jen "ten brutalni" zasah policie, ale uz nikdo nevidel zabery te druhe strany. Taky se mne moc libilo, jak si prazske maminky stezovaly, co vsechno tam prozili jejich trinactileti synove a prisly demonstrovat pred parlament. Zpetna reakce byla udelani noveho CzechTek na letenske plani (nejsem si jista presne kde). Reakce mistnich obcanu okolo arealu byla tak PRIVETIVA, ze behem par hodin bylo vse ukonceno. Taky jsem se pidila po tom, proc se to odehrava dalsi rok zrovna u nas? Dostala jsem odpoved od jednoho nemeckeho vyznavace techna. Jenom kdyby nakej DJ rozbalil aparaturu s muzikou na louce v Nemecku, nestacil by ani dat sluchatka na usi a policie by ho odvedla vychladnout na stanici, plus vyfasoval by pokutu, ze priste by si to rozmyslel. Jsem generace pomalu tricatniku, vyrustajicich na kapelach Olympic, Turbo a dalsi. O kazdou tancovacku, kam jsem chtela jit, jsem musela jeste v sedmnacti tezce bojovat. Nemam jeste zadne deti, ale urcite vim, kdyby moje dite na neco takoveho melo jit, tak by to bylo na dlouhou diskusi. Jsem rada, ze jsem se mohla podelit o zazitek z CzechTek.
Michal Prochazka, novinar, Praha: Byl zasah proti czech-teku opravneny? Diskuse nad timto hlavolamem, ktery trapil verejnost nekolik dnu po tom letnim "policejnim" Czech-teku, mezitim vysumel do ztracena. Zakrok rozhodne nebyl adekvatni, ale nepodarilo se za to pritlacit vladu a ministra vnitra ke zdi. Verejny prostor byl naopak zahlcen proklamacemi, kazdy k tomu chtel neco rict. Nakonec zbyla ze svatku silackych vyroku, ktere se michaly obcas bez rozumu a bez miry, pekna kocovina. Technari dnes slibuji, ze budou volit ODS. Coz by jeden necekal od lidi, kteri chteji zit mimo system, opovrhuji komerci, kaslou na organizaci a chteji mit jen svuj klid na divoke tancovani ve svych spolecenstvich. Policie zase ukazala, ze stale nepochopila, proc tady je a ze uz ma slouzit obcanum. Pravicova ODS se postavila ucelove na obranu technarskych asocialu, zatimco levicova CSSD omlouvala zasah tim, ze v sazce byla nedotknutelnost "soukromeho vlastnictvi" a sousedniho pozemku. Publiciste i obcansti aktiviste protestovali proti tomu, ze vyprask policie byl neadekvatni, brutalni, mozna dokonce v leccems horsi nez v osmdesatem devatem. Probehlo nekolik demonstraci. Paroubek priznal neprimo pochybeni, naopak ministr vnitra Bublan trval na svem a nakonec vytahl do boje i s necekanou hrou na city: "Zkuseni policiste odchazeji ze sluzby, jsou zhnuseni, jak verejnost reaguje na plneni jejich povinnosti," rekl. Clovek se ani nemusi vypravit na nejakou divokou techno party, kde duni stereotypni elektronicky rytmus a pod vojenskymi stany tancuji takzvani "nezavisli technari", aby pochopil, ze tu slo i o neco jineho. Paroubek vsadil na riskantni kartu. Chtel ukazat starsim volicum, ze dovede v zemi udelat poradek. Technari, s nimiz byli kazdorocne potize, se hodili. Par hodin po zasahu prohlasil, ze na Czech-teku dochazi k porusovani zakonu, prodavaji se drogy a siri AIDS. Pod Paroubkovym vedenim znovu zrozena strana tak dala najevo, jak si asi predstavuje svuj vztah k alternativni kulture ci k protidrogove politice. A ze uz je tomu hodne davno, kdy v mladi si vyrazili na nejaky koncert ci sraz mladeze a prozivali svoje lasky v prirode. Paroubkovi to zatim vyslo. Jeho popularita roste, CSSD je prese vsechno na vzestupu a prave stahla naskok ODS. Doufejme tedy jen, ze ten vtip o Paroubkovi, ktery znamena "plnou parou back", nebude az tak cerny.
Petr Ruzicka, hudebni manazer, Teplice: Osobne si myslim ze zasah proti technarum byl cileny a v zadnem pripade opravneny. Nejde o to ze nekdo nerozumi teto hudebni scene ani o to, ze vetsinu starsich pohorsuje zjev a projev technaru, jde o to ze dneska pendrek dopadne na technare a zitra treba na nas rockery. Take me vadi to ze musim svym detem ve skole platit sesity a pomucky a tady se vyhodi nekolik desitek milionu korum na policajty, co si jedou zatrenovat a zamlatit si do ziveho. Cela vec by mela byt velkym varovanim pred tim kdo je to CSSD a pan Paroubek.
Mikulas Vymetal, duchovni, Horni Pocernice: Domnivam se, ze byl opravneny.
B. Sheryffova, Toronto: Stara otazka: Ano, Jan Pavel II vstoupi do dejin. Jeste na tema papezu: Troufam si (v dnesnim "liberalne demokratickem" svete je to opravdu troufalost) vitat volbu Kardinala Ratzingera novym papezem. Uz to, ze po jeho zvoleni zacali "vrestet" ruzni pokrokovci, tvurci lidske spolecnosti, feministky a dalsi levicovi liberalove, je dobrym doporucenim. Doufam, ze Papez Benedikt XVI. trochu zalomcuje "modernimi" Evropany, aby se probudili a zacali se hlasit ke svemu krestanskemu odkazu. Otazka na CzechTek: Ano byl. Policie ma povinnost chranit poradek a klid, i majetek obcanu. Oboji bylo konanim koncertu ohrozeno. Pokud vim, jednalo se zde dokonce o podnik oficielne neohlaseny, nybrz svolany jen tak halabala. Srovnavani zasahu s ciny policie v r. 1989 je demagogie. Je to nesrovnatelne. A nakonec, spolecnost by konecne mela udelat neco proti hluku, ktery nas neustale obklopuje. Ze skodi nervum a zvysuje agresivitu i krevni tlak, je znamo. Vznikl mytus, ze hlucna hudba znamena mladi, sviznost a energicnost, a ze naopak ti, kdo ji nesnaseji, jsou staromodni dedkove a baby. Tento mytus vytvareji prave vyrobci tech ruznych aparatur a amplifieru.
Otazka pro nektere z pristich cisel: Nove divadlo vstoupi do dalsi sezony. Chodite na jeho predstaveni, co se vam na nem libi, co nelibi a co byste chteli v pristi sezone videt?
Odpovedi muzete poslat faxem: 416/530-0069 mezimestsky: 1-877-333-6371 nebo e-mailem na adresy: abe@zpravy.ca nebo abe@zpravy.org ci abe@satellite1-416.com.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu