Navrat na hlavni stranu

Mezinarodni kopana

Rumunsko-Cesko 2:0 (1:0)
Konstanca-pravo/Vaclav Prochazka-Zklamane opousteli cesti hraci arenu, v niz propukl divoky rumunsky rej. Fotbalovi Drakulove v Konstanci pustili zilou postupovym nadejim Brücknerova celku.
Zahral bidne, nejhure v cele kvalifikaci mistrovstvi sveta. Az po hodinove mizerii procitl uz v takrka beznadejne situaci. Dvoubrankove manko nedotahl. Rozhodly zasahy, ktere s milimetrovou presnosti zasadil Mutu, jeste nedavno za doping potrestany akter kokainove afery.
Na konto ceskeho vyberu pribyvali misto golu zraneni. Pred pokracovanim kvalifikace s Armenii ve stredu v Olomouci se zmenil v lazaret. Cech, ale asi i Jankulovskii a dalsi budou chybet.
"Souper byl lepsi, chytrejsi v kombinaci. Prehral nas v prvni puli predevsim po stranach. A Mutu je Mutu. Koncovku umi," hodnotil po druhe kvalifikacni prohre sveho tymu kouc Karel Brückner. Sance postoupit z prvniho mista je temer pryc, navic se do boje vratili premozitele ceskeho celku.
Uz pred utkanim se pokazilo vse, co jen mohlo. Zpravy o zlepsujicim se stavu Rosickeho vzaly v patek vecer za sve. Brückner v sobotu sahl po nahradnikovi Sivokovi do jednadvacitky. Domaci dechove hudbe se moc nepovedla ceska hymna. Maler ale prisel po deseti minutach, zraneni Jankulovskeho rozhodilo zprvu suverenni defenzivu.
"Museli jsme improvizovat," posteskl si cesky trener.
Presto tym dlouho odolaval zbesile popohanenym domacim. I prezident Traian Basescu byl ve vroucim kotli mezi fanousky. Jako dravci se Rumuni vrhli na soupere. Jen vyhra jim zarucovala udrzeni postupovych nadeji. Odpovedi byla hra bez rezie. Polak, hybna sila tymu, byl ve stredu pole osamocen, jeho sebevedomi a duraz ostatni nenapodobili. I proto ceske kombinace i nakopavane mice na Kollera k nicemu nevedly.
Rumuni meli ulehcenou cestu. A pred Cechem jim stacil Mutu, strelec Juventusu. V 28. minute usmernil do site Ratuv centr. Nohou s lehkosti, kdyz Bolf na letici mic nedosahl.
Jen naznaky sanci prichazely v ceskem podani: Koller hlavickoval vedle. Teprve Polak ohrozil Lobonta. "Strela zaplavala ve vzduchu, sla tam, ale brankar to vytahl," podotkl Jan Polak.
Vypadalo to, ze po pauze prijdou lepsi chvile. Snaha Cechu silila. Hrali ale do plnych, pritom brejky Rumunu byly znicujici. Po jednom z nich v 58. minute Cocis centroval po zemi a Mutu nechal proklouznout mic mezi nohama a patou ho usmernil do site. Znovu ze strany se privalilo nebezpeci. "Vedeli jsme o zdvojovani souperova obrance a zaloznika na krajich, ale nepohlidali jsme to," priznal Brückner.
Naznak procitnuti prisel pozde. A prinesl nanejvys tyc Kollera v 67. minute. To uz byl na hrbolatem hristi i Sivok, ktery se postupne vysouval stale vice dopredu. Rumuni uz ale vyhru ohlidali. Zkoprnelym stovkam ceskych fandu v besnicim hledisti pridali na cestu autobusem domu jen smutek.
Branky: 28. a 58. Mutu. Rozhodci Hauge (Nor.). zlute karty: Badoi, Chivu, O. Petre, 20 000 divaku, polocas 1:0.
Rumunsko: Lobont - Contra, Tamas, Chivu, Rat - F. Petre (53. Badoi), Cocis, O. Petre, D. Munteanu (70. Codrea) - Mazilu, Mutu (90. Bucur).
CR: Cech - Grygera, Bolf (59. Sivok), Ujfalusi, Jankulovski (14. Pospech) - Poborsky, Polak, Heinz (75. Jun), Smicer - Koller, Baros.

Slovensko - Nemecko 2:0 (2:0)
Bratislava-smeVitazstvo nad vicemajstrom sveta, hoci len v priatelskom zapase a pred poloprazdnym Tehelnym polom, ma svoju cenu. Leti do sveta v podobe velkeho a necakaneho prekvapenia. Rehabilitacia za Bremy 2001 sa vydarila a zdvihla Slovakom naladu pred stredajsou kvalifikaciou v Rige proti Lotyssku.
O uspech nad krajinou usporiadatela buducorocneho svetoveho sampionatu sa najviac zasluzila trojica, ktora v nej pozna futbalove pomery najlepsie. Norimbersko-wolfsbursky bundesligovy trojlistok Miroslav Karhan - Marek Mintal - Robert Vittek hral s obrovskou chutou, zanietenim a akiste i so zvysenou motivaciou presadit sa. Bol pri vsetkych rozhodujucich chvilach zapasu. Vittek, ktory pred styrmi rokmi prave proti Nemcom v Bremach absolvoval reprezentacnu premieru, svojou neustalou aktivitou 'vyrobil' pokutovy kop a Karhan ho mazacky premenil. Mintal smelo ostreloval nemecku branku, raz vsak zmenil zamer a jeho prihravka cez hlavu znamenala golovu asistenciu. Pretoze kapitan Karhan si vychutnal vybehnuteho Jensa Lehmanna. Ak je Oliver Kahn, jeho hlavny konkurent v boji o post brankarskej jednotky pre majstrovstva sveta skodoradostny, musel si doma pred televiznou obrazovkou madlit ruky.
GOLY: 20. a 38. Karhan (prvy z pok. kopu). Pred 9276 divakmi rozhodovali: Braamhaar (Hol.), zlte karty Skrtel - Mertesacker.
SLOVENSKO: Contofalsky - Zabavnik, Skrtel, Kratochvil, Had (46. Durica) - Valachovic (52. Petras) - Mintal (46. Kozak), Karhan (67. Hlinka), Gresko - Holosko (80. Jakubko), Vittek (61. Breska).
NEMECKO: Lehmann - Owomoyela (74. Hinkel), Mertesacker, Wörns (46. Sinkiewicz), Hitzlsperger (46. Jansen) - Deisler, Ballack, Ernst (46. Schweinsteiger), Schneider (82. Kuranyi) - Asamoah (46. Podolski), Klose.
Po uzaverce:
CR-Armenie 4:1
Po uzaverce:
CR-Armenie 4:1
Lotyssko-Slovensko 1:1

***
Gambrinus liga
Blsany-Pribram 1:0

Po dvouzapasovem pustu se fotbaliste Blsan radovali ze tri bodu. "Hracum v uvodu svazovala nohy nervozita, ale dali jsme gol a pak jen bojovali. Nehralo se na krasu, bylo to vydrene vitezstvi," priznal po prvni domaci vyhre v sezone kouc Blsan Michal Bilek. Branka: 30. Bilek. 2185 divaku, polocas 1:0.
Ostrava-Mlada Boleslav 1:3
Den otevrenych dveri, dil druhy, poradal Banik po mosteckem vybuchu i v sobotu na Bazalech. Kdyby mladoboleslavsti hraci nezmatkovali, mohli vyhrat jeste vyraznejsim rozdilem. "Prijeli jsme vyhrat a to jsme po nasem nejlepsim kolektivnim vykonu splnili. Byli jsme durazni, hrali jsme po kridlech, kombinovali, sli jsme vitezstvi naproti," liboval si trener Stredocechu Dusan Uhrin mladsi. Branky: 47. Magera - 35. Cap, 40. Matejovsky, 53. Kulic. 5722 divaku, polocas 0:2.
Olomouc-Slavia Praha 4:3
Po stredecnim vyrazeni v predkole Ligy mistru Anderlechtem (na Strahove 0:2) postihla fotbalisty Slavie dalsi neprijemnost, dobre se vyvijejici duel v Olomouci ztratili kvuli serii chyb v obrane a nakonec jim domaci tym nadelil ctyri goly. Uz v 6. min. obral Pitak o mic vahajiciho Kovare a strelou mezi Lovasikovy nohy otevrel skore. Hanaci srovnali pred pauzou, gol vsak vyvolal v radach Prazanu vzruseni. Slaviste se zlobili, ze uz mel byt ukoncen prvni polocas, kdyz doslo k zavaru pred Kozacikem. Hoste reklamovali rovnez aut i Rojkovo hrani rukou, sudi Kralovec ale nepiskl a Melinho uklidil mic k tyci. "Bohuzel mel zapas v rezii nekdo jiny. To, co se pred golem odehralo, nema obdoby," vztekal se trener Slavie Karel Jarolim. Branky: 54. a 79. Rojka, 45.+4 Melinho, 57. Hudec - 6. Pitak, 63. Svento, 90. Hrdlicka. 5377 divaku, polocas 1:1.
Jihlava- Liberec 0:2
Liberec pokracuje ve sve spanile jizde, vyhral poctvrte v rade, ztratu bodu nepripustil ani na hristi novacka v Jihlave. "Zapas byl naprosto vyrovnany. Spolehali jsme na to, ze si najdeme v obrane soupere skulinku, a ono to vyslo," hodnotil utkani spokojeny liberecky trener Vitezslav Lavicka. Branky: 63. Pospech, 90.+3 Hodur 3859 divaku, polocas 0:0.
Teplice -Zlin 2:1
Teplicti splnili ulohu favorita, kdyz o tribodovem zisku rozhodli dvema goly v prvnim polocase. Hoste korigovali az v samotnem zaveru. "S vitezstvim jsem samozrejme spokojen, ale trochu me mrzi inkasovany gol, ktery pokazil brankari Postulkovi rysujici se ciste konto," konstatoval trener Severocechu Vlastislav Marecek. Branky: 7. Masek, 21. Varadi - 90. + 3 Kraus. 5279 divaku, polocas 2:0.
Slovacko-Most 2:1
Diky viteznemu golu Ivany 10 minut pred koncem si Slovacko pripsalo ve svem prvnim domacim utkani premierove body. "Souper byl nesmirne zdatny. My jsme ale dali do zapasu vic srdce. Vyhrali jsme zaslouzene," tvrdil kouc domacich Ladislav Molnar. Branky: 25. Malar, 80. Ivana -18. Pilar. 5293 divaku, polocas 1:1.
Jablonec-Plzen 3:1
Do sedmi minut se vmestnalo veskere podstatne deni v Jablonci. Domaci se nenechali zaskocit vyrovnavaci brankou hostu a dockali se druhe vyhry v tomto ligovem rocniku. Branky: 63. Loucka, 70. Senkerik, 87. Kordula - 69. Smejkal. 3008 divaku, polocas 0:0.
***
Dohravky: Sparta-Brno 1:1 a Slovacko-Mlada Boleslav rovnez 1:1.
Trnava ma na cele uz sestbodovy naskok
BRATISLAVA - Naskok trnavskeho Spartaka na cele futbalovej Corgon ligy neustale rastie. Po siedmom kole, v ktorom zverenci Jozefa Adamca pred nadhernou vyse 16-tisicovou navstevou zdolali Nitru 2:0, je uz sestbodovy. Druha Artmedia ani treti Inter totiz nedokazali zvitazit. Weissov tim v suboji poharovych zastupcov na banskobystrickych Stiavnickach sklamal. Pred pozorovatelmi z Porta i milanskeho Interu podlahol domacej Dukle hladko 0:3. Inter si zasa na Pasienkoch nedokazal poradit s poslednym Puchovom. Hoci po hodine hry viedol, hostia napokon zasluhou pohotovej strely obrancu Hricka vyrovnali a ziskali vonku prvy bod. Ruzomberku stacil na najtesnejsie vitazstvo s Dubnicou jedina presny zasah ceskeho legionara Nezmara. Rovnako ako Ziline v Trencine, kde trafil medzi tri zrde len Bartos. MSK uz bez trenera Peczeho tak pod taktovkou doterajsieho asistenta Milana Nemca zacala vitazne.
***
Zreb hlavnej fazy Ligy majstrov
MONTE CARLO 25. augusta-sme (SITA) - Futbalisti Artmedie Bratislava sa v hlavnej (skupinovej faze) Ligy majstrov 2005/2006 stretnu v H-skupine s Interom Milano (3. v Serii A v sezone 2004/2005), vitazom tejto sutaze v sezone 2003/2004 portugalskym FC Porto a skotskym majstrom Glasgow Rangers. Rozhodol o tom stvrtkovy zreb v Sale princov v palaci kniezat Grimaldiovcov v Monte Carle. Tridsatdva ucastnikov najprestiznejsej europskej futbalovej poharovej klubovej sutaze rozdelil zreb do osmich skupin po styri timy. Podla tradicneho kluca sa v jednej skupine nemohli stretnut muzstva z jednej krajiny s vynimkou FC Liverpool. Do druhej fazy hlavnej sutaze LM 2005/2006 postupia prve dve muzstva z kazdej skupiny. Timy na tretich miestach zaradia automaticky do 3. kola Pohara UEFA, pre stvrte muzstva zo skupin sa europske klubove sutaze skoncia.
B-skupina: Arsenal Londyn, Ajax Amsterdam, Sparta Praha, FC Thun
H-skupina: Inter Milano, FC Porto, Glasgow Rangers, Artmedia Bratislava
Utkani Porto-Artmedia vysila Setanta Sports CCTV v anglictine a portugalstine ve stredu 28. zari 2005 od 14:30.

Navrat na hlavni stranu