Navrat na hlavni stranu

Posloupnost ponekud zvlastni
Na mysli nemam posloupnost pocetni, ale spolecensko-politickou, presneji posloupnost nekterych Prime ministru, tedy nejvyssich politickych hodnostaru Kanady. Muj kraticky a laicky vycet muze se tykat jen tech muzu, kteri stanuli v cele moji nove domoviny od doby, kdy jsem tu puvodni opustil. Nebot na pomoc si nechci brat encyklopedii, abych se mohl zminit i o tech predchazejicich.
Pribyli jsme do Kanady v roce, kdy ministerskym predsedou se stal muz znacneho sarmu a intelektu, Pierre Elliot Trudeau. Priznam, ze kratce po nasem usidleni v teto zemi, fascinoval mne resenim krize nastale unosem a zavrazdenim pana Lapointa quebeckymi separatisty. Muz-mekota na jeho miste mozna by situaci nezvladl a doslo by k neprijemnym komplikacim. Pierre rekl: "Just watch me!" a Kanada jej sledovala. A stal se jejim milackem. Teprve pozdeji shledavame, ze svou zemi obdaril nekolika ne zcela zdarilymi trendy, jejimiz dusledky je zeme dodnes poznamenana napr. ne prave znamenite se vyvijejici multikulturalismus, nenahlizime-li na nej ocima politicky korektnima.
Plnych jedenact let zaujimal misto politika nejvyssiho.
Muz snad dobrych umyslu, ale jejich ne prave stastnych interpretaci, stejne jako pocinani na svetovem foru, Joe Clark, neohral se na tomto velemiste dele nez dva mesice. Byl vystridam opet mastrem Pierrem. Neni valnych dukazu o tom, ze by se vyznamenal ve spolecenstvi ostatnich vrchnich velitelu vyznamnych statu zapadniho sveta.
Brian Mulroney, muz obchodniho ducha a zvucneho hlasu po par letech obliby a snad i dobreho pocinani doznal v ocich svych spoluobcanu zdani podvodnika a od padu jej neochranila ani vizaz cloveka, ktery vi co chce, rys to zduraznovany mocnou bradou a mocnym hlasem. Tento statnik take, ve zminenem obdobi nasi pritomnosti v Kanade, narusil letitou hegemonii predsedu vlady-liberalu, pochazejicich z Quebeku. Je to zvlastni, nebot prave tato cast Kanady cas od casu se postara o mensi krizi zeme svou tendenci osamostatneni a odtrzeni se od kanadskeho konglomeratu.
Do kresla pak usedl clovek v politice pusobici dlouha leta, pocitaje v to i karieru ve vlade dodnes u lidu nejpopularnejsiho kanadskeho politika Trudeaua, Jean Chretien.
Tento muz, ac pusobici dojmem hodneho stryce, v prubehu sveho panovani projevil se jako osoba chabe respektujici samostatnost clenu parlamentu v pripadech volby dulezitych novych zakonu. Nemilosrdne vykazal do outu liberala, ktery by se opovazil mit jiny nazor nez byl jeho.
A po nem nastoupil businessman Paula Martin. V jistem case financni hvezda v Ottawe. Ale ... shodou okolnosti nasim zastupcem v parlamentu byl chlapik, ktery v mistnim tisku kazdou stredu informoval o jednani a deni ve vlade, ktera mela pro obcany dulezitost. V jednom takovem zpravodajstvi shrnul pocetna tvrzeni tehdy ministra Martina v te ci one veci a jeho zcela opacne hlasovani o rok ci dva pozdeji, kdyz slo do tuheho.
Tento obraz, ktery si tenkrat pozorny obcan o dnesnim predsedovi kanadske vlady mohl udelat, naplnuje se smutne kazdym soucasnym dnem. Tento muz podoba se praporu, ktery vlaje ve vetru, jenz meni smer dle prirodnich zakonitosti. Ale politik nemuze menit nazor vlivem mody nebo jistych trendu bez ohledu na to, zda ty jsou opodstatnene a zemi bez vyhrad prospesne.
Pan Martin vrsi jeden sek na druhy. Poslednim je jmenovani nove zastupkyne kralovny v Kanade. Je to neuveritelne, ba pro rodile Kanadany az urazlive, jmenovani teto puvodem ostrovanky.
Takze, v teto kraticke rekapitulaci ocitl jsem se ve zhave pritomnosti.
A tu si rikam, ze kazda zeme, kazdy stat ma cas od casu ve svem cele osobu pozoruhodnou a pravem obdivovanou a zemi prospesnou. Takovemu hodnoceni snad se, dle meho nazoru a navzdory mnoha vyhradam, ktere k jeho osobnosti ze shora zminenych duvodu mam, blizi jen P. E. Trudeau.
Nic nevadi, ze jsem, jak si uvedomuji, opominul kratickou karieru J. Turnera, byvaleho atleta a politika zcela vsedniho a fadniho, udalosti v zemi nikterak nepoznamenavajiciho.
Mozna, ze tato ne prave znamenita posloupnost kanadskych Prime ministru muze se jevit zcela bezvyznamnou tomu, kdo tvrdi, ze v same podstate svetu vladnou korporace a jejich prebohati a mocni reprezentanti. Pokud je tomu tak, napsal jsem tuto laickou uvahu docela zbytecne
Vladimir Cicha -Vancouver

Navrat na hlavni stranu