Navrat na hlavni stranu

Kdy jste videli Cechova naposledy?
V nedeli 18. zari odpoledne a vecer v Limelightu
Pri otazce, zda mate radi Antona Pavlovice Cechova (1860-1904), neocekavam jinou nezli kladnou odpoved. Kdo by ho take rad nemel. V jeho humoreskach a pozdeji dramatizacich se ctenar stretne nejen s vytribenym vtipem a jazykovou svezesti, ale jeste drive nez si to staci uvedomit, pozre i horkou pilulku sebepoznani.
Cechova radime s jeho uchvatnymi postrehy o lidske povaze vubec (tenkrate aktualni pro dobu spolecnosti stredni vrstvy z konce 19. stoleti) mezi autory nestarnouci. Akademicky vzdelan, jemuz prisla lekarska praxe vice nez vhod v jeho literarni tvorbe, poznal tezky zivot nevolniku z vypraveni sveho pradedecka, ktery sam byl carskym nevolnikem, dale zivot trestancu v trestanecke kolonii na sibirskem Sachalinu, za kterymi se take vydal, slepotu negramotnosti, kdyz se v Melichove ujima vzdelavani muziku, a bezradne zoufalstvi za epidemie cholery, kterou pomaha lecit na vesnici. Pomaha, kde mu sily staci, aby jeho zivot ukoncila tuberkuloza, ktera ho trapila od jeho studentskych let. O Cechovovi toho bylo napsano pozehnane, takze by se mohlo zdat, ze tema uz je vycerpane. Ale myslim si, ze kazda generace zcela zakonite objevuje (a objevovat bude) v jeho dile neco noveho, neco sveho.
Ta nase, emigrantska generace, se k Cechovovi vraci jistym zpusobem i ze sentimentu. S jeho jmenem, at chceme ci nikoliv, jsou navzdy spojena i jmena nasich nejlepsich hereckych osobnosti, bohuzel dnes jiz jen zijicich v nasich vzpominkach: Jan Werich, Stella Zazvorkova, Bohus Zahorsky, ktere zname z jednoaktovky Medved. Dalsi pak - Vlastimil Brodsky, Jirina Sejbalova, Jiri Sovak, Milos Kopecky, Otomar Krejca, Jaroslava Adamova (stale pametnice) - jsou zapsani v archivu filmu v povidce Slzy, ktere svet nevidi a v aktovce Namluvy. To jsme se ale dostali do let sedesatych. A aby bylo vypraveni o stastnem uvedeni Cechovovych aktovek na televizni obrazovku ukoncene, je dobre se zminit i o udeleni cen za jejich ztvarneni - Slzy v roce 1963 ziskaly 2. cenu Plaketu MTF v Rime, Namluvy ziskaly v roce 1962 Zlatou nymfu Za nejlepsi komedii MTF v Monte Carlu a povidka Medved prinesla v tomtez roce zase oceneni Janu Werichovi - Zlatou nymfu MTF v Monte Carlu za Nejlepsi muzsky herecky vykon.
A pokud byste se zajimali o historii trosinku hloubeji, pak vezte, ze v letosnim rijnu tomu bude 116 let od prvniho uvedeni A. P. Cechova na ceskou scenu. Stalo se tak v roce 1889 v Divadle na Veveri v Brne, kde mela premieru jeho nejznamejsi aktovka Medved. Teprve o rok pozdeji uvedla jeho Namluvy hned dve ceska divadla - Mestske divadlo v Plzni v rezii legendarniho Vendelina Budila a prazske Narodni divadlo v rezii basnika a rezisera Jaroslava Kvapila. Od te doby tento rusky dramatik s tak neruskym jmenem a humorem ceska jeviste neopousti. A jak uvedl casopis Svet a divadlo v c. 6 z roku 1994: Od Otomara Krejci pres J. Kacera, J. Grossmana ci Ivana Rajmonta az k Petrovi Leblovi ci Vladimiru Moravkovi (dalsi nejmenovani necht odpusti) se rozprostira serie jedinecnych inscenaci, ktera dovoluje hovorit o ceske cechovovske inscenacni tradici.
Ovsem to uz jsme od soucasnosti ponekud odbocili. Nicmene neni na skodu vedet, co dnesni nabidce predchazelo. Dnes totiz chceme pozornost nasich ctenaru a milovniku divadla nasmerovat na Cechova v podani amaterskem, a v zahranici navic. Jedna se totiz uz o Toronto. Vsimavemu ctenari urcite neuniklo, ze tri aktovky s nazvy Medved, Namluvy a Slza maji moznost shlednout v Limelight Dinner Theatre v nedeli 18. zari na predstaveni konanem v 16 a ve 20 hodin. Setkaji se tam na scene s torontskym obecenstvem oblibeni herci Noveho divadla Tomas Masek, Zdenka Novotna, Bohous Maca a Adriena Lisova.
Cechov by se pochopitelne v repertoaru Noveho divadla velice dobre vyjimal nanovo - vzpomenme si, ze se Medved a Slzy uvadely v roce 1991 pod rezijnim vedenim Dusana Totha. Ale tentokrate tomu tak neni. Pocinek hercu vychazi z touhy sdelovat a z touhy hrat divadlo: "Chteli jsme si proste zahrat a nasla se prilezitost i prostor kde, tak jsme toho vyuzili," rika reziser Tomas Masek za ostatni.
Tento muz, ktery vstoupil na prkna Noveho divadla pred triceti lety, ma na svem konte 78 roli a 17 rezijnich pocinku jen v ramci spolecnosti Noveho divadla. I kdyz popravde receno, jako herec zacal jiz ve ctvrte tride obecne v Praze na namesti Miru. Tenkrate to bylo i s Pavlinou Filipovskou a nynejsim prezidentem CR Vaclavem Klausem, kteri byli jeho spoluzaky. Pry jim to opravdu slo. Zdenka prisla k divadlu take v detstvi. Jeji rodice byli amaterskymi herci v ochotnickem souboru Maj na Vinohradech, kam mj. take patrili legendy Noveho divadla Ferda a Irma Culikovi. Ovsem to je uz vzdalena historie. V roce 1975 jsme ji mohli videt tady, na domaci scene Noveho divadla. Objevila v sobe neco, co ji na divadelni scenu doslova pritahovalo. A od te doby snad nebylo sezony, kdy by sve divacke obdivovatele svym umem neobdarovala. Nejradeji ma postavy, ktere neco divakum prinaseji a neco v nich zanechaly. Stejne bohatou historii ma ovsem i Bohous Maca, jehoz pamatuji jiz soucasnici zacatku manzelu Culikovych. A talentovanou herecku Adrienu Lisovou - tu musite jednoduse videt.
"Ceske amaterske divadlo je jedno z nejlepsich, ktere v Toronte a v Ontariu existuje. Velice dobri herci jsou v ochotnickych spolcich Nemcu, Madaru - ti maji uzasne operety, Ukrajinci i Finove jsou dobri. Ovsem ceske amaterske divadlo bylo castokrat mnohem lepsi. Svymi predstavenimi jsme vyhrali souteze poradane Ontarijskou multikulturni divadelni asociaci - nekolikrat jsme ziskali prvni ceny nejen za nejlepsi predstaveni, ale i za nejlepsiho herce. S Cechovem jsme uspeli vsude..." zavzpominali Zdenka i Tomas v nedavnem interview ceske TV Novy zaber.
A jak ze to bylo tenkrate s tim Medvedem? "To tenkrate Jerry Polivka (bratr onoho znameho herce v CR Bolka), jenz zil dlouha leta v Toronte a byl mnohem popularnejsi v automobilovem sportu nezli v divadle, vybiral hru pro Festival Theatre Ontario '87, ktera by mela reprezentovat OMTA (Ontario Multicultural Theatre Association). Toto sdruzeni, slozene ze snad 40 ruznych narodnostnich divadel v Ontariu, uvadelo kazdorocne jednu hru, kde si anglicky zahrali herci z techto skupin. Jen namatkou vzpominam par uspesnych predstaveni, hranych obycejne v "kamennem" divadle v centru Toronta: Jewels from Heaven, Primary English Class, Lysistrata, The Day My Grandpa Died a jine. Tentokrat Jerry vybral dve aktovky od A. Cechova - The Bear a The Proposal. Rezii poveril Duka Kasana (umelecky pseudonym reverenda Dusana Totha), ktery do obou her obsadil Zdenku Novotnou, Tomase Maska a George Belskeho z Ukrajinskeho divadla," ubiral se vzpominkami opet reziser.
A vysledek? Predstaveni, kde pomocnou ruku podaly take Valika Tothova a Aldona Byszkiewich (z litevskeho divadla), nejen ze vyhralo cenu Nejlepsi hra festivalu, ale Zdenka Novotna byla jmenovana Nejlepsi hereckou a Dusan Toth byl ocenen cenou Za nejlepsi rezii, Tomovi a G. Belskemu byl nabidnut konkurs na Stratfordsky festival. Medved vyhral soutez amaterskych divadel v Halifaxu v Novem Skotsku, ve Viktorii, Arube a v Mexiku, hral se v Montrealu, Vancouveru a ve vsech festivalech vyhrala Zdenka prvenstvi za Nejlepsi zensky herecky vykon. Herci z OMTA si zahrali dokonce i na Fringe Festival v Edmontonu, kde byli velice vlidne prijati.
Pozdeji Tomas Masek hry prelozil do cestiny, upravil je pro mene postav a pridal k Medvedu a Namluvam treti aktovku, zalozenou na televizni hre Jana Wericha Slzy, ktere svet nevidi, a nazval ji Slza. Nu a prave tuto verzi maji nyni milovnici divadelniho umeni moznost videt na vlastni oci.
Je to jakysi vstup do podzimu plneho ruznorodych aktivit, te divadelni predevsim. Takze pro vas, kteri divadelni kumst ocenujete zejmena, divadelni sezona zacina 18. zarim, i kdyz to neni tentokrate pod hlavickou Noveho divadla. Nezapomente si udelat rezervaci, mist je omezene mnozstvi. Divadelni predstaveni - v cestine - se dava v onu nedeli 18. zari pouze dvakrat: v 16 a ve 20 hodin. Neni to pekna prilezitost nejen se sejit se svymi znamymi, ale take si upevnit svuj rodny jazyk? Ostatne, kdy jste videli Cechova naposledy? Moc se na vas vsechny uz tesime. Volejte 416/482-5200 pouze anglicky, vecer cesky, slovensky i anglicky 416/463-3182.
Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu