Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Ostuda ceske komunity?
Televizni vysilani Novy zaber vysilalo 16. cervence 2005 program nazvany Ostuda ceske komunity. Na rozdil od jinych programu, kterymi stanice sve posluchace potesila, tento posledni porad po mem soudu nebyl dobrym napadem. Neznam vsechny okolnosti, ale zda se, ze program vini hlavne jednu kanadskou krajanskou organizaci a mimo ni take zastupitelske urady Ceske republiky. Pokud jde o zastupitelske urady, jiste odpovi samy. Ja jen vim, ze kdyby se mely angazovat v kazdem pripade, kdy se navstevnik z republiky dostane do problemu, vycerpaly by sve celkem nepatrne zdroje v prvnich dvou mesicich roku. Krajanska organizace obvinena Novym zaberem, Masarykuv ustav, uz na obvineni odpovedela.
Ale mne jde spis o sirsi otazku, ktera je v nazvu nadhozena, otazku chovani ceske komunity. V prvni rade myslim, ze v pripadech, kdy navstevniky z republiky komunita nepozvala, muze byt k pomoci motivovana zavazkem krve a poutem jazyka, ale nema moralni (a tim mene pravni) povinnost se o ne postarat, jestlize jim navsteva v Kanade nevyjde. Presto nevim o zadnem pripade, kdy tak neucinila. Stalo se tak i v pripade tanecniho souboru Betty, jehoz pripadem se Novy zaber zabyval. Zucastnil jsem se koncertu teto skupiny v kostele sv. Vaclava v Torontu. Primo na koncertu bylo vybrano 1100 dolaru, Jan Matejovic pridal 600 a Sokol 300. Takze jen tato akce vynesla 2000 dolaru. Pokud vim, o teto skutecnosti se program Noveho zaberu nezminil.
Nezminil se take (a ani nemohl, ponevadz o tom nevi) o mozna desitce situaci v minulych letech, kdy se najednou v Torontu objevila skupina lidi z Ceske republiky, zavolala funkcionare nektere krajanske organizace, oznamila, ze je v Torontu a potrebuje ubytovani. Jako by bylo samozrejmou povinnosti krajanu je ubytovat a jako by bylo nejjednodussi veci na svete bez predbezneho nebo jen kratkodobeho varovani ubytovat nekolikaclennou skupinu. Snad ve vsech pripadech jim bylo pomozeno (pripad hokejistky Studentove a jejiho tatinka a pomoc manzelu Syptakovych nebo nedavna akce montrealskych, kteri z iniciativy Viktora Vonky, predsedy kulturni organizace Beseda, skoro na posledni chvili zazracne ubytovali cleny souboru VUS Pardubice v krajanskych rodinach, mluvi za vsechny). Nezminuji se o techto pripadech proto, abych navstevniky z CR kritizoval, ale proto, abych hajil nasi komunitu proti nespravedlivemu narceni. Ceska komunita v Torontu a v Kanade vubec se (alespon v teto oblasti) nema za co stydet.
Vsichni - v nektere fazi sve cinnosti - si myslime, ze jsme lepsi nez ti ostatni (a nekdy mame mozna i pravdu) a hazime (abych uzil moderni prirovnani) na sve odpurce - casto jen domnele - nuklearni bomby. Televizni program je takovou bombou. Myslim si, ze nez ji hodime, meli bychom si byt jisti svymi fakty. A take bychom meli zvazit nasledky sve akce. Krajanske organizace jsou krehke kvetiny a je velmi snadne je tezce poskodit.
***
Jiri Randa - umelec bozi
Winnipegsti se v cervenci rozloucili s clovekem, k nemuz jsem od prvniho setkani citil zvlastni uctu. Josef Randa, sochar z bozi milosti, z rodu Michelangelu, ve sve povaze spojoval prostotu a pokoru s tichym vedomim, ze patri k vyvolenym. Vedel, ze az se uzavrou ucty jeho zivota, sloupec dal vysoko prevysi opacnou stranu. Jeho sochy, at ve verejnem vlastnictvi - v Aquatic Hall of Fame, v budove Royal Winnipeg Ballet, nadherna socha Setkani dvou rek v parku Assinboine, Znovuukrizovany v torontskem Masaryktownu, ci sochy v soukromych sbirkach, tvori umelecky odkaz vyjimecne hodnoty.
S Josefem Randou jsem se poprve setkal pred vice nez dvaceti lety. Byl tehdy hodne dole, financne i dusevne, o to bolestneji, ze krizi prochazela i jeho zena. Pozval me do sveho bytu - atelieru, plneho jeho del, o ktere jako by nikdo nemel zajem. Na prvni pohled jsem se zamiloval do sosky zeny, sedici na cerne mramorove krychli. Koupil jsem si ji, castecne proto, abych pomohl umelci, ktery zrejme zapasil o preziti. Od te doby, kdykoliv se na ni podivam, dekuji Bohu ci osudu, ci cemukoliv, co nas vede timto zivotem, ze jsem tehdy poslechl naseptavace ve sve dusi a vymenil hrst dolaru za dilo klasicke krasy.
A jeste jedna pamatka mi na nej zustala: fotografie jeho otce, legionare, masarykovce, stejne oddaneho jako jeho syn. Zivot nemuze byt docela marny, jestlize nam dovoli setkat se s lidmi jako byl Josef Randa.
***
Za Otakarem Havelkou
Jeho rodina patrila k prukopnikum ceskeho prumyslu a Ing. Otakar Havelka (natocili jsme o nem s Milo Kubikem zajimavy dokumentarni film) dovedl poutave vypravet o svem mladi. Mlady Otakar mel moznost venovat se sportu (pamatuji-li se dobre, Havelkovi meli i domaci kluziste), cestovat a vubec vychutnavat vsechny dary zivota, ktere mu mladi a uspesna rodina mohly nabidnout. Az do prvni svetove valky rodinny podnik dodaval zarizeni cukrovarum v celem Rakousku-Uhersku a po jeho rozpadu zacal vyrabet pracky. Take jeho rodine komunisticky rezim zabral podnik, jehoz zacatky sahaly hluboko do 19. stoleti a z posledniho vlastnika ucinil vyhnance. V Torontu se hlavne aktivne ucastnil zivota ve faranosti sv. Vaclava, kde pusobil jako varhanik. Ing. Otakar Havelka zemrel v Orilii ve veku nedozitych 102 let. Rozlouceni s nim se kona 25. zari 2005 v kostele sv. Vaclava v 10:30.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu