Navrat na hlavni stranu

Pohlednice z Podluzi
Byla to rozkosna krajina. Idylicka, poeticka a inspirativni. Citil jsem se dobry a slechetny. Citil jsem, ze uz nechci byt zly a hresit. Prijedu sem natrvalo, a uz nikdy nikomu neuskodim, povedu bezuhonny, nadherny zivot ...
Tak takhle vylicil vliv krajiny na cloveka ve svych slavnych Trech muzich ve clunu jejich autor Jerome Klapka Jerome. Tehdy se psalo devatenacte stoleti. A pokud je mi znamo, vedecke prozkoumani tohoto jevu, dodnes nikterak zvlast nepokrocilo. Presto se o nem muzeme prakticky denne presvedcovat na vlastni dusi. Ano, i krajina, kterou prave prehlizim, cloveka svym neuchopitelnym fluidem umravnuje. Neprovokuje k vykonu, ke zdolavani vrcholu, nebot ty zde zcela chybi, nabada k mirnosti, nikoliv vsak k lenivosti.
Jo, krajinu jihovychodniho cipu Moravy prehlednete siroko daleko. Na severu a zapade tvori horizont nazlatla barva uzravajiciho obili obcas prostridana zelenymi pruhy kukuricnych lanu a ohnivymi plochami slunecnic nebo horcice. Smerem na vychod a jih pak zastavi nas daleky pohled temne zelene kralovstvi luzniho lesa bohate napajene potucky, mokrady a kanaly propojenych na reky Moravu a Dyji. Protina ho cela sit lesnich cest a uzouckych asfaltek, vcetne onech nechvalne znamych pohranicnich signalek podel Dyje, slouzicich k dokonalejsimu odchytavani reakcnich narusitelu. Dnes idealnich komunikaci pro cykloturisty.
Puvodni vyznam techto komunikaci je ale hospodarsky. Jiz vice jak 250 let zde totiz majitele hospodari podle lesnich planu a na zaklade principu udrzitelneho rozvoje. Tedy zasady vytezit pouze tolik, kolik opet naroste. Na rozdil od drancovani prirodnich zdroju a niceni zivotniho prostredi nasi prumyslovou a zemedelskou cinnosti je toto zrejme jediny zpusob, jak zajistit lidske civilizaci preziti a prosperitu. Mimo oblast lesnictvi se vsak tomuto jednoduchemu pravidlu svet uci jen velmi neochotne a velmi pomalu.
Skutecnymi pany teto stredoevropske dzungle jsou vsak obyvatele tak mali, ze by mohli byt i prachsproste zanedbatelni, kdyby Jo, seznameni s nimi je dilem nekolika okamziku. Navic si muzete byt jisti, ze diky jejich vytrvalosti, houzevnatosti, a take nenazranosti o jejich spolecnost jen tak neprijdete. Rec je pochopitelne o komarech. A tech zde lze napocitat rovnych triatricet ruznych druhu. Ale kdo by mel tu trpelivost, ze?
Daleko prijemnejsi je jiny mistni dominator - mohutna dubiska dorustajici v techto podminkach vysky triceti metru a veku az pet set let. Mohly by tak o ledascem vypravet. Zdaleka ovsem ne o pradavnych dobach lovcu mamutu, ani o dobe Germanu, Keltu a Rimanu, ba ani o casech, kdy na ostrovech a na mirnych navrsich okolo Moravy vznikalo centrum prvniho statniho zrizeni u nas, jakoz i vyznamne centrum sirici se krestanske misie, takzvana Velkomoravska rise.
Ano tato oblast lidi odjakziva lakala, poskytovala jim pocit bezpeci a hojnost daru matky prirody jinde nevidanou. Do dnesni podoby ji pretvoril slechticky rod Lichtenstejncu. S jejich dedictvim se tu clovek setkava na kazdem kroku. Nejznamejsi je pochopitelne cely komplex lednicko-valtickeho arealu, nejrozsahlejsiho uzemi umele a umelecky vytvarene krajiny na svete. Jiz celych osm let se take tesi ze zarazeni do seznamu pamatek Svetoveho kulturniho dedictvi UNESCO. Ceskoslovensky stat se tomuto aristokratickemu rodu odvdecil po valce Benesovymi dekrety a zkonfiskovanim. V teto souvislosti se nabizi ne zrovna nezajimava predstava o podobne tvrdosti svetske spravedlnosti po sametove revoluci vuci komunistickym posluhovacum a kolaborantum s okupacni moci. Receno slovy Jana Wericha: to by bylo volnych bytu ...
Podluzi jest take regionem sveraznych lidovych zvyku a kultury, vcetne vlastniho nareci. K jeho tradici patri samozrejme vino a vinice, i kdyz zdejsi hospudky a restaurace zcela prevalcovala globalizacni vlna ceske pivni civilizace. S vinem se tu tak poji hlavne nejruznejsi sezonni veselice a folklorni slavnosti. Takovym strediskem zdejsiho trojzemi je bezesporu cerstve mestecko Lanzhot. Donedavna jeste tezce svirane zeleznou oponou blizke statni hranice s Rakouskem a hranicnim pasmem, ktere zasahovalo bratru az na okraj obce. Kratce pote, co zelezna opona padla, pribyla zase hranice se Slovenskem. A aby to nebylo vsechno, odstrihava Lanzhot od jeho lanu poli po jedne strane zlovestne hucici dalnice a nyni rozsirovany zeleznicni koridor.
Nezbyva nez poprat tomuto kousku moravske zeme, jez byla v minulosti vzdy prvni na rane pri utoku nejruznejsich barbaru, moznost opravdu svobodne dychat a uchovat si svoji sveraznost a jedinecnost. A k ni patri i tato k vykonum neprovokujici krajina, krajina nabadajici k mirnosti, nikoliv vsak k lenivosti. Zdejsi moudroslovi to podtrhuje i jednim za svych trefnych rceni. Plati samozrejme vsude na svete, ale tady v teto teploucke rozvalene krajine ...
Inu posudte sami: Kdo dlho liha, ten hovno miva.
-miroslav petr- cervenec 2005

Navrat na hlavni stranu