Navrat na hlavni stranu

Po skonceni nejvetsiho tenisoveho turnaje Londynem tekla krev
Wimbledon byl opet svetovy
Nejstarsi, nejvetsi a nejslavnejsi. Presne takovy je v londynskem predmesti Wimbledonu popularni tenisovy turnaj, jehoz historie se zacala psat uz v roce 1877 a ktery je tradicne povazovan za mistrovstvi sveta tohoto lukrativniho sportovniho odvetvi. A ani letos se na londynske trave, ktera je obvyklym hracim povrchem Wimbledonu, pri nemz se mezi jeho ucastniky rozdeluje neuveritelna financni dotace deseti milionu a osmdesati peti tisic britskych liber, cesky tenis neztratil.
Pevne zaklady ceskeho tenisu
Trebaze uz nema hvezdy typu Lendla, Mandlikove, Novotne ci Kordy z poslednich let. Za to vsak stoji na pevnych zakladech. Jeste nikdy se totiz nestalo, aby se do prvnich kol wimbledonskych dvouher dostalo dvacet ceskych tenistu ­ devet muzu a jedenact zen! Pritom deset z nich proslo do druheho kola a ctyri ­ Jiri Novak, Tomas Berdych, Nicole Vaidisova a Kveta Peschkeova do kola tretiho. Zklamanim byla pouze ve druhem kole trisetova prohra aktualne nejvyse postaveneho Cecha na svetovem zebricku ATP Radka Stepanka s 18letym britskym objevem Andym Murrayem.
Cesky krucek od ctvrtfinale
Naopak zcela necekane to z reprezentantu Ceske republiky dotahla nejvyse 30leta Kveta Peschkeova, kterou tenisovi priznivci drive znali pod divcim jmenem Hrdlickova. Tenistce provdane za sveho nemeckeho trenera Torstena Peschkeho v souboji ctvrteho kola chybel k postupu do ctvrtfinale milimetrovy krucek, ale dva nepromenene mecboly proti Rusce Petrovove ji zlomily. Po tesne prohre zduraznila: "Priste bych chtela byt ve Wimbledonu jeste lepsi a v koncovce urcite uz nebudu tolik riskovat jako dneska." Prezident Ceskeho tenisoveho svazu Ivo Kaderka zase tvrdil: "Systematickou praci se nam podarilo, ze mame sirokou hracskou zakladnu jako maloktera zeme ve svetovem tenise. Nepotrebujeme poradat milionove turnaje muzu ATP ani zen WTA, v nichz by se predvadeli dva nasi zastupci. Za to mame sit soutezi a treninkovych stredisek, ve kterych nam rostou desitky talentovanych hracu a hracek."
Vzpominka na zastrelenou sestru
Z nejvyssich poct se letos ve Wimbledonu radovaly USA a Svycarsko. Mezi zenami byla nejuspesnejsi Williamsova, ale nikoliv ta, od ktere by se to cekalo. Venus Williamsova nejdrive pomstila svou favorizovanou a o rok mladsi sestru Serenu, kdyz vyradila jeji senzacni premozitelku uz z druheho kola dalsi Americanku Craybasovou. A pak uz vysplhala, ale az jako ctrnacta nasazena hracka v turnaji, pres Francouzku Piercovou, lonskou wimbledonskou kralovnu Rusku Sarapovovou a momentalne prvni svetovou hracku, americkou krajanku Davenportovou, na nejvyssi vrchol. Kdyz bezprostredne po skoncenem finale s Davenportovou, ktere trvalo dve a tri ctvrte hodiny a bylo nejdelsi v cele wimbledonske historii, Venus bujare skakala, pak si klekla, zacala plakat a zase se smat, vedela proc! "Jsem vdecna za kazdy novy den, kdy se probudim a vyjde slunce. Kdyz jsem tady ve Wimbledonu naposledy v roce 2001 vyhrala, byla se mnou i starsi sestra Yetunde. Varila mne a obe jsme se pri tom moc nasmali. Ale o nekolik tydnu pozdeji byla Yetunde v Los Angeles zastrelena, kdyz si vyrizovali sve ucty drogovi mafiani!"
Federer jako pihovaty Laver?
Svycar Roger Federer takove starosti nemel. I kdyz vyhral Wimbledon potreti stejne jako Venus Williamsova. Ale on potreti za sebou, tedy hattrickem a jeho finale s Americanem Andym Roddickem bylo naopak jedno z nejrychlejsich v historii. Vsak take porazeny Roddick konstatoval: "Kdyz ma Federer svuj den, tak ho na trave nemuze porazit nikdo." Ovsem Federeruv trener, kdysi vynikajici Australan Tony Roche, zustal pri zemi: "Mame porad na cem pracovat. Tenisovy genius byl jen jeden a to Rod Laver." Prave s legendarnim pihovatym a dnes 66letym Australanem Laverem experti Federera srovnavaji. A predpovidaji, ze by Federer stejne jako on mohl ziskat Grand Slam, tedy v jednom roce vyhrat vsechny ctyri grandslamove turnaje ­ Australian Open v Melbourne, French Open v Parizi, Wimbledon i US Open ve Flushing Meadow. Laverovi se to podarilo v letech 1962 a 1969.
Oslavy se zmenily v tragedii
Letosni Wimbledon vsak plne zil i jinou udalosti. Ohromnou touhou Londyna po poradani olympijskych her v roce 2012. A dva dny po skonceni turnaje o tom v Singapuru Mezinarodni olympijsky vybor skutecne rozhodl! V Londyne se rikalo, ze i proto, ze ve finalovem kole proti mirne favorizovane Parizi dali Londynu hlasy take zastupci Madridu, kteri ve volebni bitve vypadli uz drive. Ale meli prave od Britu slibeno, ze v nejblizsich volbach na noveho predsedu MOV bude podporen jejich spanelsky kandidat, kterym je syn byvaleho dlouholeteho predsedy MOV Juana Antonie Samaranche Velkolepe londynske oslavy vsak bohuzel netrvaly ani ctyriadvacet hodin. Uz ve ctvrtek 7. cervence 2005 v dopolednich hodinach je vystridala brutalni vlna teroristickych vybuchu, pri kterych v londynskych ulicich a podzemi metra zahynuly desitky lidi a stovky byly tezce raneny! Londyn se ted teroristu desi daleko vice nez drive. A to i z hlediska organizovani sportovnich soutezi. Treba i pristiho Wimbledonu
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn

Navrat na hlavni stranu