Navrat na hlavni stranu

Nenechali jste si ujit, my take ne
Dohromady jich bylo devetatricet. Prileteli puvodne na Festival 500 do St. John's. Ale kdyz uz tady meli byt, tak abychom z jejich pritomnosti meli uzitek a poteseni take my, co milujeme vokal v kazde jeho podobe, rozhodli se organizatori zcela logicky o rozsireni jejich pobytu. A na druhe strane zase - jsme prakticti lide, ze - kdyz uz tady jsou, tak aby take sami videli, co si pod pojmeme Kanada vlastne maji predstavovat...
O priletu Vysokoskolskeho univerzitniho souboru z Pardubic jsme nase ctenare informovali. Uvitali se s Kanadou zrovinka na jeji 138. narozeniny jeji hymnou na letisti. A pridali jeste neco malo ryze ceskeho ze sveho sirokeho repertoaru, aby odleteli o kousek dal - do Montrealu, kde je uvedla Beseda Montreal. Pobyt v Montrealu a Lavalu hodnotili jako zajimavou zkusenost a mile setkani s pani Alenou Valdstejnvou a Karlem Velanem. Tam to bylo sice poprve v tom zpevem naplnenem pobytu, ale ne naposledy, protoze vysoka ucast zajemcu o zpev Pardubickych se opakovala temer vsude, kam jejich noha vstoupila, a hlavne tam, kde propagacni cinnost dobrovolnych aktivistu nezklamala. A tak ve Whitby bylo na 250 posluchacu, v kostele sv. Vaclava snad kolem sto padesati, v Ceskoslovenskem baptistickem kostele pres stovku a na posledni koncertni staci v kostele Willowdale United Church v Toronte jsem osobne napocitala kolem 120 (a to se pry propagace malounko zadrhla). Cinovnici na obou stranach se opravdu snazili a vysledkem neni jen spokojeny soubor a na druhe strane navstevnici koncertu, ale i prazdne krabice, v nichz se pred priletem tlacily kazety se CD s nahravkami souboru, jimz dominovaly Te Deum G. B. Tomanka ci Ave Maria F. Biebla a skladby dalsich klasiku, kupr. L. Morenzia, J. D. Zelenky, J. S. Bacha, J. Haydna ci J. V. Stamice.
Cely pobyt doprovazela pohoda vyplyvajici z prizne obdivovatelu, a fakt, ze organizatori jako by proutkem mavnutim umeli zaridit i nemozne na pockani. Take pocasi pralo, a nebyt poslednich dvou dnu, kdy se vlhkost a teplota vysplhaly k temer ukazkove nesnesitelnosti, nebylo lze si na co stezovat. Splnilo se dokonce i zbozne prani sefdirigenta Jiriho Koznara, aby nikdo ze sboru neonemocnel, nezranil se nesmyslnym urazem a nezatoulal se.
Ovsem vratme se k poslednim okamzikum pobytu. Jeho svedkem se stal onen uz zminovany Willowdale United Church, kde jsem si mj. vyzpovidala i Ottu Cerala, znameho fletnistu. Vite, ze sveho casu ucil hrat na fletnu producentku ceske TV v Toronte Marketu Slepcikovou a ze se na koncertu setkal i s dalsi svoji zackou Janou Martanovou - tedy za svobodna se tak jmenujici.
Ano, je to predevsim ucitel hudby. Potom milovnik jazzu a propagator hry na fletnu. Pro me takova ponekud prazvlastni kombinace: jazz a fletna. Kdysi si zahral spolecne s vehlasnym jazzmanem, dnes uz jen ve vzpominkach zijicim Ludkem Hulanem - to bylo Ottovi tak dvacet let. "Pro jazz se clovek musi narodit. To neni jako hrat klasiku. Tou se musi zacit, a do jazzu se musi dorust. Ovsem jen v tom pripade, ze ses narodil s "cernym" srdcem... Sam mam rad modernejsi jazz, i kdyz onim tradicnim muzikant jako skolou projit musi. Ale hraji i klasickou fletnu," ujistoval me Otta, ktery se prateli s Jirim Koznarem, sefdirigentem VUS Pardubice, a odtud tedy jeho cesta do souboru. Jirkovi se zalibila moznost protknout repertoar souboru i jinym hudebnim zanrem, a tak jej vybidl, aby take pro nej neco zkomponoval..., a pak uz to slo jednoduse. Otta tedy po skladbe Cas navratu napsal i jazzovou baladu Vzacny host. Sam ve zhruba sestiminutove skladbe hraje solo na svou oblibenou fletnu. "Tihnu k baladam, ale to neznamena, ze jsem veskrze smutny clovek, naopak, legraci mam rad." Kdyz se vyjadroval k dalsi otazce, jak zapadl pardubicky soubor do programu Festival 500 v St. John's, uvedl, ze byl mile prekvapen. Kdyz totiz soubor prijal pozvani, meli vsichni zato, ze se setka s velkou konkurenci a ze ze sebe bude muset opravdu moc a moc vydat. "A ono tomu tak docela nebylo. Meli jsme velikansky uspech. Snad i diky nasemu repertoaru, v nemz nechybi ani Janacek, Dvorak, Martinu aj. svetovi klasikove. To je docela neco jineho, nez bylo slyset tam. Ne ze by nebyla konkurence a ne ze bychom nemeli vydat, ale s repertoarem tohoto charakteru jsme byli snad jedini. Na druhe strane jsem byl fascinovan muzikalnosti a repertoary ostatnich souboru. To, co jsme tam slyseli - ty ruzne folklorni i indianske rytmy, ta spousta nadherne hudby, spontannost a vrelost obecenstva, to se hned tak nevidi. Ja jsem instrumentalista, ale dobry pevecky sbor me dokaze take ohromit, a tady se to stalo."
Docela me zajimalo, jake synonymum si mladi lide (kteri jakoby lepkave horko ani nevnimali, ale na konci koncertu bylo zretelne znat, jak uz by radi meli tento bod programu jejich zivota za sebou) na slovo Kanada odvazeji. Ted jejich predstava uz mela prece jen konkretni tvar a pojem pozbyl bezhranicnosti: vetsina z nich se shodla na pojmu "javor", prirozene, a to dalsi bylo nadherna priroda, nadherne mili, ochotni a obetavi lide. Vekem nejstarsi clen souboru Jiri Chraska si zase odnasel pocit nekonecnosti: "Kanada je proste velika, velika a zase velika..." Tomuto nadsenci sboroveho zpevu, dnes sedmdesatiletemu, se splnily vsechny predstavy o Kanade: "Odvazim si krasny dojem ze setkani s obetavymi lidmi, kteri nas hostili a starali se o nas, nadherne dojmy z Niagary, Toronta i Montrealu a ze setkani se senzacnim obecenstvem." Tajemnice VUS Jitka Dusilova s tezce skryvanou emoci dekovala vsem, kteri pecovali o soubor. Odnasela si celou radu neopakovatelnych zazitku.
Pro Jirku Koznara byl pobyt v Kanade predevsim velkou osobni zkusenosti. Povazuje za uspech, ze se podarilo seznamit se nejen s mistnimi podminkami, ale ze mohl on i ostatni byt svedky operativniho reseni problemu. "Na druhe strane jsme meli moznost v kolektivu poznat se navzajem, naucili jsme se potlacit nektere emoce ve prospech klidneho chodu umeleckeho telesa. Byla to vsestranne uzitecna cesta. Ale co jsem si uvedomil snad nejmocneji, je fakt, ze nebyt cirkevniho zazemi, tak by se nase koncerty snad ani konat nemohly, coz je situace obdobna jako u nas doma uz vzhledem k tomu, ze koncertni sine jsou pro nas financne nedostupne... a musim podekovat vsem, kteri se v tomto pobytu jakymkoliv zpusobem angazovali. Pece byla uzasna."
Nu a tem, kteri nesli toto "brime" po celou dobu pobytu souboru v Kanade, stejne jako sponzorum, uz nezbyva, nez ono podekovani s radostnym konstatovanim uspesne zavrseneho dila predat. Patrila i tem nekolika malo ochotnym rukam, ktere se dnes, stejne jako na akcich predchozich, prace ujaly - za MMI a torontskou odbocku CSSK to byla (jedina osoba!) Radmila Locherova, Sokol za pultikem s hromadou servirovaci prace prezentovala take v nedeli 17. cervence obetava Hana Juraskova. A jako jednim hlasem znela kladna odpoved organizatoru Pavla Zemana, Jitky Hortonove a Brigity Hamvasove na otazku, zda jeste nekdy nanovo... Zejmena po techto cennych zkusenostech by uz vedeli, jak ucinneji a ekonomicteji jit na vec... takze se treba na nekdy jeste tesme.
Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu