Navrat na hlavni stranu

Jak prezit ve slovenske divocine?
Slovenske hory jsou rozsahle, hluboke a carokrasne. Jejich stity sice nedosahuji vysek alpskych velikanu a ledovce, po kterych zustaly jen zaretusovane stopy, nehrozi svymi zakernymi trhlinami, presto maji tyto hory neco, co v Alpach nenajdeme. Znaji to horsti turiste, trampove, meststi sberaci hub a boruvek i lazensti pacienti ze svych lesnich prochazek. Znaji to i lide mistni. Zkratka ke slovenskym horam jaksi uz patri jiste simrani v zadech, nejistota kradmych pohledu a ulevne navraty do ochranneho luna civilizace.
Ano, prave zde clovek proziva onu odvekou zkusenost, se kterou se museli bezne vyrovnavat nasi predkove od sveho prvopocatku az do doby relativne nedavne. Totiz s vedomim, ze v prirode nejsou absolutnimi pany. A to je v soucasne stredni Evrope fakt zcela vyjimecny. Rec je pochopitelne o medvedu.
Moznost setkani s nejvetsi evropskou selmou je vzrusujici. Vlastni setkani lze pak zajiste navic oznacit za jedinecny adrenalinovy zazitek. Ale protoze, jak jiz receno, v tomto prostredi nejsme temi vsemocnymi vladci my, nemusi jit vzdy o vzruseni a zazitek dle nasich predstav. Historek o takovychto stretnutich dvou velkych vsezravcu tvari v tvar panuje prespocet. Chcete-li si je ozivit ci obohatit jejich rejstrik, doporucuji zavitat pred nastupem na horsky chodnik do nejake te krcmy dole v udoli. Mistni stamgasti radi poslouzi.
Zvlaste potesi pribehy o hladovych selmach specializovanych na chudaky turisty, na ktere si jiz dlouho pred zacatkem sezony delaji laskominy a ktere dokazi s obratnosti leoparda stahovat i z nejvyssich vetvi stromu. Budou-li vsak tito lidovi vypraveci milosrdni, vzdy nakonec, po vsech tech hruzostrasnych hororech, dodaji, ze na Slovensku jeste zadny medved nikoho docista nezabil. Po par sklenickach borovicky to muze byt i docela prijatelna utecha.
Ale jak se opravdu zachovat, potkate-li sveho "maca"?
Zalezi samozrejme na okolnostech. Prikladem muze byt i zivotni zazitek meho pritele Ladi z Pysneho sedla. Tajemny nocni navstevnik mu nejprve jemne drapy otestoval steny jeho single stanu, kdyz nebyl pozvan, dovolil si "vlastnorucne" vyrobenym otvorem predstavit svoji ochlupenou tlapu. Mily pritel bleskove pochopil. A pak jiz to slo raz na raz. Novym otvorem putovaly k neznamemu nakrajena kolecka znackoveho salamu, narychlo otevrene konzervy, susenky vseho druhu i, jako vrcholny desert, sladoucka cokolada. Rano pripominalo okoli Ladova docasneho pribytku mensi smetiste. A jemu samotnemu, vycerpanemu fyzicky, psychicky i materialne nezbylo nic jineho nez spesne sbalit a obratit k domovu.
Takove chovani, kdy hlavni akter, vedom si sve sily a prevahy, si bere podle sve chuti a potreb neni nam lidem nikterak vzdalene. Nocnimu lupici vsak nelze nepriznat i jistou davku korektnosti, ba snad az dzentlmenstvi. Ale na to nesmime samozrejme spolehat. Mezi medvedy, tak jako i mezi lidskymi selmami nikdy presne nevite, na koho natrefite.
Obecne pri blizkem kontaktu s medvedem plati neutikat, nepokouset se merit si s nim sve sily, nedivat se mu primo do oci, ale naopak nabidnout mu coby zastupnou obet svuj drahocenny batoh se vsim vsudy a pomalu, zvolna vyklizet bojiste. Caste byva doporuceni sehrat vrcholnou hereckou roli, roli mrtveho brouka. S odmenou v podobe Oskara vsak radeji nepocitejme.
Inspirujici je i udajna praxe mistnich polovniku, kteri pry ponechavaji na ulovene zveri, jez nemohou ihned odtransportovat, pouzitou nabojnici. Ze by se pach strelneho prachu dal vyuzit i k ochrane bezbrannych turistu?
Zaverem prozradim jednu, zcela cerstvou radu, kterou mi nezistne poskytl vehlasny chatar Duro z utulne utulne pod Chabencom: "To sa musis takto postavit," rozkrocil se a vystrelil ruce uhlopricne ke stropu sveho obydli, "ako ze si velky chlap a mohutne zarevat."
Nacez se ozvalo mocne "UUAAAHRRR!!!" a chata se otrasla jako pri naporu celeho tuctu medvedu. I Durova visaz byla impozantni. Zvirene vlasy mu coby bujara hriva statneho samce divoce vlaly a planouci oci svitily jako dva policejni reflektory. Avsak zdaleka ne kazdy se muze pochlubit takovymto dominantnim vzezrenim. Snad i proto chatar, a nyni i muj novy pritel Duro, stejne energicky dodal: "No a ked to nepomoze, musis sa celkom jednoducho posrat. - Jo, jednoducho posrat. Medved ta onucha a odide," a jeho temperamentne gestikulujici ruce klesly, predstavujice zaverecnou tecku, bezvladne k telu. Uz nebylo co dodat.
Ziral jsem na nej jako ve vytrzeni a az po chvili mi doslo, ze tato posledni rada, na rozdil od vsech tech predeslych, nema fakt chybu. Uz jen proto, ze se na ni netreba vubec, ale vubec pripravovat.
S vyuzitim vlastnich letosnich zkusenosti
mirek petr

Navrat na hlavni stranu