Navrat na hlavni stranu

Jak prezit blahobyt
Kdyz jsem zavolal Georgovi, redaktoru mistnich novin, ze napisu serii uvah na tema Jak vydrzet blahobyt, byl velmi skepticky. Vylicil jsem mu, ze materialni blahobyt je drina a pritom jsem navrhnul, ze mu zaplatim snidani jestli mne vyslechne v me oblibene hospudce Knihy a fazole, zitra v osm.
Usadil jsem se tam pred osmou, objednal snidani pro dva, abychom se nezdrzovali ctenim jidelniho listku a cekal. George je "muj" sefredaktor, protoze mi kdysi otisknul jarem prodchnuty clanek, jak se vratily husy na jezero a odmitl tucet jinych; navic jsme sousedi ulici s fotbalovym jmenem Wembley.
Prisel notne upoceny s ctvrthodinovym zpozdenim, misto omluvy proklel pomalou dopravu a katastrofalni nedostatek mist k parkovani v okoli hospudky. Kdyz si vsimnul, ze mam tenisky na nohach a batuzek na zidli, rekl, ze si to umim zaridit lip nez jini, ale jestli se nebojim, ze mne nekdo okrade. Rekl jsem, ze tudy chodim uz dvacet let a nikdy mne nikdo neoslovil ani neokradl, cemuz George neveril.
Cisnik nam prinesl sklenice oranzady a hrnky na kafe. George odstrcil sklenici se stavou z floridskych pomerancu se slovy, ze je to plne pesticidu, ktere on nepije.
Cisnik z konvice nalil kafe, a George rekl, ze kafe nepije, aby nedostal rakovinu zaludku a vytahnul z kapsy saka plastikovou lahev pramenite vody znacky Fina.
Cisnik zaprotestoval, ze neni spravne si prinest do hospudky vlastni napoje a ja rekl cisnikovi, at prinese hostu lahev vody a pripise ji na ucet, coz udelal, George mi pristrcil lahev k ocim a zvolal, to je ta nejhorsi voda, zatimco moje Fina je minimalne ionizovana a obohacena fluorem, aby se nekazily zuby.
Cisnik prinesl tac se snidani pro dva: naseviroval misky s kukuricnou kasi, a George se podesil, jak to muzu jist, ze kukurice ma zdravi skodlivy obsah skrobu, ktery zatezuje funkci jater. Pri pohledu na talire opekane slaniny s vejci a bramburkami George zakvilel, ze takova davka cholesterolu by ho zabila a cucal svoji vodu.
Jedl jsem chutnou snidani, kterou mi George korenil zkazkami o infarktech a mrtvicich mezi jeho znamymi, kteri, jak rekl, jsou urcite mladsi nez jsem ja.
Po jidle mi cisnik dolil kafe, sedeli jsme venku ve stinu javoru, a ja si pozitkarsky zapalil cigaretu, kterou mi George pokazil vykladem o exhalacich a kvalite vzduchu, ktery se uz neda dychat leda pres filtr. Zjevne ho moje blazene bafani iritovalo a vypravel mi o situaci, pri ktere byl svedkem, ze jeho znamy si zapalil cigaretu a prisla k nemu nejaka zenska a splichla mu do tvare plnou sklenici piva.
"Kdyz se dostavila policie," vypravel mi George, "tak ta zenska tvrdila, ze chtela toho cloveka uhasit, protoze mu z koreneneho jidla zjevne vzplala huba a sel kour z nosu i z ust.
Mezi bafy z cigarety jsem jecel smichem, protoze zboznuji anti-kuracke reci pri koureni, zvlaste od byvalych kuraku, kteri krome vypravecskeho umeni, kterym George oplyva, vkladaji do slov svou zavist, protoze si taky chteji zapalit.
Cisnik se optal, zda jeste cosi chceme, obraceje se vyznamne jen na mne, a George mu prikazal, aby tu nesnedenou snidani hodil do krabice pro psa.
Cisnik se podivil, ze jidlo, ktere on sam neji, dava svemu psovi, a George rekl, ze ten jeho parchant dobrman sezere s gustem vsecko a ze ty drahe psi konzervy hrozne lezou do penez.
Nabiral jsem dech, abych zacal svuj vyklad na tema Jak se zachranit pred blahobytem, ale George se zvednul ze zidle, ze musi v devet k zubari, protoze ho vcera rozbolel zub.
Zaskocen ve svem umyslu, vylicit Georgovi svuj vzneseny cil, jsem vyblebtnul, ze prece pije vodu Fina obohacenou fluorem.
"Tu jsem zacal pit, kdyz mne zub rozbolel, abych zapijel prasky proti bolesti," rekl George a spechal ke svemu autu bez dlouheho louceni, a ze se sejdem pristi tyden.
"A kde mas toho sveho zubare?" volal jsem za Georgem.
V doktorske budove, volal George, a ukazal na proskleny palac v dohledu asi 200 metru, nastartoval auto a odjel hledat parkoviste o 200 metru dal.
Dobre vim, ze navsteva u zubare napne a vystrasi kazdeho a ze v takovem okamziku moje mudrovani, jak se ma clovek zachranit pred blahobytem ci aspon ochranit pred nim, aby nezblbnul uplne nepada na urodnou pudu. V pripade George jsem asi prisel s krizkem po funuse.
Ros Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu