Navrat na hlavni stranu

Pardubicky sbor reprezentuje Evropu jako jediny
Poprve bude zpivat i pro nas


Vysokoskolsky umelecky soubor Pardubice, jehoz tradice nacita letos jiz petapadesaty rok, si budeme mit moznost poslechnout take u nas v Kanade. Smiseny sbor, jehoz zakladatelem a prvnim sbormistrem byl dirigent doc. ing. Vlastislav Novak, CSc., mj. dirigent svetoznameho detskeho sboru Iuventus Cantans, se vypracoval az na spici sborove elity nejen doma, ale i v zahranici. Poslednich dvanact let pracuje soubor pod umeleckym vedenim Jiriho Koznara, absolventa pardubicke konzervatore, jehoz oborem byly varhany a dirigovani. Diky skvelemu a nevsednimu repertoaru je VUS Pardubice razen do kategorie ojedinelych teles, ktere krome klasickych del uvadi take soul, jazz, pisne z muzikalu, gospel, scenickou a prekvapive i alternativni hudbu. Vyuziva vlastniho styloveho instrumentalniho doprovodu, cimz zvysuje svou nenapodobitelnost. Doma jej znaji posluchaci z koncertu Komorni filharmonie Pardubice stejne jako Filharmonie Hradec Kralove ci symfonickeho orchestru JAMU Brno. V zahranici pak navstevnici festivalu kupr. italskeho Arezzu, nemeckeho Rottenburgu am Neckar anebo francouzskeho Belfortu. Nu a ted k seznamu hostujicich zemi pribyva i Kanada.
Pevecky sbor se totiz kvalifikoval na ucast Festival 500 Sharing the Voices v St. John's v Newfoundlandu. Tradice tohoto jedinecneho umeleckeho setkani sborovych pevcu, se pise od kvetna 1997. To se totiz prave tehdy slavilo 500. vyroci pocatku tamniho rybolovu. Zda skutecne pravdepodobne benatsky rodak John Cabot - puvodnim jmenem Giovanni Cabota (1474-1557), dorazil 2. kvetna 1497 ve sve lodi na brehy Newfoundlandu, neni uz dnes podstatne. Podstatne ale je, ze tehdy zapocaty rybolov je obzivou tamnich obyvatel az dodnes.
Letos se festival kona v dobe od 3. do 10. cervence. Je to unikatni kulturni prilezitost k demonstrovani a oslave toho, co pres odlisnost lidi na celem svete spojuje, silou zpevu.
Nasi pevci jiz od chvile, kdy 1. cervence nastoupi v Praze do letadla, proziji az do 17. cervence, kdy odletaji zpet do Prahy, doslova koncertovy a turisticky maraton. Prvni dny pobytu v Kanade se o ne postara montrealska Beseda, Ceske a slovenske kulturni a folklorni centrum v Kanade, jejiz clenove zavitaji s hosty take do hlavniho mesta Kanady.
Festivalove vystoupeni v St. John's je ceka v utery 5. cervence odpoledne, ve ctvrtek 7. vecer, a zaverecny galakoncert poradany v nedeli 10. 7. Cas mezi tim stravi vyjizdkou lodi a prohlidkou krasneho prostredi, navstevami ruznych workshopu a koncertu svych kolegu z jinych koutu zemekoule. Jen pro zajimavost, na festivalu se sejdou ty nejlepsi sbory z celeho sveta, ovsem Evropu reprezentuje pouze sbor pardubicky.
Z cireho fandovstvi ke sborovemu zpevu se organizace na kanadske strane ujal Pavel Zeman, ktereho nejspise zname v souvislosti s popularni firmou Remoska. Tato firma je soucasne i hlavnim sponzorem pobytu pevcu v Kanade. Dale to jsou Nitra Travel, Slovakotour, TransCom, International Freight Forwarders Inc., Ministerstvo kultury CR, Mesto Pardubice, Hejtmanstvi Pardubice, Ceska ambasada v Ottawe a dalsi cesti sponzori. Prague Deli se postara o obcerstveni nejmene na trech lokalitach, Mozna vas bude jeste zajimat , ze ubytovan bude 40clenny sbor na kolejich Seneca College, kde je v uhrade zahrnuta i snidane. Nektera jidla si budou obstaravat sami, k cemuz vyuziji produkt vice nez vhodny a bezpecny - samozrejme remosku. Nu a zaver pobytu bude patrit navsteve Masaryktownu, kde jim spolecne MMI a CSSK usporadaji barbeque. To uz ale bude nedele dopoledne a po odpolednim koncertu ve Willowdale je ceka hned cesta na letiste a odlet domu. Milemu ctenari ani neprijde, kolik organizatorske prace se za pobytem ctyriceti clenu peveckeho sboru skryva. Ale kazdy, kdo jednou jedinkrat mel na starosti hostovani kohokoliv, vi, ze nejdulezitejsi na tom vsem je vstricnost partneru, na ktere se obraci. Tady meli Pavel Zeman s Jitkou Hortonovou a pozdeji i Brigita Hamvasova, ktera kolektiv o sve zkusenosti a delnost obohatila, a v Montrealu Viktor Vonka, stesti, ze se potkali s lidmi, ktere spojuje vrely vztah ke zpevu. Ocekavani vsech zainteresovanych vsak bude naplneno az v momente, kdy se naplni lavice kostelu pozornymi posluchaci - priznivci tohoto kultivovaneho vokalniho projevu. Prijdte i vy a nechejte sva srdce pookrat bezhranicnosti tonu vazne hudby. Mozna ze prave v techto momentech nanovo ocenite vsestrannost lidskeho hlasu jako nastroje specifickeho rozmeru.
Zajemci o listky a informace at zavolaji Davidu Kingovi, tel. 416-225-2255 anebo Pavlu Zemanovi.
VYSTOUPENI:
Streda 13. 7.: Kostel St. John the Evangelist, Whitby, ON; Info: Pavel Zeman, tel: 905-430-0844 (or 1-866-850-3462)
Ctvrtek 14.7.: Kostel sv. Vaclava , Toronto (Bloor W. & Dufferin Sts.) Info: Rev. Libor Svorcik, tel. 416-532-5272
Patek 15.7.: Stamford United Church, 3855 St. Peter Ave., Niagara Falls, ON Info: Marg Slinn, tel. 905-354-8841
Sobota 16.7.: Csl. Baptisticky kostel, 200 Annette St., Toronto Info: Pavel Zeman, tel: 905-430-0844 (or 1-866-850-3462)
Nedele 17.7.: Willowdale United Church, 349 Kenneth Ave., Toronto Info: All the King's Voices, tel. 416-225-2255

Navrat na hlavni stranu