Navrat na hlavni stranu

Horecka stoupala nejen v El Pao,
ale i na Masaryktownu


Pres den sedmatricet, s vlhkosti relativni teplota cinila jedenactyricet. Vzduch se temer nepohnul. Nebylo rozdilu mezi teplotou uvnitr budovy anebo mimo ni. Vybrat si nebylo z ceho. Malounko se ulevilo jedine ve stinu. Tam alespon nemohlo slunce. Kdyz to vypadalo uz uz ze bude prset, lidi ani nereptali. Byla by to uleva, po ktere touzil kazdy. Dostalo se ji tem, co se smocili v umyvadlech socialnich zarizeni v arealu. Odpoledne se pak jako machnutim kouzelneho proutku vlhkost rozpustila a tak prisla I citelna zmena. Konecne zacal byt rozdil mezi tim, zda zustat uvnitr budovy objektu anebo venku. Venku to zacinalo byt mnohem snesitelnejsi. A to byl take - podle vetsiny pritomnych vcetne organizatoru Ceskoslovenskeho dne, v poradu jiz sedmapadesateho - duvod k lehkemu poklesu poctu navstevniku. Letos jich bylo snad o neco mene, ale i tak melo tech nekolik stovek prijemny den i vecer. Mohu tak soudit z faktu, ze se mnohym ani nechtelo domu. Posedavali po travniku az do setmeni. Po cely den se nechavali unaset programem, v nemz se vystridaly snad vsechny zabavni zanry: tanec, zpev, prednes.
Onen slavnostni den jako kazdym rokem zacal ekumenickymi bohosluzbami za pritomnosti a prispeni reverendu Libora Svorcika, Norberta Rouse, Ladislava Kozaka z evangelickeho kostela sv. Pavla a Jana Banka z Ceskoslovenskeho baptistickeho sboru v Toronte. I kdyz kolem hlavniho podia, kteremu se dostalo umisteni tentokrate na plose hned vedle parkoviste (a parkoviste poslouzilo tentokrate restauracnimu posezeni pod sirym nebem) bezel cvrkot obchodnickeho zivota (jako obvykle knizky, domaci produkty vseho druhu, potraviny z Cech i Slovenska, pochoutkove oplatky, videokazety s ceskymi filmy, nabidky cestovnich kancelari a dokonce i nejnovejsi vysilani svetove televize Sedna v nabidce samotneho sefa a majitele Creative Post Ladislava Horaka), presto se zajemci o dobrou pohodu shlukli kolem podia. Na nem predvadeli sva nadherna cisla tanecnici skupiny Rozmarin, Moravanka, uzasna romska tanecni skupina Bachtale Cave - Stastne deti, stejne jako znama velice muzikalni romska hudebni skupina Baro Drom (ktera je na Dni jiz potreti), ci skupina Jiriho Grosmana s vynikajicim hostujicim houslistou Jonathanem Marksem a akordeonistou Fabrice Siccou (ktera tentokrate predvedla melodie ve stylu qwing Valse). deti z ceskych skol s recitaci, sportovci a deti s vybornymi vysledky v detskych soutezich. Vsichni si svym zpusobem zasluhovali nasi pozornost, jako treba prtata ze Sokola, z nichz nejmladsi byla tri roky stara, ktera zpivala cesky. Titiz sikovnaci se zahy ukazali jako nadejni gymnaste. Na podiu mezi vzacnymi hosty z Ceska, z mestskych a mistnich organu byli i zastupci z ceskeho velvyslanectvi.
Co dodat? Snad jen uz malickost, kterou si clovek uvedomuje i jako host - organizatori udelali velky kus dobre prace. Vim, vsechno to "litani" kolem stalo hlavne na Julii Novotne, ale mela kolem sebe velice dobry a sehrany - a mohu dokonce tvrdit, ze i zkuseny tym. Vsechno vyslo na jednicku, a i tem po zasluze ocenenym bojovnikum z druhe svetove valky srdce pookralo, kdyz se rozhledli kolem sebe: o mladou generaci neni ani v tomto ohledu nouze. Tak nejak se chape pozdvizene stafety, aby ji nesla za zvuku ceskeho a slovenskeho jazyka dale. A MMI je patri k tem pravym mistum, odkud se tyto mirove rozbehy startuji.
Text a foto Vera Kohoutova


Navrat na hlavni stranu