Navrat na hlavni stranu

Setkani v Halifaxu


Kongres Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade byl tentokrat v Halifaxu, v Novem Skotsku. Zucastnili se ho cesti senatori Edvard Outrata, Josef Pavlata a Martin Mejstrik. Byl pametihodny tim, ze byli pozvani vzacni hoste, Ctirad Masin, Josef Masin a Milan Paumer, pro ktere bylo pripraveno vyznamenani, Masarykova cena. Tato cena byla udelena i jejich popravenym druhum, Vaclavu Svedovi, Zbynku Janatovi a Ctiboru Novakovi. Senatem Ceske republiky bylo pro ne navrzeno statni vyznamenani, ktere ale nebylo prezidentem Klausem udeleno. Z jejich projevu na kongresu i pred televizni kamerou Noveho Zaberu bylo zrejme, ze si ceny od svych pratel v Kanade velice vazi, protoze zde neni mineni rozdeleno tak jako v Cechach a jejich cin v padesatych letech je jednoznacne chapan jako hrdinne nasazeni zivota proti komunistickemu rezimu.
Oba bratri ziji ve Spojenych statech, Milan Paumer se vratil do Cech, kde se snazi svymi prednaskami priblizit mladym lidem hruzu padesatych let.
Pri te prilezitosti se zminil i o svem priteli, Vladimiru Hucinovi, ktery je jeste dnes souzen za prestupky z doby komunismu. Vylicil ucastnikum jeho osud, kdy je do nekonecna tahan po soudech, nemuze dostat praci a jsou mu jeste udelovany pokuty.
Ucastnici kongresu pro nej udelali narychlo sbirku a vybrali mezi sebou pres 400 dolaru, ktere mu priveze Milan Paumer.
Na kongresu byli pritomni i zastupci Ceske republiky, JUDr. Pavel Vosalik, tiskovy atase Jan Buben a vedouci konzulatu v Montrealu JUDr. Viera Jarosova.
Je mozno rici, ze cely kongres probehl za pratelskeho porozumeni vsech zucastnenych.
Tiskova zprava Sdruzeni

(Poznamka vydavatele: I v Kanade jsem se setkal se radou lidi, kteri s udelenim Masarykovy ceny bratrum Masinum nesouhlasi podobne jako ja. Souhlasim s tim, ze Vladimir Hucin ma mit verejny proces, ale nesouhlasim s tim, ze se jedna o disidenta a ze je dnes souzen za prestupky z doby komunismu. Napr.: Podle prestupkoveho zakona musi byt prestupek vyresen do jednoho roku, tudiz nemuze byt dnes potahovan za prestupky z doby komunismu.)
***
Rezoluce Kongresu v Halifaxu
The Right Honourable Paul Martin, P.C., C.C., M.A., LL.D., Q.C.
Prime Minister of Canada, House of Commons
Longevin Block
80 Wellington Street, Ottawa, Ontario K1A 0A2
Toronto, June 6, 2005
The 57th Annual Congress of the Czech and Slovak Association of Canada held in Halifax, Nova Scotia on June 4 - 5, 2005 adopted the following resolution:
Members of the Czech and Slovak Association of Canada feel strongly about several issues:
- The visa requirement imposed by Canada on visitors from the Czech Republic and Slovakia years ago, which is still in force today. Now, when the Czech Republic's visa requirement for Canadians has been removed following the country's entry into the European Union, we strongly feel that it would be appropriate on the part of the Canadian government to reciprocate. We also note with regret that we have not received any response to our last year's similar resolution from ministers responsible in this area, the Hon. Bill Graham and Hon. Judy Sgro. Because the minister of immigration did not have the courtesy to respond to, or at least acknowledge receipt of our resolution, our members will now find it necessary to appeal in this matter also to their members of parliament;
- The inability of qualified professionals from other countries, including our native lands, to find work in their fields;
- The need to improve our immigration laws;
- The problem of homelessness.
As refugees or descendants of refugees from the Nazi and Communist regimes, we are particularly also very concerned about the state of democratic process in Canada. During the last months we witnessed deep fissures in this process as well as in the conduct of the highest bodies of our government, both executive and legislative, which hardly fill us with admiration.
As people who cherish an unsullied image of Canada, we strongly urge you to personally set an example and uphold in our political life a degree of fairness and civility without which our society will disintegrate into an ugly arena and lead to a betrayal of the values and ideals upon which Canada was founded.
Yours truly,
Milo Suchma, President Otakar Vacin, Secretary
CC: The Hon. Pierre Pettigrew, Minister of Foreign Affairs and International Trade The Hon. Giuseppe Volpe, Minister of Citizenship and Immigration
The Hon. Stephen Harper, Leader of the Conservative Party
The Hon. Gilles Duceppe, Leader of the Bloc Quebecois Party
The Hon. Jack Layton, Leader of the New Democratic Party
***
Rezoluce 57. kongresu CSSK
konaneho v Halifaxu, Nova Scotia, ve dnech 4. - 5. cervna 2005
Vazeny pan Ing. Jiri Paroubek, predseda vlady Ceske republiky
Nabrezi Edvarda Benese 4 118 01 Praha 1
Toronto, 6. cervna 2005
Vazeny pane predsedo vlady,
dovolte nam, abychom Vas oslovili jmenem delegatu a ucastniku 57. kongresu Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, ktery se ve dnech 4. - 5. cervna 2005 konal v kanadskem Halifaxu.
V uvodu naseho dopisu bychom Vam rovnez radi pogratulovali k Vasemu jmenovani predsedou vlady Ceske republiky.
V priloze prikladame rezoluci, kterou delegati kongresu prijali. Byli bychom radi, kdybyste obsahu teto rezoluce venoval pozornost a poveril prislusne ministry Vasi vlady reagovanim na jeji obsah, tim spise, ze na nasi rezoluci z minuleho roku jsme nedostali uspokojivou odpoved.
Rovnez tak posilame tuto rezoluci predsedovi Senatu Ceske republiky, predsedovi Poslanecke snemovny Ceske republiky, aby s rezoluci seznamili senatory a poslance. Rezoluci take zasilame predsedum koalicnich a opozicnich stran. Vzhledem k nadchazejicimu predvolebnimu obdobi nas jejich postoj bude rovnez velmi zajimat.
Prejeme Vam, pane predsedo vlady, hodne uspechu ve Vasi odpovedne praci a srdecne Vas zdravime.
Milos Suchma, predseda Otakar Vacin, jednatel
Kopie:
MUDr. Premysl Sobotka, predseda Senatu Ceske republiky
PhDr. Lubomir Zaoralek, predseda Poslanecke snemovny Ceske republiky
JUDr. Pavel Nemec, predseda US-DEU
Ing. Miroslav Kalousek, predseda KDU-CSL
Ing. Mirek Topolanek, predseda ODS
JUDr. Stanislav Gross, predseda CSSD
Doc.PhDr. Miloslav Grebenicek, predseda KSCM

REZOLUCE 57. KONGRESU CESKEHO A SLOVENSKEHO SDRUZENI V KANADE (CSSK),
KTERY SE KONAL VE DNECH 4. - 5. CERVNA 2005, V HALIFAXU, NOVE SKOTSKO
KONGRES CSSK:

a) Konstatuje, ze jako obcane Ceske republiky a kanadsti obcane ceskeho nebo slovenskeho puvodu se s hrdosti dovolavame tradic predvalecneho Ceskoslovenska a tech nekolika udobi nasich novodobych dejin, kdy nas narod stal v popredi usili o lepsi svet - naposledy v letech Masarykovy republiky.
Casto vsak mame pocit, ze vladni organy Ceske republiky o nase problemy nemaji zajem. S vyjimkou jasnych krivd to vsak vetsina z nas prijima s pochopenim. Vime, jak hospodarsky, a jeste vice mravne zpustosene bylo Ceskoslovensko za vice nez ctyricet let komunisticke vlady, a kolik prace si jeste vyzada, nez budou odcineny alespon nejhorsi skody.
Prali bychom si, aby byly napraveny alespon nejbolavejsi krivdy spachane na obetech komunismu, at ziji na te ci one strane hranic, ale snad jeste vice si prejeme, aby politicti predstavitele nasi rodne zeme spolu s urady, ktere jim nebyly vnuceny, prijali i zavazek jednat tak, aby si zaslouzili uctu svych spoluobcanu.
b) Konstatuje, ze se dle nasich nejlepsich moznosti snazime pomahat Ceske republice, napriklad organizovanim sbirek na pomoc oblastem zasazenym prirodnimi katastrofami. Nekolikrate jsme prispeli znacnymi castkami na renovacni projekty v mistech zasazenych povodnemi.
c) Konstatuje, ze nase organizace vyznamnym dilem prispiva k sireni ceske a slovenske kultury v Kanade, vcetne podpory krajanskeho tisku a spoluprace s krajanskym televiznim tydenikem Novy zaber a internetovou televizi Sedna.
d) Konstatuje, ze nase organizace, ktera reprezentuje Cechy v Kanade, se take podili na napraveni nekterych legislativnich nedostatku v Ceske republice, ktere jsou stale vuci nam diskriminacni.
e) Vita clenstvi Ceske republiky v Evropske Unii a pevne veri, ze toto clenstvi nasledovane uspesnym ukoncenim ratifikacniho procesu Evropske ustavy prispeje k prohloubeni demokracie v Ceske republice. Tim se nase zeme nenavratne zaradi do rodiny evropskych a svetovych demokratickych statu, kam pred druhou svetovou valkou bezpochyby patrila.
f) Ocenuje, ze Ceska vlada zrusila vizovou povinnost pro kanadske obcany a v teto souvislosti apeluje na kanadskou vladu, aby zrusila vizovou povinnost pro obcany Ceske republiky cestujici do Kanady.
g) Zada, aby doslo ke konecnemu a uspesnemu vyreseni problemu umozneni dvojiho obcanstvi pro krajany a uzakoneni skutecnosti, ze obcan narozeny v Ceske republice nemuze ztratit ceske obcanstvi, bez ohledu na to, zda pozdeji nabyl obcanstvi jineho statu.
h) Zada vyreseni restitucni situace vznikle zabavenim majetku politickych veznu, emigrantu a ostatnich ceskych obcanu z komunistickeho Ceskoslovenska formou vraceni jejich majetku, nebo poskytnutim vcasne a plne nahrady. Zadame, aby vlada Ceske republiky, podle clanku 10 Ustavy a podle clanku 26 Umluvy o obcanskych a politickych pravech odstranila veskerou diskriminaci z restitucnich a jinych zakonu. Vyresenim tohoto problemu se tak Ceska republika zaradi mezi staty, kde pravo na vlastnictvi patri k nejdulezitejsim pravum obcana.
i) Zada umozneni korespondencni formy voleb, vzhledem k velkym vzdalenostem v Kanade.
j) Zada, aby organy Ministerstva spravedlnosti Ceske republiky proverily korektnost soudniho procesu s novodobym disidentem Vladimirem Hucinem a zasadily se o umozneni verejneho procesu. Neni snad nutne, aby se Ceska republika vystavovala podezreni z manipulovanych soudnich procesu za zavrenymi dvermi.
k) Povazuje debatu, zda zrusit, ci nezrusit veprin na pozemku, kde byl za valky koncentracni tabor v Letech za trapnou a ponizujici pro ceske obcany, at jiz ziji kdekoliv. Je pietnim imperativem, a jedinym moznym resenim, tento pozemek vykoupit. Nabizime pomoc pri organizovani dobrovolnych sbirek v Kanade k vybudovani dustojneho pamatneho mista.
l) Zada, abychom nebyli urazeni tim, ze na setkani s krajany budou vysilani politici komunisticke strany, protoze to byla tato strana, ktera zpusobila, ze jsme z rodne zeme byli nuceni odejit. Jelikoz se komunisticka strana ani za 15 let nedokazala omluvit a vyjadrit litost nad zlociny proti lidskosti spachane komunistickym rezimem v Ceskoslovensku, zadame, aby byla zrusena a postavena mimo zakon.
m) Zada, aby organy Ministerstva skolstvi proverily vyuku novodobych dejin na zakladnich skolach, obzvlaste co se tyce pricin, dopadu a zlocinu obou totalitnich ideologii, nacismu a komunismu, nebot to byly ony, ktere v nedavne minulosti tak krute poznamenaly nas narod. Zadame, aby rozsah vyuky byl velmi specificky vymezen v osnovach, aby v ucebnicich byl vyhrazen dostatecny prostor, a hlavne aby Ministerstvo skolstvi prokazatelne dohlizelo na to, aby tato citliva kapitola nasich dejin nebyla zlehcovana, ci pohodlne vynechavana.
n) Informuje, ze udelil a osobne predal Masarykovu cenu CSSK pritomnym clenum skupiny 3. odboje bratri Masinu, kteri se hrdinne postavili na odpor komunistickemu rezimu. Ctirad Masin, Josef Masin, Milan Paumer, Vaclav Sveda (In Memoriam), Zbynek Janata (In Memoriam), Ctibor Novak (In Memoriam), spolu s dalsimi nasadili zivoty za znovunabyti demokracie v boji proti zvuli komunistickeho rezimu.
Kongres se tim pripojuje k navrhu Senatu Ceske republiky na udeleni vysokeho statniho vyznamenani pro vyse uvedene cleny odbojove skupiny. Kongres doufa, ze se k tomuto kroku odhodla take Poslanecka snemovna a prezident republiky vyznamenani udeli.
***

Navrat na hlavni stranu