Navrat na hlavni stranu


Lazio nebo Vatikan?

"Do Vatikanu v tyhle dny? Jste normalni?" Claudio, rodily Riman a jinak take ucitel italstiny na mezinarodni jazykove skole pobliz rimskeho nadrazi Termini, si nad otazkou, jak bych se co nejrychleji dostala do stredobodu krestanskeho sveta, udivem malem ukroutil krk. Bylo utery 19. dubna, prave se volil novy papez a na namesti Svateho Petra mohl v ocich zkuseneho Rimana chtit jet jenom blazen, poutnik nebo cizinec. Jako Ceska, ktera italskou metropoli znala sotva par hodin, jsem jeste v utery spadala do te treti kategorie. Po vikendu poznamenanem nejen inauguraci, ale i vymenou vlady, stavkou dopravnich podniku, demonstracemi vsech moznych profesnich i spolecenskych skupin a pripravami na pondelni statni svatek, uz jsem ovsem nemela daleko ke skupine prvni. Vecne mesto se docasne pomatlo.
Paradoxni je, ac to tak vetsina svetovych medii nepodala, Rim sam byl vlastne ve svem silenstvi nevinne. Co se jeho stalych obyvatel tyce, kdo mohl, utekl uz v predvecer zahajeni konklave a kdo nemohl, sedel alespon dokonale zabedneny doma a pro jistotu si ani nepoustel televizi. V patek uz v Rime zbyly pouze zastupy turistu a organizovanych skautu, kteri se v supermarketech svolavali vysilackami a vylet do velkeho sveta brali jako prazdninove dobrodruzstvi. Spokojene mohly byt pouhe dve skupiny mistnich: stavkujici ridici, kteri meli volno v den nejvetsi spicky a jeste tim vyvolali potrebny chaos. A pak take pristehovalecti poulicni prodejci, jimz se konecne podarilo rozprodat vsechny ty neuveritelne suvenyry od blikajicich krizu po flakonky s penou do koupele ve tvaru Panny Marie. Dokonce i lahve s mineralkou San Benedetto, ktere jindy lezi v regalech, protoze normalne nejlip prodava tvar cyklistickeho borce na vode jine znacky, nebyly od uterka k sehnani. A do novin se kvuli stovkam inzeratu, anoncujicich vydani dalsi biografie Karola Wojtyly, malem nevesly zadne zpravy.
Tezko rict, pro koho vlastne vsechny ty specialni tiskove prilohy na tema papezuv dum, hospodyne, vecere ci obleceni vlastne vychazely. Urcite ne pro Italy: ti se totiz zajimali o uplne jine udalosti. Napriklad ze budou mit po desate hodine kazdy den vsechno drazsi. Ze v cele vlady stane Silvio Berlusconi s druzinou vernych, ackoli kazdy Ital na otazku, koho volil, odpovida: Berlusconiho rozhodne ne. Nebo ze den pred velkolepymi oslavami sedesatileteho vyroci porazky nacismu nejaci bijci (patrne extremiste z La Forza Nuova, demonstrujici o par bloku dal) zmlatili dvojici gayu, kteri se vedli za ruce. V prave poledne, na hlavni tride Via del Corso, za bezradne asistence turistu a po zuby ozbrojenych policistu, kterymi metropole doslova pretekala.
Tohle byl skutecny Rim v dobe, kdy cely svet zajimal jen nastup Benedikta XVI. Vymluvne je, ze se o jeho zvoleni vetsina pritomnych dozvedela nikoli skrze nejaky kour nad Vatikanem, nybrz pekne "po globalnu", mobilnim telefonem. "Byla jsem primo na namesti, kdyz ho zvolili, ale vyhled na komin v tu chvili zakryvaly mraky," shrnuje za vsechny Danka Karen, ktera se o Benediktovi dozvedela az v tramvaji - volali nadseni pribuzni z Kodane. A zatimco vecer na CNN bezely nonstop zpravy z Vatikanu, italska RAI 1 klidne vysilala vedomostni soutez s milionovym bankem.
Jen abych nezapomnela: jeste jedna udalost v techto dnech otrasala Rimem. Fotbalovy zapas Lazio - Juventus. Nedelnim ranem se uz v osm hodin neslo mohutne We Are The Champions. Teprve pak se rozeznely zvony.
Pro Satellite Tereza Spacilova - Rim

Navrat na hlavni stranu